Studenţii Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea au iniţiat o petiţie online, prin care cer reducerea taxelor de şcolarizare, în condiţiile în care o parte din activitatea lor didactică se desfăşoară online.
Aproape 900 de tineri au semnat petiţia, în cele 10 zile trecute de la lansarea ei.
"Doresc scăderea considerabilă, cu cel puţin 1.000 de lei, a taxei anuale. Nefiind prezenţi la facultate, costurile acesteia scad, dar taxa anuală nu? Salubrizarea incintelor nu este necesară, costurile de întreţinere, cum ar fi apa şi curentul, nu există, iar probabil singura persoană din toată facultatea care încă este acolo este portarul", se arată în textul petiţiei.
Studenţii reamintesc că Universitatea nu ar trebui să fie o instituţie orientată spre profit şi se plâng că din taxele lor se plătesc salariile unor profesori "incapabili să susţină pre în format online". "Studenţii plătesc taxe la fel de mari, pentru acoperirea salairilor profesorilor care au stat pe tuşă un semestru întreg. Inacceptabil!", se mai arată în petiţie.
În finalul documentului, iniţiatorul îşi îndeamnă colegii să îşi îngheţe anul, dacă solicitarea lor nu va fi ascultată. Dacă îşi îngheaţă studiile, tinerii nu vor plăti nici taxe.
Contactat de BIHOREANUL, decanul FMF Oradea, dr. Adrian Maghiar, a declarat, joi, că, parţial, studenţii au dreptate, însă ei trebuie să ţină cont şi că în varianta online facultatea are cheltuieli în continuare. "Noi acum căutăm licenţe pentru aplicaţii folosite în străinătate, pentru cursurile online. În acelaşi timp, sperăm că peste două săptămâni vom putea intra şi în spitale, pentru lucrări practice, vedem cum evoluează pandemia. Studenţii au dreptate, din anumite puncte de vedere, dar soluţia nu este la noi", a declarat Maghiar.
Decanul a precizat că salariile profesorilor nu pot fi reduse, ele fiind stabilite prin încadrări la nivel naţional, aşadar o facultate nu are cum să-şi reducă cheltuielile cu resursa umană, indiferent cum se ţin cursurile.
"Soluţia este un dialog între Guvern, Consiliul Naţional al Rectorilor şi studenţi. Ştim că solicitări de acest gen sunt în toată ţara, studenţii au şi ei dreptate, dar Guvernul trebuie să vină cu un răspuns. Să acorde subvenţii studenţilor, aşa cum acordă firmelor", a precizat Maghiar.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.