URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 August 2013, 15:30

Aproape toată conducerea PDL, în frunte cu Vasile Blaga, venită la Oradea să îmbărbăteze militanţii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toată floarea cea vestită a Biroului Naţional Permanent al PDL a descins duminică la şedinţa Consiliului Judeţean de Coordonare a PDL Bihor, desfăşurată în sala mare a Prefecturii, unde circa 300 de activişti s-au călcat în picioare pentru a-i asculta, aproape trei ore, pe preşedintele Vasile Blaga, secretarul general Gheorghe Fluture, prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei, eurodeputatul Traian Răzvan Ungureanu, fosta consilieră pe probleme economice a lui Emil Boc, Andreea Paul Vass, fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu, fostul ministru de Interne Traian Igaş, fosta preşedintă a Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, primarul de Alba Iulia, Mircea Hava şi alţii.

Printre norocoşii care au găsit locuri pe scaune s-au numărat deputatul Liviu Laza Matiuţa, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, consilierii locali Cristian Puşcaş şi Adelina Coste, ba chiar şi fostul viceprimar şi primar interimar al Oradiei, Mihai Groza, dispărut de anul trecut într-o tăcere ce părea definitivă.

Raportul lui Ghilea

În prima parte a reuniunii, preşedintele PDL Bihor, Gavrilă Ghilea, a prezentat un scurt raport de activitate pe primele opt luni ale acestui an şi a pomenit, totodată, câteva dintre obiectivele rămase de îndeplinit până la finele anului. Printre acestea: demersuri pentru găsirea unui nou sediu pentru partid (cel din Parcul Traian fiind revendicat integral, iar în parte deja restituit familiei foştilor proprietari), refacerea organizaţiilor de bază ale partidului (PDL Bihor având în prezent doar 305 organizaţii de secţii de votare, deşi ar trebui să aibă 651), reorganizarea Biroului Permanent Judeţean, care şi-a luat în serios rolul de a face opoziţie în plan local, având 19 reuniuni şi adoptând 20 de decizii, precum şi constiuirea unei părţi din cele opt comisii de specialitate pe domenii pe care trebuie să le pună pe picioare.

Ghilea s-a referit şi la hemoragia partidului, în condiţiile în care unii foşti PDL-işti au fugit la putere (precum Nicolae Hodişan, şeful Direcţiei Agricole, ori Dorin Corcheş, fost şef la sucursala Agenţiei de Îmbunătăţiri Funciare, ambii plecaţi la PC), la Mişcarea Populară (ca de pildă fostul preşedinte al PDL Oradea, Mircea Matei) ori la Forţa Civică (precum fostul şef-adjunct al Gărzii de Mediu, Radu Pentie jr), dar şi la cei care au ezitări auzind "cântecele de sirenă" ale Mişcării Populare şi sunt tentaţi să plece din PDL pe viitor. "Se încearcă de către tot felul de indivizi care au primit de la PDL funcţii să racoleze oameni în teritoriu. Asta-i viaţa, dar noi mergem înainte", a spus Ghilea.

Obiective electorale

După ce vorbitori ca Andreea Paul Vass, Ioan Oltean şi Roberta Anastase au criticat dur USL şi Guvernul Ponta, afirmând că acesta "distruge tot ce a reuşit să stabilizeze PDL", secretarul general al partidului, Gheorghe Flutur, a amintit şi el rezultatele pozitive ale guvernărilor democrat-liberale şi a spus că acestea trebuie reamintite de militanţi oamenilor, care pot face comparaţii pentru a judeca lucrurile corect. "Aveţi aici un drum bun spre Satu Mare, altul spre Arad, făcute de noi, în timp ce USL nu face nimic", a spus Fluture.

La fel a afirmat şi Traian Răzvan Ungureanu, care a spus că "USL a distrus nu doar investiţiile în economie, ci şi investiţia oamenilor în acest Guvern", concluzionând că "USL a transformat România într-un cimitir al investiţiilor" şi că "PDL este un partid al dezvoltării, pe când USL este un partid al impozitării, PDL este un partid al clasei de mijloc, USL un duşman al clasei de mijloc", care a introdus 28 noi taxe şi impozite şi a stopat toate lucrările începute de PDL.

În aceste condiţii, a spus Flutur, "trebuie să ne recâştigăm încrederea în noi", trasând temele pentru militanţii partidului: reconstrucţia organizaţiilor, coagularea forţelor de dreapta în jurul PDL, înfiinţarea chiar în această toamnă a unui guvern alternativ al PDL care să monitorizeze actualul Guvern USL, desemnarea candidaţilor la europarlamentare şi la Preşedinţie şi mobilizarea tuturor activiştilor, "pentru că trebuie să avem armata PDL pregătită pentru bătăliile de anul viitor".

USL în Bihor = "Popa şi plagiatorul Mang"

Cel mai ascultat şi aplaudat discurs a fost, cum era de aşteptat, cel al preşedintelui Vasile Blaga, care i-a "scuturat" pe colegii săi, îndemnându-i să nu se teamă de "partiduleţe" precum Mişcarea Populară, conduse în Bihor de "rataţi" ca Mircea Matei, "pus de Filip secretar de stat la Ministerul Administraţiei" şi trecut apoi la PPDD, dar mai ales să combată "minciunile" reprezentanţilor USL de la vârf şi din judeţ. De asemenea, acesta le-a promis colegilor că îi va aduce din nou la putere.

"USL ce a făcut de când e la putere? Nimic. A mărit fiscalitatea cu 28 de noi taxe şi impozite, a promis un milion de noi locuri de muncă în patru ani dar numai în iunie au intrat în şomaj alţi 16.000 de oameni", a spus Blaga despre "performanţele" premierului Victor Ponta şi ale aliaţilor din PNL, care "şi-au pierdut identitatea liberală numai ca să-l pună pe Antonescu preşedinte", ceea ce - a afirmat preşedintele PDL - nu se va întâmpla.

Şi în Bihor trebuie ca PDL-iştii să se trezească, a subliniat Blaga, pentru că aici "USL înseamnă doar Popa şi plagiatorul Mang", care consimt la "desfiinţarea judeţului" în condiţiile în care permit includerea Bihorului într-o regiune condusă de la Cluj, unde "s-au şi pierdut deja" Direcţia Vamală şi Direcţia Finanţelor Publice. "Există, deci, şi aici, în Bihor, un câmp de bătaie cu USL", a concluzionat el, încurajându-i pe primari, mai ales, să nu fie "blegi", ci să stea de vorbă cu oamenii şi să îi îndemne să compare guvernarea USL cu cea a PDL, care - fireşte - a fost mai plină de rezultate pozitive. "Nu staţi, nu tăceţi! Cu cât eşti mai viteaz, cu atât le e mai frică de tine, iar PSD-ul nu ştie decât de frică", a spus liderul PDL.

Propunere pentru PNL-işti

Într-o conferinţă de presă ulterioară reuniunii Consiliului Judeţean de Coordonare a PDL Bihor, Vasile Blaga a prezentat şi două dintre cele mai importante proiecte legislative ale parlamentarilor democrat-liberali, afirmând că acestea fac parte dintr-o serie de iniţiative menite să recupereze sprijinul clasei de mijloc pentru PDL. Este vorba despre proiectul de lege pentru scăderea fiscalităţii, ce prevede reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 12% şi reducerea cu 5% a contribuţiilor la CAS, precum şi despre proiectul de lege privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Investitorilor.

Întrebat dacă estimează că cele două proiecte legislative ar putea primi şi sprijinul unor parlamentari liberali, tot mai nemulţumiţi de cedările făcute PSD-ului, Blaga a confirmat, referindu-se, fără a le pomeni numele, inclusiv la cei doi senatori bihoreni ai PNL, Cristian Bodea şi Valeriu Boeriu, extrem de critici la adresa Guvernului Ponta. "Credem că dacă ei (n.r. - parlamentarii PNL) sunt cu adevărat liberali, şi am văzut asemenea luări de poziţie inclusiv la parlamentari PNL din Bihor, vor sprijini cu adevărat clasa de mijloc", a spus Vasile Blaga.

În fine, preşedintele PDL a vorbit şi despre guvernul din umbră pe care îl va anunţa luna viitoare şi care, deşi personal va pleda pentru un cabinet "suplu" atunci când partidul va reveni la putere, îl vede deocamdată cu la fel de mulţi "membri" precum cel actual al USL, aflat în funcţie. "Va fi un cabinet din umbră corp la corp, ministru la ministru, pentru că ei au fragmentat ministerele, de pildă Ministerul Economiei l-au împărţit în trei, să le ajungă. Dar eu sunt adeptul unei organizări a Guvernului de tip german, cu un ministru şi doi secretari de stat la un Minister, unul care să asigure memoria instituţiei (n.r. - deci tehnocrat), iar celălalt politic. Spre un astfel de Guvern ne vom îndrepta noi".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
CU PICIOARELE PE PAMANT
Mai SUL..A milescu si sugaru,ce ai tu in capul tau?rautate si mizerie morala,esti un habarnist si un om fara o tinta in viata sa,ai o gandire atat de ingusta ca emani in jur numai rautate si invidie si tot ce este rau la un cetatean turmentat ca tine,tu ce ai facut pentru acest oras sau judet,hai spune,da un exemplu,macar stii sa maturi in fata casei,sau nici nu stii ce-i matura,dar sapa stii ce-i ?sapa,sapa pana ce vei da de apa si spalate pe gura cu mocirla,eu nu sunt nici pdl-ist nici basist,sunt eu,atat si eu.
Postat 19 August 2013, 23:09 de UN OM LIBER
Sa gatam bine
catre ora 09.46.......Academiciene basit, bihorene.........mai tarane.......nu faci politica dar adori Pedelica.Nu mai scrie ca si Ion care "o gatat iute" cu Veta. Nu ne intereseaza realizarile Pedeliciului blaga si nici ca e bihorean.Si bocul unitatea de masura a Prostiei , e "clujan" si nu e motiv de mindrie pentru clujeni.blaga acest Cioaba 2 cum zicea cineva zice-se ca a palmat vreo 300 de mii de euro de la Omarul H.pai despre ce vorbim noi aici ,si ce avem noi aici?blaga sau Cioaba2 a devenit o rusine pentru minunatul judet Bihor,mai intoxicatule.........
Postat 19 August 2013, 16:34 de Sulea Spataru
look who's talking
"Se constata ca cei ce a-ti scris pana aici sunteti si agramati"... Om fi noi agramati, dar cel putin din clasa a doua stim ca se scrie "ati scris".... "avem si noi UN BIHOREAN ce a facut totusi multe pentru Bihor". Corect! Ala este Cseke!. Chiar daca e ungur a facut mai multe pentru Bihor decat Blaga, care in afara de afaceri (inclusiv ghisefturi cu scutiri vamale pentru unii) fiind foarte flamand, nu a facut mai nimic. Cat despre PDL, am vazut ce pot, multumesc, nu ma intereseaza. Bye bye.
Postat 19 August 2013, 10:11 de mine
CU PICIOARELE PE PAMANT
Se constata ca cei ce a-ti scris pana aici sunteti si agramati si neciopliti si puturosi si rai si...epitetele pot continua,nu fac politica,dar urmaresc clasa politica:sub guvernarea cui au fost facute:drumurile Oradea-SM,Oradea-Arad,Pietroasa-Padis,Centura Oradea,Podul Densusianu(care astia nu-s in stare sa-l gate),RASPUNS: sub guvernarea PDL(aveti contraargumente?sa le aud),daca PDL a pus pe pensii CASS -ul de 5%,de ce el apare si acum pe talonul de pensii?,sau pus pana acum 28 de taxe si impozite,investitiile au fost taiate toate,deci ce fel de oamani suntem noi?avem si noi UN BIHOREAN ce a facut totusi multe pentru Bihor si-l atacam?(pe BLAGA),CE OAMENI SUNTEM NOI?
Postat 19 August 2013, 09:46 de UN OM LIBER
CEA MAI BUNĂ BĂUTURĂ...
BLAGA SE ÎMBATĂ CU APĂ RECE.
Postat 19 August 2013, 04:57 de bihoreanu
Nu mai vrem
Ne-ati aratat ce stiti si ce puteti. Nu va mai vrem.Ne-am saturat de voi de toti.Mai bine v-ati apuca de lucru.E destul de lucru in tara asta.
Postat 18 August 2013, 22:34 de puiutu
Eroii de la Termopilitu'
Buuuueeeyyyyy cei 300 de oranjgutani, iar v-a numarat Rumberta Ananase, de data asta pe model invers ca la Legea Pensiilor. Multi prosti ati fost, tot mai putini ramaneti.
Postat 18 August 2013, 22:19 de Assamorgh
Oranjgutanul, ruda cu MaKacul
Ba potaie portocalie, daca ai impresia ca ai venit in Bihoren sa latri si noi o sa ne speriem de tine, te inseli ba Cioaba versiunea 2.0; termina cu amenintarile, ca suntem satui de apucaturile tale si ale Ciklopului. Si tu si el aveti mai multe bube in cap decat are un caine comunitar, purici in blana. Idiotule care l-ai propulsat pe porcul de gavra ( sau lascau caz mai recent), mai ai tupeul sa vb de "plata"? PTIUUUU, ce mizerie pe doua picioare a putut sa dea judetul asta...
Postat 18 August 2013, 19:22 de Assamorgh
niciodata
soarta voastra, a PDL-acilor, este ca ce-a a PNTCD-ului...NU va mai vrem!
Postat 18 August 2013, 16:36 de traian
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON