URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 31 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 Octombrie 2024, 08:00

Ape otrăvite! Sub nasul autorităților, apele din Oradea sunt poluate des cu reziduuri din canalizarea menajeră (FOTO)

Ape otrăvite! Sub nasul autorităților, apele din Oradea sunt poluate des cu reziduuri din canalizarea menajeră (FOTO) CRIȘUL CEL PUTUROS. În zona Ioșia, în aval de Podul Densușianu, ajung în râul Crișul Repede cantități mari de reziduuri menajere, care se văd cu ochiul liber și se „adulmecă” de la distanță. Apele uzate se scurg în râu printr-un canal ascuns în malul stâng, prin care ar trebui să se deverseze doar apă de ploaie
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Știrile despre poluări în pârâul Peța au devenit o banalitate în Oradea. Numai în acest an au avut loc trei asemenea incidente, concluzia fiind mereu aceeași: apa a fost contaminată cu deșeuri fecaloid-menajere, care au omorât peștii. Iar povestea se repetă, de cinci ani!

Cum ajung apele toxice în pârâu? Compania de Apă Oradea susține că accidental, dar BIHOREANUL a aflat că avariile, frecvente nu doar pe Peța, ci și pe Crișul Repede, sunt posibile și pentru că operatorul nu are bani destui pentru a redimensiona rețelele de canalizare, prea mici după apariția unor cartiere noi. Așa că bagă sub preș o problemă urât mirositoare...

Una după alta 

La începutul lunii octombrie, orădenii au reclamat că pe Peța, pe tronsonul cuprins între cartierul Cantemir și Universitate, plutesc pești morți. Cu jumătate de an în urmă, un incident similar, dar de o amploare mai mare, a avut efecte de același fel din Calea Aradului până în Sântandrei, iar cu două săptămâni înainte, la jumătatea lunii martie, se petrecuse o poluare identică, tot pe Peța, în zona Parcului Salca, unde s-au găsit 40 de kilograme de pești morți (foto).

Cele trei incidente completează o listă deschisă în 2019. De atunci, cel puțin o dată pe an sunt raportate poluări de acest fel. De fiecare dată, concluzia specialiștilor care au analizat compoziția chimică a apei a fost aceeași: peștii au murit din cauza deversărilor canalizării menajere. Practic, pârâul se umple de urină, rahat, detergenți și alte reziduuri care ar trebui să curgă doar în rețeaua de ape uzate.

Bine doar pe hârtie 

Conform Legii Apelor, în orice râu sau pârâu poate ajunge apa de ploaie colectată în rețeaua pluvială. De altfel, Compania de Apă Oradea are zeci de canale de evacuare prin care deversează apa de ploaie scursă prin rigole și guri de canal, într-o rețea subterană distinctă de cea pentru apele uzate. 

Rețeaua pluvială a orașului, cu o întindere de aproape 350 de kilometri, este îngropată la adâncimea de un metru și funcționează ajutată de 9 stații de pompare. Sub ea, la o adâncime între 6 și 7 metri, se află rețeaua de canalizare, care colectează apele uzate și le direcționează spre stația de epurare de pe Calea Borșului. 

Teoretic, cele două rețele nu se intersectează. Totuși, reziduurile menajere ajung în râurile orașului. „Și pentru noi este o enigmă, mai ales că se întâmplă doar în anumite perioade, nu în fiecare săptămână”, spune Cristian Popa (foto), directorul tehnic al CAO. 

Accidental și nu prea

Enigma nu este totuși așa greu de descifrat, și, deși ocolește răspunsul, reprezentantul CAO îl știe prea bine. Întrebat cum este posibil, tehnic, ca apa menajeră să ajungă în canalele pluviale, Popa dă vina pe avarii provocate fie de săpături, fie de vechimea țevilor. „Sunt rețele vechi de zeci de ani. Se mai produc accidente”, spune el, evaziv.

În realitate, multe accidente sunt „coordonate” chiar de CAO, după cum a aflat BIHOREANUL. „Apa uzată ajunge în rețeaua pluvială prin debușee anume făcute de CAO, care permit evacuarea dejecțiilor când rețeaua nu face față. Sunt ca niște bypassuri, create pentru momentele în care rețeaua nu face față și care nu se vor regăsi oficial în niciun document al Companiei, pentru că sunt ilegale”, afirmă un comisar de mediu. 

Din 2019 încoace, Garda de Mediu Bihor a făcut numeroase controale pentru a afla de ce se produc poluările, iar când a găsit bypassuri, a obligat CAO să le ermetizeze. Dar, cel mai probabil, nu le-a găsit pe toate.

„Undeva trebuie să meargă...”

Rețeaua de canalizare menajeră eșuează în special în zonele unde s-au construit cartiere noi, cum sunt malurile Peței în Nufărul și Calea Aradului, și unde magistralele pentru apele uzate datează dinaintea apariției a mii de noi apartamente. 

Pentru ca dejecțiile să nu se întoarcă în case și apartamente, CAO preferă să le creeze cale liberă pe conductele pentru ape pluviale, lucru pe care, până la urmă, l-a recunoscut BIHOREANULUI și directorul tehnic al societății. „Rețelele de canalizare au praguri de descărcare prin care pot refula în situația în care se înfundă, pentru că undeva trebuie să meargă conținutul”, zice Popa. Numai că acel „undeva” n-ar trebui să însemne apele orașului...

