URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Ianuarie 2021, 18:50

Alo, 112? Anul trecut, bihorenii au făcut un apel de urgenţă la fiecare 17 minute şi au chemat pompierii la 34 de misiuni pe zi

Alo, 112? Anul trecut, bihorenii au făcut un apel de urgenţă la fiecare 17 minute şi au chemat pompierii la 34 de misiuni pe zi Una dintre cele mai grele misiuni ale pompierilor bihoreni de anul trecut a fost stingerea incendiului izbucnit la Piaţa Cetate din Oradea (foto: Szilagyi Lorand)

În anul pandemic 2020, în medie, o dată la fiecare 17 minute un bihorean a sunat la numărul unic de urgenţă 112, iar o mare parte din apeluri au fost ale persoanelor cu simptome de Covid-19.

Multe din aceste apeluri s-au concretizat şi în intervenţii ale echipajelor ISU Crişana, care, în medie, au avut 34 de misiuni pe zi.

Numărul de apeluri, aproape dublu

Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, colonelul Sorin Caba, a prezentat vineri, într-o conferinţă de presă, bilanţul activităţii din anul 2020, în mare parte caracterizat de intervenţiile provocate de pandemia de Covid-19.

În total, la dispeceratul ISU Crişana s-au primit anul trecut 31.353 de apeluri de urgenţă (în medie, 86 pe zi), aproape dublu faţă de anul 2019, când au fost gestionate 17.370 de apeluri. Diferenţa a fost determinată de bihorenii care prezentau simptome specifice Covid-19.

În urma apelurilor, echipajele ISU Crişana au intervenit la 12.237 de misiuni, în medie 34 pe zi. Din totalul intervenţiilor, 844 au fost incendii, din care 515 la diverse proprietăţi, iar 329 de vegetaţie uscată.

Grafic ISU Crişana

Misiuni de foc...

Datele pompierilor arată că cele mai multe focuri (406) au izbucnit la proprietăţi individuale (locuinţe, anexe, bunuri, mijloace de transport), 49 pe domeniul public, 46 la societăţi, asociaţii, fundaţii sau culte, iar 12 pe domeniul privat al statului.

Cele mai multe incendii (58%) au avut loc în mediul rural, iar cauza cea mai frecventă este, la fel ca în anul 2019, de natură electrică. Mai precis, 173 dintre ele au fost provocate de instalaţii electrice defecte, improvizate sau sub tensiune şi nesupravegheate, în timp ce 91 au fost cauzate de focul deschis, 84 de coşuri de fum defecte sau necurăţate, 51 de mijloacele de încălzire şi 50 de fumat.

Patru persoane au decedat, anul trecut, în Bihor, în urma unor incendii, 19 persoane au fost rănite, iar cinci au fost salvate de pompieri din mijlocul flăcărilor.

Tot în anul 202, pompierii au avut 411 intervenţii la inundaţii şi 57 de misiuni de asanare şi distrugere muniţie neexplodată.

Timpul mediu de răspuns

Sorin Caba, ISU CrişanaColonelul Caba (foto) a prezentat şi bilanţul echipajelor SMURD, care în anul 2020 au intervenit la 9.019 misiuni, circa 25 de cazuri zilnic.

În medie, anul trecut, echipajele ISU Crişana au intervenit la incendii în 12 minute şi 36 de secunde, cu cinci secunde mai mult decât în anul 2019. Echipajele SMURD de prim-ajutor au avut un timp de răspuns de 7 minute şi 58 de secunde în mediul urban, respectiv de 16 minute şi 38 de secunde la sate.

Timp de răspuns mai mare a avut unicul echipaj de Terapie Intensivă Mobilă din Bihor: 11 minute şi 47 de secunde, în cazul deplasărilor în oraşe, şi în 29 de minute şi 45 de secunde, la sate.

Şeful ISU Crişana a explicat că timpii de răspuns ai echipajelor ISU depind de distanţa pe care trebuie să o parcurgă, starea drumului, condiţiile meteo, dar şi uzura autospecialelor de intervenţie. "Într-un fel se deplasează un autoturism şi în alt fel o autospecială cu 10.000 de litri de apă", a precizat Caba.

Mai puţine controale

Anul trecut, militarii nu au făcut la fel de multe controale pentru verificarea respectării normelor de securitate la incendiu, atât pentru că activitatea economică a judeţului a fost încetinită, cât şi pentru că pandemia de Covid-19 a mutat atenţia pe alte aspecte. Inspecţia de Prevenire a avut 1.807 controale, din care 695 pe linia Covid-19, pentru a verifica dacă se respectă măsurile impuse privind prevenirea răspândirii virusului.

"Această pandemie a diluat activităţile de control, din simplul motiv că nu le-am mai putut desfăşura. Ne-am propus ca în acest an să recuperăm cât mai mult din ce am amânat, pentru că există riscuri şi trebuie conştientizate de fiecare om care poate să prevină un incendiu", a declarat Caba.

Pompierii bihoreni au participat anul trecut la peste 500 de transporturi spre centrele de carantină ale românilor veniţi din străinătate, 412 misiuni de transport la spital a persoanelor suspecte sau infectate cu Covid-19 şi la peste 4.100 de activităţi de informare a cetăţenilor privind respectarea măsurilor de prevenire a infecţiei cu Sars-Cov-2.

De asemenea, pompierii au instalat corturi de triaj în punctele de trecere a frontierei şi în Piaţa 100 din Oradea, unde a funcţionat o tabără temporară de carantinare, şi au instalat un generator electric de mare putere la Spitalul Municipal din Oradea, pentru a asigura rezerva de energie electrică a unităţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON