Şeful Brigăzii Operaţiuni Speciale Oradea, comisarul-şef Alin Tărău, şi fostul şef al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, comisarul şef în rezervă Mugurel Laviniu Poinar, au fost inculpaţi, luni, de procurorii DNA Oradea și au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile, măsurile fiind luate într-un dosar care vizează fapte asimilate celor de corupţie.
În acest dosar, în luna martie a acestui an, anchetatorii au percheziţionat birourile Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea.
Potrivit surselor BIHOREANULUI, aspectele vizate de ancheta procurorilor DNA privesc şi "certificatul" de bună purtare emis pe numele lui Victor Micula în procesul în care acesta e judecat, alături de patru poliţişti acuzaţi că i-au furnizat datele altor persoane şi chiar l-au lăsat să acceseze bazele de informații ale MAI.
Documentul, despre care BIHOREANUL a relatat în momentul în care a apărut în dosarul procesului, este un răspuns al BCCO Oradea, întocmit pe 23 decembrie 2020, în urma unei cereri făcute în aceeaşi zi de Victor Micula, prin avocat, şi arăta că afaceristul ar fi furnizat informaţii poliţiştilor Antidrog. „Cu sprijinul informațiilor furnizate de dvs. s-a reușit prinderea în flagrant a doi traficanți de droguri de mare risc”, se preciza în act.
"Adeverinţa" de informator emisă pe numele lui Micula era stranie, în condiţiile în care rechizitoriul DIICOT Oradea pe numele celor doi traficanţi de droguri arăta că cercetările fuseseră pornite „ca urmare a sesizării din oficiu” a poliţiştilor, fără să se facă vreo referire la vreun denunţător, martor ori colaborator, iar, potrivit Legii 682/2002 privind protecţia martorilor, astfel de persoane sunt „bonificate” cu înjumătățirea limitelor de pedeapsă pentru propriile belele penale dacă denunţă şi facilitează dovedirea unor fapte grave.
De fapt, după cum a explicat, atunci, un poliţist Antidrog, Micula a fost un simplu informator anonim, pentru care nu existau beneficii. "Dar dacă solicită să li se confirme ajutorul pe care l-au dat, eu cred că trebuie să primească și un răspuns, și acela să fie cel corect”, explica ofiţerul.
Adeverinţă de informator
În comunicatul transmis marţi pe marginea cazului, procurorii DNA au precizat că fostul şef al BCCO Oradea, Laviniu Mugurel Poinar (foto), este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată, uzurparea funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, și uzurparea funcției. În cazul lui Alin Tărău, procurorii DNA au reţinut infracţiunile de uzurparea funcției, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
În informare se aduc şi amănunte legate de documentul emis în favoarea lui Victor Micula. Concret, Poinar, care în decembrie 2020 era şef al BCCO Oradea, şi Alin Tărău, la vremea respectivă şef al Serviciului Antidrog din cadrul BCCO Oradea, ar fi comis faptele pentru ca acesta „să beneficieze de reducerea la jumătate a limitelor pedepselor într-o cauză penală aflată pe rolul instanței de judecată”.
Concret, „la solicitarea apărătorilor persoanei respective, judecat într-un dosar penal aflat pe rolul Tribunalului Bihor, inculpații Poinar Laviniu Mugurel și Tărău Alin-Nicușor ar fi emis o adresă prin care ar fi comunicat faptul că în cursul lunii noiembrie 2018, s-ar fi reușit prinderea în flagrant a doi traficanți de droguri de mare risc în baza informațiilor furnizate de către fiul omului de afaceri din Oradea”, scrie în informarea DNA.
Informaţii false
Informațiile furnizate, se arăta în document, ar fi stat la baza unui dosar penal instrumentat de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Serviciul teritorial Oradea, finalizat prin trimiterea în judecată a făptuitorilor. Anchetatorii susţin că, în mod normal, Poinar ar fi trebuit să redirecţioneze cererile avocaților lui Micula către DIICOT - Serviciul teritorial Oradea, procurorii fiind singurii care ar fi putut soluţiona o astfel de solicitare din partea avocaţilor, însă nu a făcut-o, "încălcând prevederile legale".
Ulterior, în data de 15 martie 2023, s-ar fi constatat că această adresă nici nu conţinea date reale. „Faptele comunicate de către BCCO Oradea, prin adresa menționată anterior, au fost infirmate în totalitate de către DIICOT - Serviciul teritorial Oradea printr-o altă adresă emisă către Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor”, scrie în comunicatul DNA.
Interdicţie de a părăsi ţara
Cert este că luni, după ce li s-au adus la cunoştinţă acuzele, cei doi au fost plasaţi sub control judiciar pe o durată de 60 de zile, cu interdicţia de a părăsi ţara. Totodată, Poinar şi Tărău trebuie să respecte o serie de obligații, între care să se prezinte ori de câte ori sunt chemați la organul de urmărire penală, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar și să nu exercite activități specifice funcțiilor de conducere din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (în cazul lui Tarău).
De altfel, luni, la scurt timp după ce a părăsit sediul DNA Oradea, unde i s-au adus la cunoștință acuzația și calitatea de inculpat, comisarul-şef Alin Tărău şi-a înaintat cererea pentru a se pensiona.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul Direcției Generale Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Bihor.
Vezi mai jos comunicatul DNA!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.