Pe Criș, la fel

Poluări similare nu se petrec doar pe Peța, ci și pe Crișul Repede, însă aici, pentru că debitul râului este mai mare, dejecțiile se diluează și efectele asupra peștilor nu sunt la fel de nocive. Cea mai serioasă deversare are loc în Ioșia, în aval de Podul Densușianu, unde, printr-o conductă de mari dimensiuni, ajung în râu.
S-a întâmplat și săptămâna trecută, când Crișul a căpătat un aspect albicios, iar aerul în zonă duhnea. „Problema este de ani de zile, acolo mereu pute a canal”, zice un pescar care frecventează zona. 

Directorul Cristian Popa neagă, însă, că problema ar fi persistentă: „Nu este ceva frecvent, ci tot accidental se petrece. Acum s-a întâmplat pentru că muncitorii de la un bloc de pe Tudor Vladimirescu au tăiat cablurile de curent, stația de pompare a rețelei de canalizare n-a mai fost alimentată cu energie și s-a ridicat nivelul în subteran până a ajuns în rețeaua pluvială”, susține șeful CAO. Iar cum aceasta are „guri” de acces pentru canalizare, a preluat reziduurile.

Planuri sunt, bani nu

CAO a fost de amendată adesea de Garda de Mediu Bihor în ultimii cinci ani, atât pentru deversările în Peța, cât și pentru cele din Crișul Repede. Aproape degeaba: Compania plătește, dar tot nu rezolvă problema de fond. „Au anual un plan de investiții care cuprinde inclusiv refacerea magistralelor de canalizare, astfel încât să facă față la numărul crescut de utilizatori, dar niciodată nu au bani”, zice un comisar de mediu.

Deocamdată, CAO se rezumă să investească în lucrările considerate mai urgente, cum ar fi extinderea rețelelor ori înlocuirea vechilor conducte de apă din azbest, iar bani pentru problemele „murdare” nu rămân.

„Zona Nufărul o vom rezolva în următorul an. Prin proiectul de regenerare urbană a acestui cartier, Primăria a prevăzut și refacerea rețelelor de canalizare menajeră și pluvială. Se va face totul de la zero, așa că aici nu vom mai avea probleme”, spune directorul tehnic al Companiei.

Restul orașului rămâne, încă, expus „accidentelor” urât mirositoare...


APĂ MARO
Poluare și la robinete

Poluarea cursurilor de apă nu este singura generată de CAO. Orădenii s-au obișnuit tot mai des ca, după câte o avarie sau întrerupere a alimentării cu apă, la robinete să le curgă apă murdară (foto).

Un recent val de reclamații pe această temă a avut loc la începutul lunii octombrie, când locuitorii mai multor străzi din zona centrală, Ioșia și Calea Aradului s-au plâns că le-a curs la robinete, zile în șir, apă murdară. Avaria a fost provocată de înlocuirea rețelei magistrale de alimentare de pe Bulevardul Decebal, iar când CAO a repornit alimentarea, apa a dus cu ea și impuritățile de pe rețelele secundare.

Până la înlocuirea tuturor rețelelor vechi, soluția ar fi ca, înainte să reia furnizarea apei, CAO să spele conductele suficient de bine încât nu să lase consumatorii s-o facă ei, pe cheltuiala lor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Aceasta este consecința profesionalismului autorităților publice locale ...
... sub înaltul patronaj al tribului birtinezilor, care în profundul lor amatorism au considerat că așa se face dezvoltarea orașului, prin creșterea densității populației și emiterea de autorizații de construire pentru orice dezvoltator imobiliar care vrea să se îmbogățească ridicând cât mai multe blocuri în toate locurile posibile. Iar acest demers al birtinezilor cu habarnismul la purtător va costa cât Oradea nu își va permite nici în jumătate de secol de acum înainte. Refacerea infrastructurilor de utilități publice care au ajuns să fie sunt sub limita de capacitate neresară (apă, canalizare, termie, energie șincomunicații), se estimează a depăși 1 (un) miliard Euro. S-au făcut o mulțime de lucrări inutile, pornind de la deal la vale în ultimii 12-13 ani de absorbție a unor bani nerambursabili, împrumuturi bancare și contribuții locale, dar nu s-a făcut exact ce trebuia, adică realizarea și modernizarea tuturor infrastructurilor de utilități publice, pentru a permite mai apoi edificarea de la sol în sus a nevoilor colective sau individuale. De fapt, urmare neștiinței și încăpățânării în a face lucrurile să nu fie conform standardelor adevărate în materie, administrația liberală și-a bătut joc de Oradea în ultimul hal. Forma fără fond și doar poleiala caracterizează întreaga perioadă a multiplelor mandate, de 16 ani deja. ale lui Bolojan Ilie Gavril în Oradea și Bihor. Și cum este firesc să ne vină la un moment dat, tuturor nota de plată a acestor mandate, liderul liberalilor bihoreni vrea să șteargă putina către Parlamentul României, ca să nu i se spargă în cap toate tâmpeniile pe care le-a făcut în plan local atâta amar de vreme. Rușine, Bolojan ... dacă ai avea caracter și minte ai renunța la visele de mărire și ai dispărea cu totul din peisaj.
Postat 31 Octombrie 2024, 08:46 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5914 RON
  • 1 EUR = 4.9746 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON