Asociaţia Aqua Crisius, care în trecut a mai atras atenţia despre pericolul creat de microhidrocentralele (MHC) de pe râuri, aceste presupuse furnizoare de energie verde, dar care în realitate mutilează râuri, anunţă că instalaţiile de pe râul Drăgan, de la limita judeţelor Bihor şi Cluj, se regăsesc pe o listă neagră a Europei.
Intitulat "Moartea cu o mie de tăieturi – Catalogul negru al microhidrocentralele", raportul întocmit de Riverwatch din Viena (Austria) şi EuroNatur din Radolfzell (Germania), asociaţii care denumesc MHC-urile drept "calul Troian" al energiei regenerabile, prezintă mai multe instalaţii care au distrus natura, iar printre ele şi una din România, de pe râul Drăgan (foto jos). Ecologişti din lumea întreagă contestă MHC-urile, pe motiv că produc o cantitate mică de curent, dar produc daune iremediabile râurilor, prin reducerea debitului apei şi amenajările invazive.
"Valea Drăganului a fost, înainte de mutilarea sa prin amenajarea de MHC-uri, un râu pe care se putea coborî cu caiacul, unul dintre cele mai legendare din România şi care a ajuns în prezent să aibă o albie aproape seacă, pe care se trag lemne, prin locuri unde apa măsura odinioară peste 2 metri adâncime, totul din cauza utilizării apei pentru producerea energiei "verzi", cu ajutorul centralelor de mică putere construite ilegal în arii protejate, fără să se fi efectuat evaluarea adecvată, impusă de lege! Atragem atenţia că MHC-urile reprezintă o crimă de mediu, amenajarea lor în vremuri actuale fiind în totală opoziţie cu ceea ce se întâmplă râurilor din ţările civilizate, unde există o tendinţă clară în ceea ce priveşte renaturarea acestora, baraje importante fiind înlăturate pentru a se restabili rute de migraţie a peştilor întrerupte timp de zeci de ani (uneori mai mult de un secol)", a transmis Aqua Crisius.
Odată cu râuri şi peisaje, MC distrug şi habitatele peştilor, transformând cursurile de apă în adevărate deşerturi pentru biodiversitate.
"Amintim faptul că strategia Uniunii Europene prevede ca până în anul 2030 să aibă loc refacerea cursului natural a cel puţin 25.000 km din lungimea râurilor din spaţiul european", a mai transmis asociaţia orădeană. Din păcate, însă, doar ecologiştii par preocupaţi de aceste probleme, nu şi autorităţile...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.