URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Iulie 2014, 18:07

Angajaţii de la Ambulanţă au sărbătorit 108 ani de existenţă a serviciului de urgenţă (FOTO)

Cei 108 ani de existenţă a serviciilor de ambulanţă din România a fost marcată luni, la Oradea, cu o mini festivitate, la care au luat parte atât angajaţi şi foşti angajaţi ai Serviciului Judeţean de Ambulanţă, cât şi oficialităţi precum prefectul Claudiu Pop, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, generalul Ioan Baş, şeful Poliţiei Rutiere, comisarul şef Dorin Sava, respectiv adjunctul Jandarmeriei, colonelul Petru Lung.

În esenţă, oficialităţile au lăudat activitatea serviciului bihorean. Intrat "în direct" prin telefon, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, i-a asigurat pe cei prezenţi că dezvoltarea sistemului de urgenţe şi a personalului medical este o prioritate, prefectul Claudiu Pop le-a transmis specialiştilor că se înclină în faţa hărniciei şi dăruirii lor, în vreme ce şeful ISU a pomenit munca eficientă din dispeceratul integrat al Ambulanţei şi SMURD, care funcţionează deja de 2 ani în cadrul ISU. Precizând că în Bihor Ambulanţa intervine la aproximativ 150-200 de intervenţii, în vreme ce SMURD la altele 20-30 zilnic, Baş a spus că această colaborare "este un exemplu de parteneriat pe care aş dori să îl văd în multe instituţii din România".

După partea de discursuri şi înmânarea unor diplome simbolice pentru veteranii serviciului, în curtea sediului de pe strada Sucevei a urmat simularea unei intervenţii la un accident rutier, misiune asigurată cu succes de echipa medicală care a ocupat locul al treilea pe ţară în cadrul concursului naţional al ambulanţierilor.

Potrivit managerului Daniela Petrişor, în Bihor, Serviciul de Ambulanţă are în total 401 angajaţi, din care 42 sunt medici, 132 asistenţi medicali şi 170 ambulanţieri (şoferi de autospeciale). Anul trecut, aceştia au intervenit în total la 74.015 cazuri, dintre care 11.298 au fost cod roşu (foarte grave), iar anul acesta, în primele 6 luni, la 32.865 de solicitări, dintre care 6.723 au fost cod roşu.

Participanţii la eveniment au mai putut afla că în Bihor serviciul dispune de 65 de autosanitare, dintre care 6 sunt de tip C2 (echipaj de cel mai înalt nivel, cu medic special pregătit pentru urgenţe, asistent şi ambulanţier, dotat cu echipamente, materiale şi medicamente de terapie intensivă), 7 de tip B1 (având în componenţă medic, asistent medical, ambulanţier, destinate intervenţiilor de urgenţă şi transportului medical asistat al pacienţilor, utilizată  în acordarea primului ajutor sau în acordarea asistenţei medicale de urgenţă) şi 28 de tip B2 (destinat acordării primului ajutor calificat, cu echipaj format din minimum două persoane: un asistent medical cu pregătire în acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi un ambulanţier).

Ziua de 28 iulie este Ziua Ambulanţei deoarece pe  28 iulie 1906 s-a înfiinţat prima "Salvare" în Bucureşti, la iniţiativa profesorului Nicolae Minovici.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON