Casa de Asigurări de Sănătate Bihor și Direcția de Sănătate Publică Bihor au demarat o anchetă la centrul medical de permanență din Fughiu, acolo unde BIHOREANUL a dezvăluit că medicul de gardă în ziua de 7 ianuarie, Gavril Paul, a chiulit și a lăsat asistenta să consulte pacienții, dar și să prescrie rețete, folosind parafa unui alt doctor.
Toate aceste aspecte vor fi acum verificate de o comisie mixtă de control, formată din angajați ai celor două instituții. Comisia va stabili și sancțiunile, a anunțat joi CAS Bihor.
Comisie mixtă
„Vă comunicăm că am solicitat de urgență ieri, 8.01.2025, Direcției de Sănătate Publică Bihor constituirea unei Comisii Mixte de control, formate din reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică Bihor şi ai Casei de Asigurări de Sănătate Bihor în vederea efectuării unui control amănunțit al aspectelor semnalate în presă, control care se va efectua cu stricta respectare a atribuțiilor instituționale, în limitele prevăzute de lege. Ca urmare a controlului care va fi efectuat, instituția CAS Bihor va avea dreptul legal de aplicare a unor eventuale sancțiuni contractuale”, se arată în comunicatul de presă semnat de directorul Dorel Dulău.
Potrivit acestuia, controlul a început efectiv joi la centrul de permanență din Fughiu, fiind verificate documentele relevante privind garda desfășurată marți.
Doctorul a refuzat să vină, asistenta i-a luat locul!
Ziua de 7 ianuarie a fost o zi de sărbătoare legală, nelucrătoare, iar medicul de gardă trebuia să fie prezent în unitatea medicală între orele 8 și 8, următoarea zi. Însă, așa cum BIHOREANUL a relatat, la ora 11.30, doctorul nu era acolo și, mai mult, când a fost sunat de asistentă, pe motiv că o pacientă solicită să fie consultată de el, a refuzat să vină rapid, spunând că poate ajunge în centru cel mai devreme peste o oră.
Absența medicului a dus la săvârșirea unei alte fapte grave, pentru că asistenta medicală a consultat pacienta cu pricina, i-a pus un diagnostic „după ureche” și, pentru ca impostura să fie completă, i-a prescris o rețetă cu antibiotice, fără a avea dreptul să facă acest act medical. Rețeta a fost „legalizată” de asistentă cu parafa altui medic, dr. Burdaș Ionel, care nici el nu se afla în centrul medical.
Excepție sau obicei?
CAS Bihor mai arată că, potrivit Legii 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, medicii care nu respectă programul de gardă „vor fi sancţionaţi cu contravaloarea orelor de gardă ce trebuiau efectuate”.
De altfel, și șefa DSP Bihor, dr. Daniela Rahotă, declarase BIHOREANULUI încă din ziua semnalării acestei situații că medicul chiulangiu, Gavril Paul, nu va fi plătit pentru garda respectivă.
Mai rămâne de văzut, însă, dacă comisia de control se va rezuma să verifice absența doctorului din ziua respectivă sau va face o anchetă amplă, care să arate dacă situația petrecută acum nu este de fapt o cutumă a centrelor de permanență, unde medicii trag chiulul, iar asistentele se cred doctori, punând în pericol bolnavii.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.