URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
14 Martie 2012, 08:21

Anotimpul plantărilor: În această primăvară, în întreg oraşul se vor sădi aproape 700 de arbori

Anotimpul plantărilor: În această primăvară, în întreg oraşul se vor sădi aproape 700 de arbori FRUMUSEŢE ROZ-ALBĂ. În curând, frumoasele magnolii vor putea fi admirate şi pe strada Republicii, nu doar în parcul Muzeului. La comanda Primăriei, în jardinierele de mari dimensiuni de pe Corso vor fi plantate aceste flori
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă toamna se numără bobocii, primăvara cu siguranţă se numără copacii. Sezonul în care natura prinde iar viaţă este şi cel în care se dă, oficial, startul plantărilor.

În această primăvară, municipalitatea a comandat plantarea a aproape 700 de arbori în întreg oraşul. Salcâmi, aceri, frasini, pruni negri şi alte soiuri de copaci vor înverzi străzile şi parcurile orădene.

Fără voluntari

Campania de plantări de primăvară se va întinde din 15 martie până în 15 aprilie. În acest an, municipalitatea a preferat să planteze copaci doar cu firme specializate, şi nu cu voluntari. Atât pentru că pepiniera Administraţiei Domeniului Public nu mai e la fel de roditoare ca în anii precedenţi, cât şi pentru că o firmă oferă şi garanţie pentru copacii plantaţi, spre deosebire de voluntari, care nu se mai interesează de soarta pomului după ce l-a pus în pământ.

În total, 690 de puieţi vor fi sădiţi în următoarea perioadă în diferite zone din oraş, cum ar fi parcul de lângă Ştrandul Ioşia (soiurile scorus de munte şi salcâm), cel de pe strada Lacul Roşu şi Petofi (în ambele salcâm galben şi păducel cu flori roşii), piaţa Ţăranilor (scorus de munte şi păducel cu flori roşii).

În tot oraşul

Totodată, se vor sădi copaci în parcările de pe străzile Călugăreni şi Transilvaniei (prun negru şi catalpă pitică), în intersecţia străzii Republicii cu bulevardul Magheru (frasin), pe strada Republicii, între Gară şi blocul ANL (frasin), pe străzile Horea (arţar flamingo, frasin), Fagului (arţar flamingo), bulevardul Dacia (Quercus şi carpen), bulevardul Decebal (arţar şi frasin), bulevardul Ştefan cel Mare (frasin şi carpen), Aleea Călinului (salcie), Tudor Vladimirescu (frasin), Matei Corvin (arţar şi prun negru), Sovata (arţar, anin şi salcie), Traian Blajovici (arţar şi frasin), Podului (platan), Piaţa Rahovei (carpen), Armatei Române (arţar), Nicolae Iorga (carpen), Piteştilor (mesteacăn şi dud), Nicolae Jiga (carpen), Cloşca (arţar), Emilian Chitul (Quercus), Calea Aradului (frasin), Meşteşugarilor (scorus de munte), Aleea Gojdu (carpen), Nufărul (platan). În plus, se vor pune copaci în trei locuri de joacă, de pe străzile Traian Lalescu (salcâm), Şelimbărului (mesteacăn) şi Dacia (salcâm).

Inedit este că, în jardinierele de pe Corso, municipalitatea a comandat să se planteze arbuşti de magnolii, copacul cu flori alb şi roz pe care orădenii îl admiră în parcul Palatului Baroc. Un arbore care, cu siguranţă, va da culoare arterei pietonale a oraşului, la fel cum, de altfel, o vor face toţi noii pomi ai oraşului...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
bravo
si mai vin "profesionistii" cu diplome xeroxate de jurnalism de la Bihon sa zica ca nu meritam titlu de capitala verde, ci timisoara merita, pt ca au cet pe carbune, ca aradu si cluju e axat mai pe verde decat oradea... sa se mute in oricare din cele 3 si sa taca.
Postat 14 Martie 2012, 20:04 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON