URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Noiembrie 2019, 18:47

Anchetați-ne, vă rugăm! Curtea de Apel Oradea, singura instanţă din ţară care a votat pentru menţinerea Secţiei Speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Curtea de Apel Oradea este, cel puţin până acum, singura instanţă din ţară care a votat pentru menţinerea Secţiei Speciale, pentru investigarea infracţiunilor din justiţie.

Anunţul a fost făcut, joi seară, de site-ul G4media.ro, care precizează şi că judecătorii orădeni au votat, totodată, şi pentru menţinerea privilegiului oferit de PSD ca magistraţii să se poată pensiona după doar 20 de ani de activitate, pentru reducerea perioadei de studii la INM de la 4 la 2 ani şi pentru mutarea bugetului instanţelor de la Ministerul Justiţiei la CSM.

Adunările generale ale DNA, DIICOT şi Parchetului General au votat, joi, pentru desfiinţarea Secţiei Speciale de investigare a magistraţilor, după ce şi alte numeroase instanţe şi parchete din ţară s-au pronunţat în acelaşi mod.

Adunările generale în instanţe şi parchete au loc în urma cererii noului ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, de a-şi preciza poziţia în chestiuni controversate din sistemul judiciar, procesul de consultare urmând să se încheie vineri. Unul dintre cele mai disputate subiecte este existenţa Secţiei speciale de anchetă a magistraţilor, despre care multe voci ale sistemului judiciar spun că ar putea constitui un factor de presiune politică asupra magistraţior şi, deci, un pericol la adresa independenţei Justiţiei.

În legătură cu poziţia singulară a Curţii de Apel Oradea, G4media aminteşte că unii dintre judecători de la această instanţă au fost vizaţi de procurorii DNA Oradea care, într-o cunoscută înregistrare apărută în spaţiul public la începutul acestui an, vorbeau între ei despre ideea de a le face dosare penale judecătorilor neobedienţi, ca "să intre frica în ei". 

De altfel, în ultimii ani, mai mulţi magistraţi din instanţele şi parchetele bihorene au făcut obiectul unor disare instrumentate de procurorii anticorupţie, multe dintre ele închise prin clasări ale structurii centrale sau prin achitări în instanţe, motiv pentru care împrincinaţii au acuzat abuzuri ale DNA sau chiar acţiuni de poliţie politică, pentru care ar trebui sancţionaţi.

Trei asemenea judecători inculpaţi pentru fapte de corupţie, dar achitaţi în instanţă - Florica Roman, Traian Munteanu, magistrat pensionar, Raluca Cuc - au şi înfiinţat recent o Asociaţie a Judecătorilor pentru Apărarea Drepturilor Omului, având ca scop declarat protejarea drepturilor omului ignorate de reprezentanţi ai celor trei puteri ale statului - legislativă, executivă sau judecătorească - dar şi de cei ai societăţii civile şi ai presei.

Asociaţia a condamnat, în luări publice poziţie, intenţia declarată a preşedintelui României, Klaus Iohannis - împărtăşită şi de actualul Guvern PNL - de a desfiinţa Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, arătând că adevăratul obiectiv al acestuia ar fi "restauraţia controlului serviciilor de informaţii şi a politicului asupra justiţiei". 

Potrivit Hotnews.ro, toate cele peste 50 de parchete și de instanțe din țară în care în ultimele două zile s-au întrunit Adunările generale ale magistraților s-au pronunțat pentru desființarea Secției de anchetare a magistraților. La solicitarea ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, conducerile instanțelor s-au întrunit pentru a decide şi asupra altor trei teme - schimbarea ciclului de școlarizare la Institutul Național al Magistraturii, renunțarea la pensionarea anticipată și trecerea la completurile de 3 judecători în apel.

Potrivit aceleiaşi surse, şi magistraţii de la Judecătoria Oradea, respectiv Parchetele de pe lângă Tribunalul Bihor şi Judecătoria Oradea s-ar fi pronunţat, în majoritate, pentru desfiinţarea Secţiei Speciale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON