URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Martie 2022, 10:31

Arbori mici şi puţini

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul cadastru verde confirmă ceea ce se vede cu ochiul liber, adică defrişarea masivă a Oradiei.

În ceea ce priveşte raportările la hectar stăm bine, evident. Suntem meşteri mari la cifre. Mai-mai că depăşim Barcelona şi Budapesta şi la acest capitol. Doar că, aşa cum arată documentele de pe site-ul Primăriei, peste jumătate din suprafaţa înregistrată ca spaţiu verde este formată din "aliniamente infrastructură" şi "zone verzi locuinţe condominiu", adică în multe cazuri pământul bătătorit sau pietruit pe care parchează orădenii.

Parcurile, puţine şi mici (doar 48 de hectare din cele 11.560 ale oraşului), sunt de slabă calitate. Au numai 78% din suprafaţă formată din elemente vegetale (iarbă, arbuşti, arbori), deşi legea cere minimum 90%. Arborizarea lor este foarte slabă, sub 20% din spaţiul verde fiind umbrit de arbori.

Numărul de arbori maturi, care au coroană mare şi dau mult oxigen, a scăzut dramatic. Arborele este, conform definiţiei, o plantă cu un trunchi lemnos care la maturitate are minimum 7 metri înălţime. În anul 2009, cadastrul verde înregistra în Oradea 36.000 de arbori mai înalţi de 7 m. Actualul cadastru verde nu menţionează limita clasică de 7 m înălţime, ci doar una de 6 m.

Pentru a vedea câţi dintre arborii din statistică sunt cu adevărat maturi, am verificat şi criteriul circumferinţei (firma care a prestat pentru Primărie a fost atât de "profesionistă" încât a confundat diametrul cu circumferinţa!). Dacă presupunem că un arbore matur are circumferinţa de minimum 50 cm (diametrul de 16 cm), atunci în Oradea mai avem doar 6.486 de arbori maturi. Dacă îi numărăm şi pe cei cu circumferinţa de 40-50 cm, mai adăugăm cu chiu, cu vai 7.433 de arbori. Nu mai avem, deci, nici măcar 14.000 de arbori cu diametrul mai mare de 12 cm în Oradea, ceea ce înseamnă că în ultimii 12 ani s-au tăiat peste 22.000 de arbori maturi! 

Noi, orădenii, am tăiat sau am asistat nepăsători când s-au tăiat două treimi din arborii maturi ai oraşului, care ne dădeau oxigen şi ne apărau de poluare. Oare când vom înţelege că defrişarea e dăunătoare sănătăţii şi incompatibilă cu civilizaţia?

Orlando Balaş
Inginer peisagist

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Petofi
Se pregateste la "modernizat" parcul Petofi. Adica unul care inca mai are arbori maturi care au scapat pana acum Drujbasului Sef. Mi-e si groaza sa ma gandesc ce va ramane din el... Ne vor aburi ca au plantat altii. Din specii care la maturitate, daca o vor atinge, vor avea coroana cat umbrela. Nu pot intelege indarjirea cu care Primaria taie tot ce vede verde. Nu mai departe de proiectul cel nou de "amenajare a centrului de cartier "Iosia Nord, unde au ras toti copacii existenti in zona. Salcii, tei, salcami. Copaci saditi de catre locatari in urma cu cca 30 de ani.
Postat 05 Martie 2022, 00:01 de Musti
intrebarea intrebarilor
cati din arbustii recent plantati vor ajunge la maturitate?
Postat 03 Martie 2022, 11:24 de macese
Echilibrat ai argumentat bine
Convingatoare analiza domnului Balas! Sunt importante si spatiile verzi pe aliniamente stradale pentru permeabilitatea solului la ploi de vara, dar inierbate, nu sol batucit sub masini parcate, deci nu le-as neglija, dar asta inseamna ca trebuiesc inierbate, plantati arbori si arbusti si in acele aliniamente, interzisa/amendata/blocat roti la parcari abuzive. Trebuiesc insa si mai multi copaci pe marginile parcurilor, si parcuri ceva mai mari: unul mic, va fi 90% betonat ptr alei, instalatii de joaca si bacute si doar 10% spatiu verde.
Postat 03 Martie 2022, 11:11 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON