Centrul judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură va efectua în perioada următoare un control la faţa locului pentru acordarea ajutoarelor naţionale tranzitorii (ANT) în sectorul zootehnic pentru speciile ovine/caprine şi a ajutoarelor specifice pentru producătorii de lapte şi de carne de vită şi producătorii de lapte şi de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate, în anul 2014. În ultima categorie sunt incluşi producătorii din zonele de munte, precum Căbeşti, Roşia, Şinteu, Pietroasa, Şuncuiuş, Tărcaia, etc.
"Eşantionul cu beneficiarii care vor fi supuşi controlului la faţa locului a fost extras, în urma unei analize de risc, de către o Comisiei de eşantionare înfiinţată la nivelul APIA Bucureşti. Va fi verificată respectarea obligaţiilor pe care solicitanţii de sprijin specific acordat producătorilor de lapte şi carne de vită din zonele defavorizate şi le-au asumat la depunerea cererilor", a anunţat, printr-un comunicat de presă, Florian Pavel, directorul executiv al APIA Bihor.
Concret, va fi controlată existenţa efectivă a animalelor în exploataţie, inclusiv a celor care nu fac obiectul cererii depuse. De asemenea, va fi verificată existenţa crotaliilor (numere de identificare), a paşapoartelor în original, înregistrarea în Registrul Naţional al Exploataţiilor, dar şi a documentelor justificative pentru ieşirea din exploataţie, după caz.
"În cadrul activităţii de control la faţa locului pentru ajutorul specific acordat producătorilor de lapte şi carne de vită din zona defavorizată vor fi controlate un număr de 471 de exploataţii, respectiv un număr de 113.827 animale", a mai precizat Florian Pavel.
Beneficiarii trebuie să menţină animalele în exploataţie pentru o perioadă mai lungă, în funcţie de tipul de ajutor solicitat: ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectorul zootehnic pentru speciile ovine/caprine - 90 de zile de la data limită a depunerii cererii (20 iunie 2014) respectiv 17.09.2014 inclusiv; ajutoarelor specifice pentru producătorii de lapte şi de carne de ovine/caprine din zonele defavorizate - 100 de zile de la data limită a depunerii cererii (20 iunie 2014) respectiv 27.09.2014 inclusiv; ajutoarelor specifice pentru producătorii de lapte şi de carne de vită din zonele defavorizate - 6 luni de la data limită a depunerii cererii (20 iunie 2014) respectiv 21.12.2014 inclusiv.
"Animalele găsite la control fără numere de identificare, cele incorect identificate şi cele care nu sunt găsite, în urma controlului administrativ, în exploataţie la datele obligatorii de retenţie mai sus specificate sunt animale nedeterminate, care generează penalitaţi sau excluderi de la plată, după caz", se mai arată în informarea APIA Bihor.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.