URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Decembrie 2020, 21:02

Aqua Crisius: Microhidrocentralele de pe Drăgan, de la limita judeţelor Bihor şi Cluj, sunt rușinea României

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Asociaţia Aqua Crisius, care în trecut a mai atras atenţia despre pericolul creat de microhidrocentralele (MHC) de pe râuri, aceste presupuse furnizoare de energie verde, dar care în realitate mutilează râuri, anunţă că instalaţiile de pe râul Drăgan, de la limita judeţelor Bihor şi Cluj, se regăsesc pe o listă neagră a Europei.

Intitulat "Moartea cu o mie de tăieturi – Catalogul negru al microhidrocentralele", raportul întocmit de Riverwatch din Viena (Austria) şi EuroNatur din Radolfzell (Germania), asociaţii care denumesc MHC-urile drept "calul Troian" al energiei regenerabile, prezintă mai multe instalaţii care au distrus natura, iar printre ele şi una din România, de pe râul Drăgan (foto jos). Ecologişti din lumea întreagă contestă MHC-urile, pe motiv că produc o cantitate mică de curent, dar produc daune iremediabile râurilor, prin reducerea debitului apei şi amenajările invazive.

"Valea Drăganului a fost, înainte de mutilarea sa prin amenajarea de MHC-uri, un râu pe care se putea coborî cu caiacul, unul dintre cele mai legendare din România şi care a ajuns în prezent să aibă o albie aproape seacă, pe care se trag lemne, prin locuri unde apa măsura odinioară peste 2 metri adâncime, totul din cauza utilizării apei pentru producerea energiei "verzi", cu ajutorul centralelor de mică putere construite ilegal în arii protejate, fără să se fi efectuat evaluarea adecvată, impusă de lege! Atragem atenţia că MHC-urile reprezintă o crimă de mediu, amenajarea lor în vremuri actuale fiind în totală opoziţie cu ceea ce se întâmplă râurilor din ţările civilizate, unde există o tendinţă clară în ceea ce priveşte renaturarea acestora, baraje importante fiind înlăturate pentru a se restabili rute de migraţie a peştilor întrerupte timp de zeci de ani (uneori mai mult de un secol)", a transmis Aqua Crisius.

Odată cu râuri şi peisaje, MC distrug şi habitatele peştilor, transformând cursurile de apă în adevărate deşerturi pentru biodiversitate.

"Amintim faptul că strategia Uniunii Europene prevede ca până în anul 2030 să aibă loc refacerea cursului natural a cel puţin 25.000 km din lungimea râurilor din spaţiul european", a mai transmis asociaţia orădeană. Din păcate, însă, doar ecologiştii par preocupaţi de aceste probleme, nu şi autorităţile...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON