URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 IANUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Guvernul Ciolacu 2 este aproape identic cu primul guvern Ciolacu, cel care a băgat patria în gard. Trebuie să fii mai naiv decât un vânzător de covrigi ca să crezi că un experiment făcut de două ori în aceleași condiții va avea rezultate diferite. Văd că aproape nimic din ce a propus Ilie Bolojan când s-a dus la București și a preluat conducerea Partidului Național Liberal nu se mai găsește în programul de guvernare.
Zic şi eu
Adrian Cris
Călin Puia nu e zburat de la șefia DGASPC pentru că are pile la Bolojan. Este convingerea multor angajați ai acestei instituții, formată din mai multe motive. Unul ține de cronologie: Puia - care în 2012 câștigase un concurs (e adevărat, se știe cum sunt acestea în sectorul public), dar a fost suspendat până în decembrie 2022 - a revenit pe funcție în mandatul lui Ilie Bolojan, în ianuarie 2023...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că intrarea în Spațiul Schengen este un lucru bun pentru români?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât discuțiile în sfera politică cu privire la formarea unui guvern sunt extrem de tensionate, este important de cunoscut modul în care funcționează un guvern după alegeri, pe de o parte, iar, pe de altă parte, cum „răspunde” un guvern în fața parlamentului pe durata întregului său mandat...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Ianuarie 2025, 15:36

Analiză Storia: Cum au evoluat prețurile chiriilor în principalele orașe ale țării (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Prețurile solicitate pe Storia pentru chiriile din cele 10 orașe analizate, orașele cu cele mai multe anunțuri de pe platformă, au înregistrat o creștere de 7% de la un an la altul (decembrie 2024 vs. decembrie 2023). În raport cu luna anterioară (noiembrie 2024), prețurile din decembrie au rămas aproape la același nivel, cu o creștere de 2%. În luna decembrie 2024 interacțiunile între chiriași și cei care publică anunțuri de închiriere pe Storia – platforma imobiliară lansată de OLX – au crescut cu 22% față de aceeași perioadă a anului 2023, în timp ce vizualizările au crescut cu 6%.

„În contextul majorării impozitelor pe proprietate și a contribuțiilor la sănătate din veniturile din chirii în anul 2025, anticipate de creșterea salariului minim brut, ne așteptăm la o presiune ascendentă asupra prețurilor de închiriere a apartamentelor din principalele orașe din România. Aceste ajustări fiscale pot determina proprietarii să transfere costurile suplimentare către chiriași, influențând astfel nivelul chiriilor pe piața imobiliară”, a declarat Monica Dudău, Senior Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.

Cum au evoluat prețurile chiriilor în București în luna DECEMBRIE, conform datelor Storia

Comparativ cu anul 2023, prețurile medii pentru chiriile din București au înregistrat în 2024 o creștere de 11%. În decembrie 2024, o garsonieră a avut un preț mediu de 382 euro/lună, un apartament cu două camere s-a închiriat cu 607 euro/lună, iar un apartament cu trei camere a ajuns la un preț mediu de 860 euro/lună. Cele mai mari creșteri de prețuri au fost în sectorul 4 pentru apartamentele cu trei camere (+30% în decembrie 2024 față de decembrie 2023) și în sectorul 2, la apartamentele cu trei camere (+26%), în timp ce cele mai mici creșteri au fost în sectorul 1 pentru apartamentele cu două camere (+5%).

În decembrie 2024, prețurile medii ale chiriilor din București au variat. În sectorul 1, cel mai scump sector, chiria pentru o garsonieră a fost în medie de 450 euro/lună, un apartament cu două camere a ajuns la 711 euro/lună, iar unul cu trei camere la 1125 euro/lună. În contrast, cele mai accesibile prețuri s-au înregistrat în sectorul 6, unde o garsonieră s-a închiriat cu 399 euro/lună, un apartament cu două camere cu 533 euro/lună, iar unul cu trei camere cu 600 euro/lună.

Astfel, chiriile medii pentru o garsonieră s-au încadrat între 350 euro (în sectorul 5) și 450 euro (sectorul 1). Prețurile medii de închiriere pentru apartamentele cu două camere s-au aflat între 520 de euro (sectorul 4) și 711 de euro (sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut prețuri medii de închiriere cuprinse între 600 euro (sectorul 6) și 1125 de euro (sectorul 1).

Cum au evoluat chiriile în alte orașe mari din țară în luna DECEMBRIE, conform datelor Storia

Cea mai mare creștere de la un an la altul (+17%), la categoria prețurilor medii de închiriere, s-a înregistrat în Brașov și în sectorul 5 din Capitală. Pe de altă parte, în Sibiu prețurile medii de închiriere au crescut cel mai puțin, cu 4%.

CLUJ-NAPOCA

Comparativ cu anul anterior, prețurile medii solicitate pentru închirierea garsonierelor au crescut cu 14% și cele ale apartamentelor cu două camere cu 9%, în timp ce prețurile medii pentru apartamentele cu trei camere au crescut cu 3%. Astfel, în luna decembrie 2024, prețul mediu de închiriere al garsonierelor a fost de 400 de euro, în timp ce apartamentele cu două camere s-au închiriat, în medie, cu 600 de euro, iar apartamentele cu trei camere s-au închiriat cu un preț mediu de 750 de euro.

IAȘI

În Iași, chiriile au înregistrat creșteri moderate în decembrie 2024 comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cele mai mari fiind pentru apartamentele cu trei camere (+10%). Prețurile pentru apartamentele cu două camere au crescut cu 6%, în medie, iar cele pentru garsoniere au crescut, în medie, cu 9%. Astfel, prețul mediu pentru o garsonieră a fost de 350 euro/lună, pentru un apartament cu două camere a fost de 450 euro/lună, iar pentru un apartament cu trei camere a fost de 550 euro/lună.

BRAȘOV

Și în Brașov prețurile medii ale chiriilor au crescut în decembrie 2024 comparativ cu decembrie 2023. Cele mai mari creșteri au fost pentru garsoniere (+23%), urmate de apartamentele cu trei camere, care au înregistrat o creștere de 17% și de apartamentele cu două camere care au avut o majorare de 15%. În luna decembrie 2024, chiria medie pentru o garsonieră a fost de 370 euro/lună, pentru un apartament cu două camere de 550 euro/lună, iar pentru un apartament cu trei camere de 699 euro/lună.

CONSTANȚA

În decembrie 2024, prețurile medii ale chiriilor au crescut cu 3% pentru garsoniere, cu 11% pentru apartamentele cu două camere și cu 8% pentru cele cu trei camere, comparativ cu luna decembrie 2023. Prețurile medii de închiriere au fost de 350 euro pentru garsoniere, 500 de euro pentru apartamentele cu două camere și 650 de euro pentru apartamentele cu trei camere.

TIMIȘOARA

În Timișoara, în luna decembrie 2024, chiriile au înregistrat creșteri de 2% pentru garsoniere și 6% pentru apartamentele cu două camere, în timp ce prețurile pentru apartamentele cu trei camere au crescut cu 9% față de aceeași perioadă a anului 2023. Astfel, prețurile medii de cerere au fost de 272 de euro pe lună pentru garsoniere, 425 de euro pentru apartamentele cu două camere și 500 de euro pentru apartamentele cu trei camere.

SIBIU

În Sibiu, în luna decembrie 2024, prețurile medii de închiriere au crescut cu 13% pentru garsoniere și cu 4% pentru apartamentele cu trei camere, în timp ce în cazul apartamentelor cu două camere prețurile de închiriere au stagnat comparativ cu luna decembrie 2023. În decembrie 2024, chiriașii au plătit, în medie, 340 euro pentru închirierea unei garsoniere, 400 de euro pentru un apartament cu două camere și 550 euro pentru un apartament cu trei camere.

ORADEA

În Oradea, prețurile de închiriere pentru luna decembrie 2024 au înregistrat creșteri semnificative față de luna decembrie 2023: +31% pentru garsoniere, +6% pentru apartamentele cu două camere și +14% pentru cele cu trei camere. Astfel, chiriașii au plătit în medie 262 euro pentru o garsonieră, 413 de euro pentru un apartament cu două camere și 480 de euro pentru unul cu trei camere.

CRAIOVA

În luna decembrie 2024, în Craiova prețurile medii de închiriere au fost de 286 de euro pentru garsoniere, 400 de euro pentru apartamentele cu două camere și 500 de euro pentru apartamentele cu trei camere, înregistrând creșteri de 6%, 5% și, respectiv, 11% față de luna decembrie 2023.

 

ARAD

În decembrie 2024, prețurile medii ale chiriilor au crescut cu 10% pentru garsoniere, cu 6% pentru apartamentele cu două camere și cu 13% pentru apartamentele cu trei camere. Astfel, în Arad, chiriașii au plătit un preț mediu de 220 euro pentru închirierea unei garsoniere, 370 de euro pentru un apartament cu două camere și 490 de euro pentru unul cu trei camere.

Analiza a fost realizată de Storia – platforma de imobiliare lansată de OLX, ca parte din inițiativa „Drumul inteligent spre acasă”, prin care brandul își propune să contribuie la transparentizarea informațiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriașilor, proprietarilor, agenților și dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susține să ia decizii imobiliare în cunoștință de cauză.

Despre Storia

Storia e platforma de imobiliare lansată de OLX care își propune să aducă mai multă claritate pe piața imobiliară. E locul unde mii de proprietari, agenți imobiliari și dezvoltatori își prezintă ofertele. Storia își propune să îi sprijine pe cei care caută locuința potrivită, oferind instrumente și informații valoroase despre piața imobiliară, cu scopul de a-i ajuta să ia decizii informate. În 2022, Storia a lansat indexul T.R.A.I., o inițiativă care oferă informații despre traiul în cartierele din România, măsurând standardul de viață, dincolo de cei 4 pereți ai casei. T.R.A.I. preia date relevante de la specialiști, precum nivelul de poluare a aerului, intensitatea traficului, densitatea punctelor de interes și costul mediu pe metru pătrat al imobiliarelor, oferind o viziune de ansamblu asupra bunăstării fiecărui cartier în parte. În 2024, indexul a fost actualizat cu secțiunea „Vocea Cartierelor” în care sunt integrate date subiective despre cartiere, obținute direct de la locuitorii din fiecare zonă evaluată. Oricine dorește să-și evalueze cartierul în care locuiește este invitat să completeze chestionarul de pe trai.storia.ro.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.8217 RON
  • 1 EUR = 4.9738 RON
  • 1 HUF = 0.012 RON