URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că, în sfârșit, contraselecția practicată la PNL de primul schior al țării începe să dea roade. Cum cifrele arată că blândul general Ciucă stă în sondaje pe undeva în marja de eroare a acestora, liberalii s-au trezit că nu e prea sănătos să mergi la război cu declarația de capitulare gata semnată. Și acum umblă după persoane cât de cât frecventabile...
Zic şi eu
Adrian Cris
Mai mult de jumătate dintre comunele bihorene se laudă cu săli și terenuri de sport, ba și cu capele prin cimitirele sătești, făcute cu sute de milioane de lei încă din epoca lui Adrian Năstase, apoi din răposatele programe naționale de dezvoltare locală PNDL 1 și PNDL 2, gestionate de Elena Udrea și Liviu Dragnea, iar în ultimii trei ani și din Programul Național de Investiții Anghel Saligny.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat, la sfârșitul lunii iunie a fost publicată în Monitorul Oficial o ordonanță de urgență prin care se modifică semnificativ prevederile codului rutier. Modificări importante au fost aduse și cu privire la suspendarea dreptului de a conduce dacă fapta a fost urmărită ca infracțiune, însă procurorul a dispus clasarea cauzei, situație la care am să mă refer aici...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Iulie 2024, 20:08

Aproape 2 milioane de euro din fonduri UE pentru încheierea reabilitării energetice a fostului Spital Municipal din Oradea

Aproape 2 milioane de euro din fonduri UE pentru încheierea reabilitării energetice a fostului Spital Municipal din Oradea (sursa foto: Primăria Oradea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a obținut o finanțare nerambursabilă de aproape 9,1 milioane lei pentru etapa a II-a a proiectului ce vizează creșterea performanței energetice a fostului Spital Municipal Dr. Gavril Curteanu, acum secție a Spitalului Județean Bihor.

Potrivit unei informări a municipalității, proiectul a fost depus spre finanțare prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională în cadrul Programului Regional Nord Vest 2021 - 2027, cu o valoare de 12,964 milioane lei, din care 9,071 milioane lei este valoarea nerambursabilă.

Lucrările de eficientizare energetică a clădirii din strada Corneliu Coposu au început cu întârziere din cauza pandemiei Covid, astfel că, potrivit municipalității, a fost necesară realizarea proiectului în două etape de finanțare, în condițiile în care durata contractului de finanțare pentru prima etapă a proiectului nu putea depăși data de 31 decembrie 2023, termenul limită pentru proiectele finanțate din bugetul UE pe 2014 - 2020.

Prima etapă a proiectului a fost încheiată la finele anului trecut și a costat 47,611 milioane lei, din care valoarea eligibilă pentru finanțarea europeană a fost de 35,672 milioane lei.

Proiectul vizează reabilitarea și eficientizarea energetică a clădirii și cuprinde reabilitarea termică a anvelopei acesteia, reabilitarea sistemului de instalații de încălzire și de ventilație, a sistemului de instalații sanitare, a celui de alimentare cu energie electrică și de iluminat, înlocuirea unor ascensoare cu altele mai performante din punct de vedere energetic, echiparea centralei termice cu echipamente pentru producerea apei calde, pentru încălzire/răcire și ventilare.

În prezent, conform comunicatului dat publicității miercuri de Primărie, stadiul fizic al lucrărilor este de 85%, urmând lucrări de finisaje în interiorul clădirii, acestea fiind necesare ca urmare a eficientizării energetice și reabilitării clădirii.

Lucrările sunt executate de asocierea firmelor Drum Asfalt, Nord Conforest, Trameco și SC Termoline. Durata contractului de finanțare este până la finalul anului în curs.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
am cateva intrebari
Este binevenita reabilitarea si cresterea eficientei enegetice, dar: - s-a efectuat o evaluare seismica a cladirii? luand in considerare ca in 1969 erau/nu erau niste normative, iar in prezent P100/1 si /3 a suferit mai multe modificari imi e greu sa cred ca spitalul are o clasa seismica buna. - perioada de viata de 50 de ani a cladirii este depasita, doar daca nu o fi avand 100 de ani, si aceasta imi e greu sa o cred - pana la urma cum e ? punem alucobond+vata+incalzire in tavan (total nepotrivita)pe o cladire care cum se prezinta? Poate ne raspunde cineva sau poate investigheaza cineva.
Postat 11 Iulie 2024, 01:27 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4799 RON
  • 1 EUR = 4.9711 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON