URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 09 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că ucenicul și-a întrecut maestrul! Cine credea că odată cu plecarea lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea se va așterne liniștea peste oraș, că buldozerele nu vor mai trece prin sufragerii, că picamerele vor fi duse la topit și prin urbe vor zburda exclusiv bicicliști și trotinetiști înecați în clorofilă s-au înșelat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
09 Octombrie 2024, 13:55

Aproape un sfert din arborii plantați în ultimii 3 ani în Oradea s-au uscat. Firma responsabilă, obligată să-i înlocuiască (FOTO)

Aproape un sfert din arborii plantați în ultimii 3 ani în Oradea s-au uscat. Firma responsabilă, obligată să-i înlocuiască (FOTO) Primii arbori uscați au fost deja înlocuiți în zona Ioșia (foto: Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În ultimii trei ani, în Oradea au fost plantați 2.598 de copaci, dintre care 657 s-au uscat și trebuie înlocuiți.

Primăria a anunțat că a cerut deja firmei responsabile, Adidem Gardening SRL, să planteze alți puieți în locul celor uscați.

Garanție prelungită

„În baza unui acord-cadru și a unui contract de furnizare derulat în perioada octombrie 2021 - aprilie 2024, au fost plantați 2.598 de arbori pe raza municipiului Oradea. În urma verificărilor realizate în teren de către reprezentanții Primăriei, au fost identificați 657 de arbori care necesită înlocuire. Aceste verificări au fost efectuate în lunile august și septembrie, iar prestatorul a fost informat în conformitate”, a transmis Primăria Oradea, miercuri, printr-un comunicat de presă.

Firma va planta noi copaci pe cheltuială proprie, pentru că înțelegerea cu municipalitatea prevede că trebuie să acorde o garanție de trei ani puieților sădiți.

În această săptămână, Adidem Gardening SRL a început să înlocuiască arborii uscați, până acum sădind 64 de puieți din zona Ioșia, de pe străzile Hațegului, Piața Ghioceilor, Xenopol, Oneștilor, Piteștilor, Jimboliei și Calea Aradului.

„În perioada următoare, lucrările vor continua în celelalte zone ale orașului, iar la finalizarea procesului, va fi întocmit un proces-verbal de recepție. Arborii înlocuiți în această etapă vor beneficia de o nouă perioadă de garanție, egală cu cea prevăzută în contractele de achiziție inițiale”, a mai comunicat Primăria. Altfel spus, puieții sădiți acum vor fi în garanție până în 2027.

Lipsește o strategie

În urmă cu două luni, BIHOREANUL a arătat că în oraș sunt numeroși puieți uscați printre copacii plantați recent de firmele angajate de Primărie. De exemplu, pe străzi adiacente zonei Horea, precum Cloşca, Feldioarei, Constantin Tănase, Titu Maiorescu, Ion Buzoianu, în campania de plantări din primăvara acestui an s-au sădit 400 de arbori, dar mulţi s-au uscat, iar asta și pentru că n-au fost bine întreținuți ori au fost plantați printre resturi de moloz. Și aceștia au fost sădiți de firma Adidem Gardening SRL.

Pe de altă parte, Primăria Oradea nu are încă o strategie eficientă de plantări, așa cum a promis primarul Florin Birta că va comanda, în vara anului trecut, după o furtună violentă care a distrus numeroși arbori din oraș. Acest masterplan ar trebui să dicteze ce specii de arbori se pretează a fi plantați în Oradea, tocmai pentru a prinde rădăcini și a asigura orădenilor umbra mult căutată în zilele de vară.

Licitația pentru realizarea strategiei a fost lansată recent de Primărie, dar încă nu a fost finalizată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
da
aia is acolo in primarie sa va fure banii din jeb , nu sa aveti voi ceva vrumos verde in jur , si cu cat se usca mai multi cu atat mai mult replanteaza si firmele dau parandaraturile ...deeeci ? unde era logica ?
Postat 09 Octombrie 2024, 16:45 de jinei
cristinel
Pui gresit problema! De ce as face munca celor multpreabine platiti din primarie? Aia stau si nu fac nimic cat e ziulica de lunga (glumesc! nu-i lunga, 2-3 ore!) si eu sa-i avertizez?
Postat 09 Octombrie 2024, 16:21 de ili3
Mai este o problema...
Daca riveranii din zonele respective nu se adreseaza primariei sa faca o plangere in legatura cu arborii uscati, primaria nu va face nimic... Mai sunt multe zone din oras dar multora nu le mai pasa si nu se mai obosesc sa faca o petitie pe oradea city report sau sa sune la primarie. Asadar dragi oradeni, daca vreti sa aveti macar o mica sansa ca primaria sa faca ceva si sa schimbe arborii uscati in zona voastra va rog sa va adresati cat mai repede. Nu uitati ca si perioada de garantie e una scurta si daca trece, atunci sigur nu se va mai face nimic...
Postat 09 Octombrie 2024, 15:33 de cristianteofil
Doar de apa aveau nevoie!
Am mai scris, am salvat un tei si trei platani. Plantati printre pietre! O galeata de apa la fiecare, zilnic. Cam 20 de lei lunar. Ceilalti s-au uscat. Toti. Nu a venit nimeni, niciodata, sa-i ude. Nu stiu sa fi trecut vreun trepadus din primarie, sa vada pe ce s-au aruncat banii oradenilor.
Postat 09 Octombrie 2024, 14:52 de pinonel
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.529 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON