URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 14 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
31 August 2024, 15:31

Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, va susține o conferință la Oradea: „Istoria Imperiului Habsburgic, de aproape, de departe”

Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, va susține o conferință la Oradea: „Istoria Imperiului Habsburgic, de aproape, de departe” Sursa foto: arhiva BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Emil Hurezeanu, ambasadorul României în Austria, va susține vineri, 6 septembrie, la Oradea, conferința„Istoria Imperiului Habsburgic, de aproape, de departe”.

Evenimentul, care se va desfășura începând cu ora 17, în sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor, va include și lansarea seriei de șase volume Monarhia Habsburgică (1848-1918), apărută în Editura Polirom, în colecția HISTORIA și coordonată de profesorul universitar Rudolf Gräf, care va fi și el prezent la Oradea.

Manifestarea, cu intrare liberă, în limita a 150 de locuri, face parte din Colocviile Muzeului Țării Crișurilor și va fi moderată de istoricul Gabriel Moisa, managerul MȚC.

Un comunicat de presă transmis de reprezentanții Muzeului amintește că diplomatul, jurnalistul și scriitorul Emil Hurezeanu este cunoscut pentru contribuțiile sale în promovarea relațiilor internaționale și culturale ale României.

Originar din Sibiu, azi în vârstă de 69 de ani, Hurezeanu a activat între 1983 și 1991 la Radio Europa Liberă, unde a fost redactor și redactor-șef, apoi șeful secției române la Radio Deutsche Welle până în 2002. Hurezeanu a fost consilier de politică externă și comunicare al prim-ministrului României în 2003 și a moderat emisiuni de politică externă la diverse posturi de televiziune. 

În 2015, a fost numit ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Germania, iar din 2021 ocupă funcția de ambasador al României în Austria. De-a lungul carierei, a fost decorat cu distincții prestigioase, inclusiv Ordinul Național „Pentru Merit” în rang de comandor și Marea Cruce a Ordinului de Merit al Republicii Federale Germania. 

Conferința va fi urmată de lansarea seriei de volume „Monarhia Habsburgică (1848-1918)”, o lucrare esențială pentru înțelegerea influenței Imperiului Habsburgic asupra Europei Centrale și de Est.

Această serie, coordonată de prof. univ. dr. Rudolf Gräf, directorul Institutului de Cercetări Socio-Umane din Sibiu, urmărește, printre altele, aspectele economice, politice și culturale ale monarhiei habsburgice, pentru a oferi o imagine complexă asupra diverselor aspecte ale monarhiei dunărene.

Lucrările au fost publicate în ediție românească între 2020 și 2024 și reprezintă traducerea unui compendiu istoric amplu, inițial editat în Austria de Comisia pentru Istoria Monarhiei Austro-Ungare.

„Textele aduc o contribuție esențială la cunoașterea monarhiei dunărene și mai ales la evidențierea efectelor de durată ale stăpânirii austriece în provinciile românești sau la detalierea relațiilor dintre Regatul României și Imperiul Habsburgic sau (între 1867 și 1918) cel Austro-Ungar. Viziunile reputaților istorici ai vremii vor putea fi de acum coroborate mai ușor cu cercetările și concluziile specialiștilor din România, îmbunătățind astfel fresca reconstituirii trecutului comun european, în spiritul adevărului omenește posibil, mereu perfectibil”, este citat președintele Academiei Române Ioan-Aurel Pop în comunicatul MȚC.

Evenimentul este organizat de MȚC în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Librăriile Humanitas. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Nu avem nevoie de astfel de ambasadori
cu nostalgia marilor imperii. Daca vrei sa ridici ode trecutului stai in pi... m...ti acasa. La viena avem nevoie de un ambasador care sa bata cu pumnul in masa pentru Shengen, care ne costa mai multe miliarde de euro anual. Chinezii zic ca a trecut vremea cand cateva tari mici hotarau pentru miliarde de oameni. In Europa nu a trecut inca, doua tari de rahat: Austria si Ungaria tin blocata o uniune intreaga semanand dezbinare si dusmanie. Europa nemaifiind unita va fi cucerita bucata cu bucata atat economic cat si militar. Asta ar trebui sa fie preocuparea ambasadorului Romaniei la Viena, lasa scrisul pentru cand vei deveni batran si inutil, deocamdata esti doar inutil.
Postat 01 Septembrie 2024, 09:31 de Emilut
Istoria OMV-Petrom ?
E istorie ruso-austriaca. Probabil si blocarea aderarii Romaniei la Schengen apartine tot de aceeasi istorie.
Postat 31 August 2024, 23:41 de Riviera
Până
in zilele noastre, adică și istoria OMV-PETROM?
Postat 31 August 2024, 15:38 de nealiniat
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5471 RON
  • 1 EUR = 4.9752 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON