Toată floarea cea vestită a Biroului Naţional Permanent al PDL a descins duminică la şedinţa Consiliului Judeţean de Coordonare a PDL Bihor, desfăşurată în sala mare a Prefecturii, unde circa 300 de activişti s-au călcat în picioare pentru a-i asculta, aproape trei ore, pe preşedintele Vasile Blaga, secretarul general Gheorghe Fluture, prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu, fost ministru al Justiţiei, eurodeputatul Traian Răzvan Ungureanu, fosta consilieră pe probleme economice a lui Emil Boc, Andreea Paul Vass, fostul ministru de Finanţe Gheorghe Ialomiţianu, fostul ministru de Interne Traian Igaş, fosta preşedintă a Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, primarul de Alba Iulia, Mircea Hava şi alţii.
Printre norocoşii care au găsit locuri pe scaune s-au numărat deputatul Liviu Laza Matiuţa, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor, Radu Ţîrle, consilierii locali Cristian Puşcaş şi Adelina Coste, ba chiar şi fostul viceprimar şi primar interimar al Oradiei, Mihai Groza, dispărut de anul trecut într-o tăcere ce părea definitivă.
Raportul lui Ghilea
În prima parte a reuniunii, preşedintele PDL Bihor, Gavrilă Ghilea, a prezentat un scurt raport de activitate pe primele opt luni ale acestui an şi a pomenit, totodată, câteva dintre obiectivele rămase de îndeplinit până la finele anului. Printre acestea: demersuri pentru găsirea unui nou sediu pentru partid (cel din Parcul Traian fiind revendicat integral, iar în parte deja restituit familiei foştilor proprietari), refacerea organizaţiilor de bază ale partidului (PDL Bihor având în prezent doar 305 organizaţii de secţii de votare, deşi ar trebui să aibă 651), reorganizarea Biroului Permanent Judeţean, care şi-a luat în serios rolul de a face opoziţie în plan local, având 19 reuniuni şi adoptând 20 de decizii, precum şi constiuirea unei părţi din cele opt comisii de specialitate pe domenii pe care trebuie să le pună pe picioare.
Ghilea s-a referit şi la hemoragia partidului, în condiţiile în care unii foşti PDL-işti au fugit la putere (precum Nicolae Hodişan, şeful Direcţiei Agricole, ori Dorin Corcheş, fost şef la sucursala Agenţiei de Îmbunătăţiri Funciare, ambii plecaţi la PC), la Mişcarea Populară (ca de pildă fostul preşedinte al PDL Oradea, Mircea Matei) ori la Forţa Civică (precum fostul şef-adjunct al Gărzii de Mediu, Radu Pentie jr), dar şi la cei care au ezitări auzind "cântecele de sirenă" ale Mişcării Populare şi sunt tentaţi să plece din PDL pe viitor. "Se încearcă de către tot felul de indivizi care au primit de la PDL funcţii să racoleze oameni în teritoriu. Asta-i viaţa, dar noi mergem înainte", a spus Ghilea.
Obiective electorale
După ce vorbitori ca Andreea Paul Vass, Ioan Oltean şi Roberta Anastase au criticat dur USL şi Guvernul Ponta, afirmând că acesta "distruge tot ce a reuşit să stabilizeze PDL", secretarul general al partidului, Gheorghe Flutur, a amintit şi el rezultatele pozitive ale guvernărilor democrat-liberale şi a spus că acestea trebuie reamintite de militanţi oamenilor, care pot face comparaţii pentru a judeca lucrurile corect. "Aveţi aici un drum bun spre Satu Mare, altul spre Arad, făcute de noi, în timp ce USL nu face nimic", a spus Fluture.
La fel a afirmat şi Traian Răzvan Ungureanu, care a spus că "USL a distrus nu doar investiţiile în economie, ci şi investiţia oamenilor în acest Guvern", concluzionând că "USL a transformat România într-un cimitir al investiţiilor" şi că "PDL este un partid al dezvoltării, pe când USL este un partid al impozitării, PDL este un partid al clasei de mijloc, USL un duşman al clasei de mijloc", care a introdus 28 noi taxe şi impozite şi a stopat toate lucrările începute de PDL.
În aceste condiţii, a spus Flutur, "trebuie să ne recâştigăm încrederea în noi", trasând temele pentru militanţii partidului: reconstrucţia organizaţiilor, coagularea forţelor de dreapta în jurul PDL, înfiinţarea chiar în această toamnă a unui guvern alternativ al PDL care să monitorizeze actualul Guvern USL, desemnarea candidaţilor la europarlamentare şi la Preşedinţie şi mobilizarea tuturor activiştilor, "pentru că trebuie să avem armata PDL pregătită pentru bătăliile de anul viitor".
USL în Bihor = "Popa şi plagiatorul Mang"
Cel mai ascultat şi aplaudat discurs a fost, cum era de aşteptat, cel al preşedintelui Vasile Blaga, care i-a "scuturat" pe colegii săi, îndemnându-i să nu se teamă de "partiduleţe" precum Mişcarea Populară, conduse în Bihor de "rataţi" ca Mircea Matei, "pus de Filip secretar de stat la Ministerul Administraţiei" şi trecut apoi la PPDD, dar mai ales să combată "minciunile" reprezentanţilor USL de la vârf şi din judeţ. De asemenea, acesta le-a promis colegilor că îi va aduce din nou la putere.
"USL ce a făcut de când e la putere? Nimic. A mărit fiscalitatea cu 28 de noi taxe şi impozite, a promis un milion de noi locuri de muncă în patru ani dar numai în iunie au intrat în şomaj alţi 16.000 de oameni", a spus Blaga despre "performanţele" premierului Victor Ponta şi ale aliaţilor din PNL, care "şi-au pierdut identitatea liberală numai ca să-l pună pe Antonescu preşedinte", ceea ce - a afirmat preşedintele PDL - nu se va întâmpla.
Şi în Bihor trebuie ca PDL-iştii să se trezească, a subliniat Blaga, pentru că aici "USL înseamnă doar Popa şi plagiatorul Mang", care consimt la "desfiinţarea judeţului" în condiţiile în care permit includerea Bihorului într-o regiune condusă de la Cluj, unde "s-au şi pierdut deja" Direcţia Vamală şi Direcţia Finanţelor Publice. "Există, deci, şi aici, în Bihor, un câmp de bătaie cu USL", a concluzionat el, încurajându-i pe primari, mai ales, să nu fie "blegi", ci să stea de vorbă cu oamenii şi să îi îndemne să compare guvernarea USL cu cea a PDL, care - fireşte - a fost mai plină de rezultate pozitive. "Nu staţi, nu tăceţi! Cu cât eşti mai viteaz, cu atât le e mai frică de tine, iar PSD-ul nu ştie decât de frică", a spus liderul PDL.
Propunere pentru PNL-işti
Într-o conferinţă de presă ulterioară reuniunii Consiliului Judeţean de Coordonare a PDL Bihor, Vasile Blaga a prezentat şi două dintre cele mai importante proiecte legislative ale parlamentarilor democrat-liberali, afirmând că acestea fac parte dintr-o serie de iniţiative menite să recupereze sprijinul clasei de mijloc pentru PDL. Este vorba despre proiectul de lege pentru scăderea fiscalităţii, ce prevede reducerea cotei unice de impozitare de la 16% la 12% şi reducerea cu 5% a contribuţiilor la CAS, precum şi despre proiectul de lege privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Investitorilor.
Întrebat dacă estimează că cele două proiecte legislative ar putea primi şi sprijinul unor parlamentari liberali, tot mai nemulţumiţi de cedările făcute PSD-ului, Blaga a confirmat, referindu-se, fără a le pomeni numele, inclusiv la cei doi senatori bihoreni ai PNL, Cristian Bodea şi Valeriu Boeriu, extrem de critici la adresa Guvernului Ponta. "Credem că dacă ei (n.r. - parlamentarii PNL) sunt cu adevărat liberali, şi am văzut asemenea luări de poziţie inclusiv la parlamentari PNL din Bihor, vor sprijini cu adevărat clasa de mijloc", a spus Vasile Blaga.
În fine, preşedintele PDL a vorbit şi despre guvernul din umbră pe care îl va anunţa luna viitoare şi care, deşi personal va pleda pentru un cabinet "suplu" atunci când partidul va reveni la putere, îl vede deocamdată cu la fel de mulţi "membri" precum cel actual al USL, aflat în funcţie. "Va fi un cabinet din umbră corp la corp, ministru la ministru, pentru că ei au fragmentat ministerele, de pildă Ministerul Economiei l-au împărţit în trei, să le ajungă. Dar eu sunt adeptul unei organizări a Guvernului de tip german, cu un ministru şi doi secretari de stat la un Minister, unul care să asigure memoria instituţiei (n.r. - deci tehnocrat), iar celălalt politic. Spre un astfel de Guvern ne vom îndrepta noi".
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.