Anunț îngrijorător, făcut luni seară, de secretarul de stat Raed Arafat, totodată șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: spitalele publice suspendă, pentru 30 de zile, internările şi operaţiile care nu sunt urgenţe, din cauza crizei Covid.
"Suntem nevoiţi să emitem un ordin pe 30 de zile care prevede ca managerii unităţilor publice cu paturi să dispună suspendarea internărilor pentru operaţii şi alte tratamente care nu reprezintă urgenţă", a declarat Raed Arafat într-o conferință de presă susținută la Palatul Victoria, conform Agerpres.
Cine face excepție de la noua regulă
Măsurile nu se vor aplica pacienților oncologici, celor care fac dializă, gravidelor şi urgenţelor.
Fiecare caz va fi analizat, însă, de medicul curant de specialitate, care va argumenta în foaia de observaţie care este motivaţia medicală ce impune necesitatea internării pacienţilor.
"Adică, fiecare caz este analizat de medicul care tratează cazul respectiv şi decide dacă poate fi reprogramat, poate fi amânat sau dacă trebuie neapărat să fie tratat în această perioadă în unitatea respectivă", a precizat Arafat.
De asemenea, managerii unităţilor publice cu paturi vor distribui personalul care devine disponibil către structurile care tratează pacienţii Covid.
Șeful DSU a atras atenţia că în decurs de o săptămână numărul infecţiilor s-a dublat şi că nu se poate constata deocamdată "o tendinţă de plafonare sau de scădere".
De ce au fost excluse testele
În aceeași conferință de presă, Arafat a fost întrebat și de ce testele RT-PCR şi antigen rapide au fost excluse pentru accesul la restaurante, cinematografe, spaţii închise, evenimente.
"Simplu, eu vă explic, pentru că foarte multă lume zice că e discriminare, că certificatul verde înseamnă că toţi sunt egali. Nu. Şi astăzi a apărut un studiu din SUA care arată acest lucru. Deci, şansa să te infectezi dacă eşti vaccinat, conform studiului din SUA, este de cinci ori mai mică. Persoanele vaccinate, trecute prin boală au imunitate, ceea ce înseamnă că şansa să transmită, să se infecteze - chiar dacă se infectează, au şansă de 11 ori mai bună să nu ajungă în terapie intensivă, să nu aibă probleme grave, deci fac doar forme uşoare. Testatul, la momentul testării el este negativ, dar nefiind vaccinat, nefiind trecut prin boală, testatul este un vehicul foarte bun şi să se infecteze, şi să ajungă în terapie intensivă şi să ne încarce secţiile de terapie intensivă şi secţiile de terapie intermediară şi unităţile de primiri-urgenţe şi tot", a declarat Raed Arafat, potrivit Agerpres.
Între altele, șeful DSU a reiterat că prevederea privind eliminarea testării pentru accesul la activităţi nu are în vedere şi raporturile de muncă.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.