URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 04 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
17 Iunie 2012, 14:29

Andreea Răducan i-a cucerit pe orădeni la lansarea cărţii autobiografice (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Câteva zeci de orădeni s-au strâns sâmbătă seară, la Lotus Center, pentru a lua parte la lansarea cărţii autobiografice "Reversul medaliei", a multiplei campioane la gimnastică Andreea Răducan.

Reversul medaliei

Cu zâmbetul pe buze şi foarte sigură pe sine, gimnasta le-a explicat celor prezenţi că a ales să scrie pentru a împărtăşi celor din spatele ecranului viaţa de sportiv de performanţă, cu mituri şi cu realităţi cu tot. "Toată lumea mă întreba despre cantonamente, dacă trăim, într-adevăr, cu o pungă de salată sau nu e chiar aşa, cât de grele sunt antrenamentele, de ce mi-au luat titlul olimpic de la Sydney şi de ce nu mi-au dat medalia. Eu cred că am reuşit să răspund în mare parte la toate aceste întrebări şi sper din tot sufletul să fie şi pe placul dumneavoastră", a spus tânăra.

Cel mai mult au determinat-o să scrie întrebările primite pe marginea episodului petrecut în 2000 la Olimpiada de la Sydney, când, deşi a ieşit pe primul loc, Andreei i s-a retras medalia de aur pentru că a fost testată pozitiv pentru pseudoefedrină. Substanţa era interzisă la vremea respectivă, aşa că sportiva a fost descalificată, iar medalia de aur a ajuns la Simona Amânar. În seara de dinaintea concursului Andreea luase două pastile de Nurofen, un medicament comun împotriva febrei şi tusei, prescris de doctorul echipei, care a şi fost găsit vinovat de neglijenţă.

"Oamenii au fost foarte curioşi cum am depăşit acel moment, de unde am avut puterea să îmi recapăt dorinţa de a participa din nou la competiţii. Vă asigur că fiecare dintre noi avem acea putere de care povestesc", a spus sportiva.

Cartea "Reversul medaliei" vorbeşte despre cantonamente, despre cei doi antrenori (Mariana Bitang şi Octavian Bellu), dar şi despre colegele cu care şi-a trăit copilăria în Centrul Olimpic de la Deva şi năzbâtiile făcute împreună. "Viaţa în cantonament de 360 de zile nu are cum să fie simplă absolut deloc. Erau doar 5 sau 6 zile pe care le puteam petrece cu familia şi atunci încercam să ne facem viaţa mai frumoasă", a povestit Andreea.

"Nu m-am resemnat"

Un moment inedit al lansării de la Oradea a fost când pe scenă au fost chemaţi poloiştii echipei naţionale, singura din România care participă anul acesta la Olimpiada de la Londra.

După o discuţie "ca-ntre sportivi", presărată cu glume, Andreea a fost rugată de unul dintre ei să spună cum a trecut peste episodul cu medalia retrasă. "Să nu crezi că m-am resemnat", a spus campioana, adăugând că a învăţat să nu se gândească atât de mult la trecut şi să meargă mai departe.

Jovială, cu un discurs fluent şi antrenant, Andreea Răducan a reuşit să-şi ţină auditoriul aproape. Postate în primul rând, fetiţele îi sorbeau pur şi simplu cuvintele. Au întrebat-o rând pe rând pe sportivă la ce a trebuit să renunţe pentru a ajunge la performanţe sau cât timp se antrena pe zi, iar una dintre ele a vrut să afle ce părere are despre fenomenul bătăilor în sportul de performanţă. "Să ştii că e foarte important ca antrenorul să fie un foarte bun psiholog. Sunt foarte mulţi copii care nu răspund la acelaşi tratament, unii trebuie împinşi de la spate, iar pe alţii trebuie să-i iei cu lugu-lugu", i-a răspuns gimnasta.

Discuţiile s-au încheiat după mai bine de o oră, iar la final a urmat o sesiune de fotografii şi autografe.

Din nou medaliată

Pe de altă parte, prezent la lansare, prefectul Claudiu Pop i-a înmânat Andreei o nouă medalie. "Sunt convins că această medalie, pe care scrie "Andreea Răducan, campioana sufletelor noastre", va sta la loc de cinste în galeria de trofee. Nu uitaţi judeţul Bihor şi noi nu vă uităm pe dumneavoastră", a spus Pop.

Tot în oraşul de pe Criş, Andreea şi-a regăsit şi o bună prietenă, pe Rodica Boitoş, care apare în prefaţa cărţii şi care, invitată pe scenă, a vorbit despre generozitatea campioanei. "Colaborăm de 3 ani şi am învăţat foarte mult despre precizie, putere de muncă, onoare. Are foarte, foarte multe calităţi", a spus Rodica, precizând, despre carte că "se citeşte aproape singură".

Lansarea de la Oradea face parte dintr-un turneu desfăşurat în perioada 19 mai - 30 iunie în 9 oraşe din ţară (Craiova, Braşov, Sibiu, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Iaşi, Suceava şi Constanţa).

Cei care vor să afle mai multe detalii despre carte pot accesa pagina de Facebook a sportivei: www.facebook.com/AndreeaRaducanOfficial.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8595 RON
  • 1 EUR = 4.9766 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON