URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 29 MARTIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
În sondajele pentru prezidențiale Crin Antonescu ocupă un onorant loc 3. În comparație cu Ilie Bolojan, 51% din respondenți l-ar prefera pe bihorean și doar 15% pe Crin. Credeți că prietenii Nordis, alde Ciolacu și Grindeanu, onor Kelemen Hunor sau doctor Lucică Bode nu știau aceste cifre? Și totuși, au preferat să meargă la pierdere cu Antonescu decât la câștig cu Bolojan. Asta, pentru că bihoreanul e coșmarul coaliției aflate la guvernare...
Zic şi eu
Adrian Cris
Una dintre cauzele exploziei populismului și extremismului ține nu de politicieni, ci de magistrați: calitatea slabă a actului de justiție, având consecință neîncrederea în capacitatea acesteia de a aplica legea. „Corupția subminează democrația. Astfel de lucruri reprezintă o mină de aur pentru extremiști”, a remarcat un cititor al BIHOREANULUI, comentând o știre despre lamentabilul rezultat al anchetării unei fraude cu fonduri europene de către DNA Oradea.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota la alegerile prezidențiale din luna mai? (Candidații sunt enumerați în ordinea de pe buletinele de vot)












De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urmă cu câteva zile, Președintele interimar al României a promulgat o lege prin care se stabilește faptul că neprezentarea unui condamnat la Poliție sau la închisoare în termen de 7 zile de la data rămânerii definitive a condamnării la pedeapsa închisorii în regim de executare constituie infracțiunea de evadare...
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
19 Noiembrie 2024, 18:45

Analiză: Marcel Ciolacu și „Calea sigură pentru România” - propuneri, obiective și provocări

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Președinția României, își centrează programul de țară pe un set de măsuri orientate către bunăstarea cetățenilor și reducerea decalajelor economice. Programul „Calea sigură pentru România” propune soluții pentru creșterea veniturilor, consolidarea clasei de mijloc și reducerea sărăciei, promițând transformări economice substanțiale până în 2029.

Bunăstarea, obiectiv prioritar

„Maximizarea bunăstării românilor trebuie să fie obiectivul principal al oricărui președinte sau guvern”, declară Marcel Ciolacu, subliniind că viziunea sa se bazează pe un model economic fundamentat pe investiții masive. Programul PSD propune atingerea unor indicatori economici precum: intrarea României în primele 45 de țări în privința dezvoltării umane și în primele 30 la nivel global privind calitatea vieții.

Dezideratul este acela de a aduce puterea de cumpărare a românilor la media Uniunii Europene până în 2029. Pentru a atinge acest obiectiv, creșterea salariilor și pensiilor reprezintă un pilon central al programului.

Creșterea veniturilor: între ambiție și fezabilitate

Ciolacu propune o serie de măsuri pentru creșterea veniturilor, cu obiective clare:

- Salariul mediu brut să ajungă la 2.600 de euro/lună, iar salariul minim brut la 1.300 de euro/lună.

- Crearea a 1,5 milioane de locuri de muncă cu salarii nete de peste 1.500 de euro.

- Protejarea puterii de cumpărare a pensionarilor, prin creșterea pensiei medii la 810 euro, iar a pensiei minime la 415 euro.

Reducerea taxelor și impozitelor la salariații cu venituri mici și medii este o altă prioritate pentru mandatul prezidențial al lui Marcel Ciolacu. Este vorba despre scăderea taxelor și impozitului cu până la 5 puncte procentuale la salariile brute de sub 5.700 de lei, respectiv 8.500 de lei în 2029, regresiv și în  funcție de numărul de copii.

Viziune pentru o economie competitivă

Pentru a sprijini competitivitatea economică, Marcel Ciolacu propune investiții în educația și calificarea forței de muncă. Sistemul de vouchere pentru reconversie profesională, cu valori de până la 800 de euro, are potențialul de a atrage investitori în domenii care necesită personal calificat.

Reducerea decalajelor sociale

Un alt punct central al programului îl reprezintă combaterea sărăciei. Planul vizează reducerea numărului de persoane aflate în deprivare materială severă cu 1,9 milioane în cinci ani. Soluțiile propuse includ investiții în infrastructura rurală, dezvoltarea serviciilor comunitare integrate și sprijin pentru persoanele vulnerabile, vârstnice sau cu dizabilități.

„Toți cetățenii trebuie să aibă acces la locuri de muncă bine plătite și la servicii de calitate, indiferent de locul în care trăiesc,” afirmă Ciolacu.

Comandat de PSD, CMF 31240010

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6173 RON
  • 1 EUR = 4.9772 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON