URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 23 AUGUST 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Marea problemă a politicienilor noștri nu este că mai toți sunt niște prostalăi, cu școli precare și cu creiere sumar mobilate. Problema principală este că, după ce că sunt așa cum sunt, mai și claxonează.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
De când locuiesc într-o suburbie a orașului am ocazia să urmăresc involuția de la entuziasm la delăsare în modul în care majoritatea orădenilor mutați la periferie își îngrijesc noile proprietăți. În primii 2 - 3 ani își fac curți arătoase, cu „amenajări peisagistice”, unii chiar și cu flori, iar apoi le lasă în paragină, de le năpădesc buruienile. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cum vi se pare decizia municipalității de a investi 400.000 de euro într-un concert Andrea Bocelli la Oradea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Dacă săptămâna trecută am prezentat modul în care se restituie sau se predă permisul conform acestor norme, săptămâna aceasta vom vedea la ce trebuie să fim atenți când suntem opriți pentru testare. Deoarece noile norme prevăd că se vor întocmi procese-verbale distincte de cele de sancționare prin care persoana oprită trebuie să furnizeze anumite date și trebuie să își exprime consimțământul pentru efectuarea unor proceduri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Iulie 2024, 09:00

Am fost la Pride

Am fost la Pride foto generic, sursa: Pexels.com / cottonbro studio
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Săptămâna trecută, când o parte a „comunității” LGBTQ+ din Oradea și-a făcut propriul festival Pride pentru al doilea an la rând, am luat parte la două dintre evenimentele întinse de luni până duminică. 

Am pus ghilimele pentru că, după cum aveam să aflu, în Oradea există nu una, ci două astfel de grupări. Una, mai îndrăzneață, militează pentru exprimarea emfatică a membrilor LGBTQIA+, cu prețul de a ultragia marea masă a orădenilor, așa că propune inclusiv evenimente în aer liber. Cealaltă, mai timidă și prudentă, consideră că încă n-a venit vremea pentru așa ceva, astfel că își menajează concitadinii tradiționaliști sau/și pe ei înșiși în primul rând, scutindu-se de disprețul public și de lapidări, dacă nu fizice, barem morale.

Într-o seară Pride am asistat la o „lecție” de filozofie despre gândirea critică și prejudecăți, oferită de un vechi prieten, cât se poate de heterosexual. Un tip „normal”, aș putea spune, dacă de fapt nu ar fi cel mai idealist om pe care l-am întâlnit vreodată: un fost profesor de filozofie, în prezent IT-ist, cunoscut în urbe din vremea protestelor #rezist. De ce, deși nu-i nici gay, nici transsexual, nici non-binar, nici nu se crede marțian, dulap sau râu, e totuși un „aliat” al LGBTQ+? Pentru că așa-i el, un Don Quijote, un avocat de Cruce Roșie, apărător al tuturor cauzelor pierdute.

În a doua parte am văzut o confesiune tip stand-up a celui mai cunoscut activist trans-sexual din România, născut Patricia cu 39 ani în urmă, dar care la 8 ani a hotărât că atunci când o să fie mare o să devină bărbat, așa că acum se prezintă Patrick. După ce omul și-a povestit trans-formarea, am fost curios și l-am întrebat dacă, în condițiile în care încă nu și-a făcut și o operație de schimbare de sex, ci doar tratamente hormonale, continuă să aibă „probleme femeiești”, dar și cum le rezolvă.

Surprinzător sau nu, a mărturisit că apelează la ginecolog, ceea ce, firește, nu e cazul unui bărbat „născut, iar nu făcut”. Or, cum el o face chiar dacă susține că se simte bărbat, o concluzie posibilă ar fi că identitatea de gen, despre care membrii LGBTQ+ susțin că ar prevala celei sexuale de la naștere, face ca orice construct psihic, social sau cultural (folosesc terminologia lor) să pălească în fața datului natural. Cum ar veni, tot natura învinge, oricât ar încerca omul s-o contrazică, așa că poate cel mai înțelept ar fi să nu ne considerăm mai demiurgi decât ea, ca propriii noștri creatori.

De ce vă zic toate astea? Pentru că, ne place sau nu, pe membrii LGBTQ+ o să-i vedem nu peste mulți ani pe străzi, asumați ca atare, fiind o chestie de timp până vor face și aici, ca în multe alte locuri, parade Pride. Iar reacția cea mai sănătoasă nu ar fi în niciun caz ca „ceilalți”, oamenii „normali”, să dea cu pietre după ei, câtă vreme nimeni și nimic nu-i obligă să renunțe la propria identitate și la propriile credințe. Până la urmă, e loc sub soare pentru toți, chiar și pentru pruncii curcubeului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
12 Comentarii
Modificari genetice la om ....
Mai stiam de chinezul He Jiankui ca a operat modificari genetice la om. @Scortosu: acuma sunteti doi ....
Postat 17 Iulie 2024, 16:33 de AltiusCitiusCrisius
Genetica
De ce dintr-un soarece nu se naste un elefant, un tigru, un cal ori macar o pisica. De ce dintr-o samanta de dovleac nu se face un rasad de rosii, ori de vinete, etc? De ce nu exista astfel de "accidente genetice" ? Datorita codului genetic. Codul genetic este universal, adica este valabil de la virusuri pana la om. Regnuri, specii, rase.
Postat 16 Iulie 2024, 22:48 de Riviera
dl Cris, ai fost a salina Pride ?
Un individ sustine ca s-a nascut femeie, doar ca ceilalti nu vor sa recunoasca, sa vada asta asta, insa el sustine ca asa e. Te bagi? Unde e normalitatea si unde e anormalitatea? Un altul sustine ca e reincarnarea lui Napoleon., naumai ca ceilalti nu vor sa recunoasca asta. Ce facem cu el, il repunem in drepturi pe "Napoleon" ? Si aia care sustin ca din Adam si Eva doi evrei din Orientul Mijlociu (aceeasi rasa), s-au nascut chinezi, congolezi, suedezi (rase diferite, din continente diferite), sunt tot cam in aceeasi situatie. Treaba e ca din punct de vedere stiintific, genetic acest lucru este imposibil. Acest lucru il vedem si fara prea mult bagaj stiintific in dotare. Din doi europeni nu se naste un chinez (mongoloid) sau un negru african. Este vaabil si invers. Cum s-au nascut, de exemplu, din doi evrei un chinez, un congolez si un suedez ? De ce nu se nasc si in prezent ? Nu ma bag la lucruri la care nu ma pricep, dar asetea sunt prea evidente.
Postat 16 Iulie 2024, 22:32 de Riviera
Biblia ne spune ca ne tragem din Adam si Eva respectiv Cain si Abel
Nu am nicio treabă cu popo si lezb,i așa au fost lăsați de Dumnezeu. Problema e cu gender, cu schimbare de sex, de rasă etc. Am întâlnit diferite persoane prin lume care e cu gender, adică nu se identifica ca ființă umană dar se identifica cu iepuraș, își face si operație ca sa semene :::::)))) sa supărat ca i-am spus ca defapt se identifica cu maimuță ( vorba aia " tatii, homosapiens e homosexual " ) in 3 minute ( nu asa de repede ca un iepuraș ) i-am dat toate detaliile că se identifica cu maimuță, pt că al lui creier e tot in faza aia :::::))))
Postat 16 Iulie 2024, 19:31 de Sandu2100
@AltiusCitiusCrisius
cand am facut eu scoala alea despre ce vorbesti tu se numeau deviatii genetice, accidente genetice., voi le-ati schimbat denumirea sa aveti o justificare, o justificare mincinoasa. Genetic te nasti cu toate instrumentele de gen corecte doar in timp apare un defect intre fizic si .. minte pe care incerci sa-l impui ca o normalitate particulara cand ea clar este o deviatie, accident.... toate se pot repara doar ca reparatia, vindecarea poate incepe doar atunci cand iti recunosti defectul! Tu ne'ai defecta pe toti ca sa ne fii sef! STOD defectarii! STOP minciunii! STOP mizerabilizarii societatii umane!
Postat 16 Iulie 2024, 19:18 de scortosul
Manual biologie genetica de clasa a XII-a
Sfat pt. Scortosi: search "manual biologie clasa a XII-A" iar pe manuale digitale se gaseste PDF cu detalii despre particulari genetice
Postat 16 Iulie 2024, 19:07 de AltiusCitiusCrisius
Mai bine mergea..
..la Salina Praid. Era mai câștigat!
Postat 16 Iulie 2024, 15:08 de georgemarian
Da, A.D.
Da, A.D. este o mare dezamagire pentru mine, imi reprosez ca am marsaluit alturi de el prin oras si pe spatele sperantei noastre de insanatosire a societatii romanesti s-au catarat niste bolnavi si mai multi penali! Am gresit! USR o gasca de penali care au reusit sa bage in gard tara in doar 6 luni de guvernare bezmetica(vezi si prostelile din pnrr). Tot ei sunt cei ce sustin vehemet boala mintala si incerca sub diferite forme sa ne'o bage pe gat ca o normalitate sugerand ca noi am fi anormalii bolnavi ca nu acceptam mizeria! Nu va lasati amagiti de vorbele lor mieroase caci sunt pline de otrava! Europa se pare ca se trezeste din acest vis urat progresit, sa nu cadem noi in cursa lor, a bolnavilor!
Postat 16 Iulie 2024, 14:54 de scortosul
Sigur.
E loc pentru toti. Nu trebuie atata vanzoleala si publicitate. Nici nudistii nu au avut nevoie sa faca asa ceva pana sa fie acceptat gestul ca normalitate, dar particulara unor oameni exhibitionisti, respectand bunele moravuri. Nu stiu de ce le trebuie binecuvantarea noastra, de ce tin sa se laude cu un aspect de altfel intim.
Postat 16 Iulie 2024, 14:36 de nihil
Szaby, dar daca vei avea un copil/nepot gay?
Daca vei avea un copil gay problema discriminarii iti va deveni deodata una importanta. Dar lasand la o parte fenomenologia LGBT, lupta impotriva discriminarii de orice fel e una importanta in democratii. In Iran si Rusia discursul tau ar fi aplaudat
Postat 16 Iulie 2024, 13:30 de AltiusCitiusCrisius
Adrian Criș este si el gay?
Buna ziua. As dorii sa il intreb deschis pe Dl. Adrian Criș daca dansul (sau poate se identifica cu dansa sau alta cine sie ce variatii pe aceasi tema) se identifica ca fiind gay sau ceva LGBILOIFGDFSCDSFVBGFHTYHNYUOQ+-* etc dinasta? Acuma inteleg ca probabil vreti sa fiti un ziarist la moda si ca va e greu sa tratati alte subiecte importante pt oras / tara / planeta, dar totusi prea ne baga pe gat subiecte dinastea de cacao. Ati vazut cu ochii Dvs reactiile la articolul de saptamana trecuta care in mod vadit nu a fost pe placul majoritatii cititorilor publicatiei. Inteleg ca nu va intereseaza parera noastra, dar va faceti singur de cacao popularizanr retorica unei anormalitati (si va rog nu mai insitati ca astfel manifestari sunt peste tot in natura pt ca 1 - obiectiv vb ele chair nu sunt atat de comune in natura si de multe ori apar doar in conditii specifice si 2 - e vb de animale, nu de oameni). E de cacao ca ne bagati pe gat chestiile astea total aiurea cand la propriu exista alte teme ce merita discutate.
Postat 16 Iulie 2024, 11:02 de Szaby_Oradea
la nebuni
astia trebe dusi la spitalu de nebuni ampreuna cu batranu bidru , macron, plopu si restu
Postat 16 Iulie 2024, 10:32 de todo
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4668 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON