URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 28 APRILIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Concetățeanul nostru Gyuri Haber ne-a promis că va instala un sistem de inteligență artificială, numit Zena, la Spitalul Județean. Azi, când auzi că marile companii se bat în implementări care mai de care mai performante ale AI-ului, pe la mașini și telefoane, parcă ne cuprinde și pe noi mândria că un fiu al orașului s-a gândit la o astfel de măsură în domeniul sanitar.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oradea arată bine, nu doar în comparație cu alte surate românești, ci și cu orașe de talia ei din Vest. În multe locuri chiar superb, binemeritându-și magnetismul din clipurile turistice și „nielcoșagul” cu care unii localnici o laudă pe rețelele sociale. Baiu-i purtarea altora dintre cei care o locuiesc.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Printre multiplele modificări aduse legislației rutiere la mijlocul anului 2024, printr-o ordonanță de urgență, se regăsește și nou introdusa instituție de relocare a vehiculului în cazuri speciale. Practic, relocarea înseamnă mutarea temporară a unui vehicul într-un alt loc, în situația în care aceasta este necesară, chiar dacă șoferul respectiv a respectat toate prevederile legale cu privire la parcare sau staționare.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Aprilie 2021, 11:49

Aproape 200 de cazuri Covid în Bihor și încă 5 decese. Vezi rata infectărilor pe comune și orașe!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Autorităţile din Bihor au informat vineri dimineaţă că au fost identificate încă 194 îmbolnăviri cu Covid după efectuarea a 588 teste în cursul zilei precedente, ceea ce înseamnă o rată de pozitivare de 32,99%.

Astfel, bilanţul cazurilor Covid a ajuns în Bihor la 25.424, în timp ce totalul vindecărilor a urcat la 22.492, cu 116 mai multe decât erau joi.

Totodată, potrivit comunicatului celor două instituţii, numărul deceselor Covid a urcat vineri dimineaţă la 1.072, ceea ce înseamnă că în cursul zilei precedente au mai murit încă cinci oameni afectaţi de infecţie, iar în structurile ATI Covid din Oradea se aflau la ora 8.30 a dimineţii 56 de persoane, fiind neocupate 13 paturi.

Cu restricţii suplimentare

În Bihor sunt în prezent 1.860 cazuri Covid active (cu 73 mai multe decât joi), iar incidenţa Covid de peste 7,5 la mia de locuitori continuă să se înregistreze doar în Mădăras (7,78), localitate în care din acest motiv, pe tot parcursul săptămânii, operatorii economici sunt obligaţi să-şi înceteze activitatea cu publicul la ora 18.00 (cu excepţia benzinăriilor, farmaciilor, livrărilor la domiciliu şi transporturilor de persoane în vehicule cu mai mult de 9 persoane), iar circulaţia liberă a persoanelor este permisă doar până la ora 20.00.

În alte 8 localităţi, inclusiv în Oradea (unde sunt 1.070 cazuri Covid active), incidenţa este mai mare de 4 cazuri la mia de locuitori: Valea lui Mihai (6,63), Cetariu (6,02), Oradea (4,75), Avram Iancu şi Curtuişeni (4,58), Sântandrei (4,37), Sălacea (4,24) şi Oşorhei (4,05), motiv pentru care acestea sunt supuse restricţiilor suplimentare de weekend.

Vezi situația detaliată pe fiecare UAT în parte!

Peste 200 de sancţiuni

În ce priveşte campania de vaccinare anti-Covid, în cursul zilei de joi au fost administrate 1.711 doze de ser pentru tot atâtea persoane, fără să fi fost raportată nicio reacţie adversă. Până acum au primit ambele doze 33.915 persoane.

De la începutul campaniei de vaccinare şi până în prezent în judeţ au fost administrate 93.918 doze de ser dintr-un total de 96.748 primite.

Pe de altă parte, au continuat controalele pentru evitarea răspândirii virusului şi în cursul zilei precedente, când poliţiştii şi jandarmii au verificat 1.782 de persoane carantinate şi 1.319 persoane aflate în izolare la domiciliu, precum şi 66 firme şi 77 mijloace de transport în comun.

În total, oamenii legii au aplicat 126 avertismente şi 107 amenzi în valoare totală de 63.500 de lei. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@Adrian1965
Nici o problema. Vaccinul pentru revaccinarea de la anul o sa contina si baza si actualizarea (updates), ca la jocuri sau aplicatii.
Postat 02 Aprilie 2021, 17:04 de BogdanA
administrate 93.918 doze
Asta înseamnă o medie de 31306 doze pe lună, în acest ritm cei 575,398 locuitori ai Bihorului ținând cont că fiecare persoană trebuie să primească două doze de vaccin vor avea nevoie de 37 de luni adică 3 ani și o lună pentru vaccinarea întregii populații a județului! Să nu uităm că după aproximativ un an de la prima vaccinare probabil o să trebuiască să ne revaccinăm așa că eu nu văd capătul tunelului în această campanie de vaccinare!
Postat 02 Aprilie 2021, 13:15 de Adrian1965
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.3833 RON
  • 1 EUR = 4.9774 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON