URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Octombrie 2017, 14:33

Anna Marossy, comemorată în rezervaţia Peţea, din care a mai rămas doar o băltoacă (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reputat biolog şi luptător pentru natură, Anna Marossy a fost comemorată, miercuri la prânz, în rezervaţia Peţea din Băile 1 Mai, unde custozii ariei, asociaţiile Aqua Crisius şi WWF România, au amplasat anul trecut, tot în semn de omagiu, un nufăr termal din marmură.

La evenimentul care a marcat doi ani de la moartea specialistei au participat reprezentanţi ai Aqua Crisius, prieteni, colegi şi colaboratori de-ai defunctei, dar şi primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, şi şeful Gărzii de Mediu Bihor, Mihai Togor. Cu toţii au rememorat energia cu care doamna Marossy lupta pentru natură, inclusiv pentru protejarea nufărului termal şi a rezervaţiei Peţea.

De asemenea, ei s-au arătat dezolaţi de felul în care arată rezervaţia acum: lacul Ochiul Mare este doar o mică baltă cu apă rece, în care nu mai vieţuieşte niciuna din cele trei specii endemice, adică niciun nufăr termal, niciun melc termal şi niciun exemplar din peştele roşioara lui Racoviţă.

"Nici nu ştiu dacă să mă bucur sau să plâng că nu este aici colega noastră şi nu vede acest dezastru", a spus Constanţa Lazăr, reprezentantul bihorean al firmei Foradex Vest şi unul dintre specialiştii care, în anii ’80, a lucrat la întreprinderea de stat care administra resursele de apă geotermală. Anna Marossy a fost unul dintre specialiştii care au studiat rezervaţia şi nufărul termal.

"În anii ’80, noi am avut grijă de această rezervaţie ca de un bibelou", a mai spus Lazăr, făcând o aluzie directă la generaţia de azi, care "a avut grijă" doar să consume apa termală, fără a ţine cont că puterea pământului de regenera această resursă este limitată.

Primarul din Sânmartin, Cristian Laza, a subliniat şi el această risipă ilegală de apă. "Exploatarea necontrolată a apei termale a dus la această situaţie. Unii specialişti zic că şi încălzirea pe apă geotermală din Oradea a contribuit", a spus Laza.

Edilul a fost contrazis însă de o parte dintre inginerii prezenţi la eveniment, fapt ce arată că, în continuare, părerile specialiştilor despre legătura între zăcământul de sub Oradea şi cel de sub Băile Felix şi 1 Mai sunt diferite. Profesorul Ludovic Gilău, cel care în anii comunismului a condus echipa de cercetări din rezervaţie, dă crezare ipotezei că cele două zăcăminte se influenţează reciproc, în timp ce Constanţa Lazăr consideră că nu există interferenţe.

Specialiştii se pun de acord, în schimb, asupra unui lucru: rezervaţia a murit, iar dispariţia apei geotermale din lacul Ochiul Mare este un semn că, în viitor, ambele staţiuni vecine Oradiei ar putea să rămână fără această resursă importantă!

Pe de altă parte, liderul Aqua Crisius, Andrei Togor, a anunţat, cu prilejul acestui eveniment, şi două veşti bune: cea dintâi, că în apa din Ochiul Mare, aşa rece şi puţină cum este, a găsit marţi exemplare dintr-o altă specie de peşti protejată, zvârlugă, iar a doua că pe pârâul Hidişel a găsit, crescând natural, nuferi termali.

"Sunt cu flori şi fructe", a spus Togor, subliniind că florile par că o duc bine pe această apă. Altfel spus, tot natura este cea care repară stricăciunile omului...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON