URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Octombrie 2021, 18:10

Amesteci şi plăteşti! Orădenii care nu aruncă deşeurile corect vor avea facturi de salubritate mai mari decât se aşteptau

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De săptămâna viitoare, poliţiştii locali din Oradea, alături de angajaţi ai RER Vest şi ai Eco Bihor, vor verifica modul în care cetăţenii aruncă gunoaiele.

Primăria a anunţat, vineri, printr-un comunicat de presă, că demarează o amplă campanie de verificare a modului în care se face colectarea selectivă a deșeurilor reciclabile și biodegradabile de către utilizatorii serviciului public de salubrizare, persoane fizice şi juridice deopotrivă, din zonele rezidenţiale ale municipiului. Campania este una cu caracter permanent.

Blocat de la golire

„Patrulele mixte compuse din reprezentanți ai Primăriei Oradea, SC RER Vest SA și SC Eco Bihor SA, cu sprijinul Poliției Locale a Municipiului Oradea, vor verifica conformitatea conținutului recipienților și a sacilor pentru colectarea deșeurilor, corelat cu graficul de colectare şi transport al celor două fracții (reciclabile şi biodegradabile)”, a transmis Primăria.

Concret, echipele vor verifica sacii galbeni sau pubelele care ar trebui să conţină doar resturi reciclabile, respectiv pubelele de culoare maro, în care orădenii ar trebui să arunce doar resturi biodegradabile. Dacă, la momentul verificării, se constată că în recipient au fost aruncate deşeuri amestecate, echipele vor aplica un autocolant cu menţiunea „Deşeu neconform”, iar conţinutul va fi încadrat automat ca deşeu rezidual.

Aşadar, RER Vest va goli pubelele maro sau cu reciclabile, dacă au autocolant, în utilajele care colectează fracţia reziduală, la o dată ulterioară, conform graficului de colectare a deşeurilor. Drept urmare, cei cărora le aparţin deşeurile amestecate vor plăti mai mult decât se aşteptau, ştiut fiind că în municipiu se practică un tarif diferit pentru fiecare fracţie de deşeuri, iar fracţia reziduală este cea mai scumpă.

(Exemplu de conţinut neconform într-o pubelă maro: resturile alimentare au fost aruncate cu tot cu ambalajele de plastic)

Reciclăm mai mult, plătim mai puţin

Totodată, orădenii care amestecă deşeuri vor primi un avertisment de la Poliţia Locală, iar dacă persistă în acest obicei greşit, şi o amendă.

Aceste măsuri sunt necesare pentru determinarea orădenilor să respecte colectarea separată, singura soluţie prin care se pot reduce cantităţile de deşeuri abandonate la haldă ecologică, implicit contribuţia Oradiei către Fondul de Mediu pentru neîndeplinirea ţintelor anuale de valorificare a deşeurilor.

„Prin această campanie atragem atenția încă o dată locuitorilor că au obligația legală de precolectare separată a deșeurilor pe care le-au generat în propria gospodărie sau ca urmare a activităților lucrative pe care le desfășoară. Asta pentru că doar fracţia reziduală, adică cea care nu se poate recicla, se depune la haldă și doar pentru aceasta plătim penalităţi. Astfel, colectarea selectivă trebuie să se facă foarte atent în recipientele distinct inscripționate asigurate de operatorul serviciului de salubritate. Penalitățile care ne sunt impuse pentru nerespectarea acestor cerințe se plătesc acum din banii tuturor orădenilor. Cetățenii trebuie să înțeleagă că cu cât vom recicla mai mult, cu atât vom reuși să depunem mai puține deșeuri la haldă ca municipiu și, în consecință, vom plăti mai puțin”, a explicat viceprimarul Marcel Dragoș, citat în comunicat.

Mesaj pentru orădeni

Autocolantul care va fi lipit pe recipientele cu deşeuri amestecate va conține următorul mesaj:

"AVERTISMENT! DEȘEU NECONFORM. Aceste deșeuri nu au fost ridicate deoarece NU AU FOST SELECTATE ÎN MOD CORESPUNZĂTOR. Din acest motiv, conținutul acestui recipient este încadrat ca și DEȘEU REZIDUAL. Se va colecta conform graficului de colectare a deșeurilor reziduale, aplicându-se tariful aferent acestui tip de deșeu! Vă rugăm să respectați regulile de colectare separată a deșeurilor. Pentru detalii referitoare la regulile de colectare puteți accesa: https://rervest.ro/utile/ghid-de-colectare/.”

Pentru informaţii suplimentare cu privire la colectarea selectivă și la nerespectarea drepturilor sau obligaţiilor contractuale, orădenii pot apela la serviciul de dispecerat RER Vest la numărul 0374-885.693, de luni până vineri între orele 7 şi 19, sau la numărul 0259-433.195, de luni până duminică, între orele 19 şi 7.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Lupii paznici la oi!
Fiind satul de (de)serviciile escr*cilor din primarie+anexele (inclusiv rer!) am rezolvat problema altfel. Selectez si predau la un centru de recoltate/prelucrare deseuri din apropiere, preiau cam orice si mai iau si niste bani. P.S. Cum e, birtanezule, sa stai in Sanmartin si sa platesti 5,80 lei/luna/persoana pt. ridicarea gunoiului menajer? E bine, stiu!
Postat 23 Octombrie 2021, 06:36 de pinonel
Intram cu pasi repezi in Noua Ordine
„Patrulele mixte compuse din reprezentanți ai Primăriei Oradea, SC RER Vest SA și SC Eco Bihor SA, cu sprijinul Poliției Locale a Municipiului Oradea, vor verifica ...
Postat 22 Octombrie 2021, 20:55 de excalibur
Deșeurile nimănui.
În teorie totul pare ok, în realitate situația e mult mai complexă. Având contract cu RER-ul, pe persoană fizică, la casa, am foarte multe neplaceri și neajunsuri in ceea ce privește respectarea contractului. Concret, de când s-au încheiat noile contracte, de multe ori în zilele programate nu mi-o ridica, fie pubela neagră, ba pubela maro, în urma sesizărilor telefonice, rezolvate după două, trei zile sau in aceasta săptămână deloc, nu pot sa fiu deloc mulțumit de activitatea societății de salubrizare. Eu cred că ei poartă o pălărie prea mare. În contrast cu modul in care își desfășoară activitatea, eu cred că în primul rând ar trebui să-și facă ordine în propria ograda, pe urmă să amenințe cu pedepse.
Postat 22 Octombrie 2021, 20:54 de Etiene
Informare, conformare
Lipirea colantelor pe pubele si ámenzile în cazul deseurilir nonconforme vor avea efect imediat la locuitorii din casele particulare. La asociatii mã îndoiesc! Totul se va rezuma la impãrtirea de amenzi si vor fi prdepsiti pe nedrept cei care arunca deseuri selectiv. In loc de colante ar trebui tiparite fluturasi care sa-i informeze, sa-i educe pe locatari asupra importantei selectarii. Sau, politistii inloc sa deschisã pubele sa bata la usi sa informeze personal.
Postat 22 Octombrie 2021, 18:48 de iahim
tarcul arondat : nr. 07.034.0
Il invit pe directorul general economic-marketing al companiei RER Vest, Palhegyi Zoltan sa vada daca este amplasat corect tarcul de pe str. Podului nr.5, bl. B10 .Normal trebuie amplasat in lateralul parcarii si nu amplasat inspre blocu F1, SC B din strada . Selimbarului nr. 15 , mai cu seama faptului ca cei de la sc. B nu il deservesc
Postat 22 Octombrie 2021, 18:38 de MARINPOP
campania de informare e bine ca e permanenta
asa obisnuiesti lumea cu noul sistem, cu educatie si informare. Sper sa fie o implementare de succes care sa se extinda in toata tara!
Postat 22 Octombrie 2021, 18:22 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON