URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 Martie 2024, 17:11

Traseele din Bihor ale pistelor pentru bicicliști, din proiectul Velo Apuseni, au fost aprobate

Traseele din Bihor ale pistelor pentru bicicliști, din proiectul Velo Apuseni, au fost aprobate sursa foto: Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aleșii din Consiliul Județean Bihor au aprobat în unanimitate, miercuri, traseele pe care le vor avea în județ pistele pentru bicicliști, finanțate cu fonduri UE prin proiectul Velo Apuseni, derulat de administrația județeană împreună cu cele din Alba și Cluj.

Potrivit hotărârii adoptate, este vorba despre un total de 139,08 kilometri de piste pe teritoriul județului Bihor, valoarea investiției pentru realizarea acestora urmând să fie de 76,42 milioane lei (cu TVA inclusă), din care lucrările de construcții și montaj vor costa 53,975 milioane lei.

Proiectul prevede amenajarea unor piste pe traseul Sânmartin – Hidișelu de Sus – Lăzăreni – Drăgești – Ceica – Sâmbăta – Holod – Șoimi – Uileacu de Beiuș – Finiș – Tărcaia – Beiuș – Drăgănești – Rieni – Buntești – Pietroasa – Budureasa, dar și Sâmbăta – Dobrești și Sudrigiu – Ic Ponor.

Un prim tronson va număra 84,52 km între Băile Felix și Sudrigiu, fiind împărțit în două sectoare: unul de 42,6 km se va întinde din Felix până în Holod, pe terasamentul căii ferate dezafectat, iar celălalt, de 41,96 km, în paralel cu fosta cale ferată din Holod până în Sudrigiu. Pe acest tronson, lățimea pistei pentru bicicliști va fi de 2,5 metri cu două benzi de circulație (câte una pe sens), dar pe anumite porțiuni lățimea va fi de 2 metri (câte 1 metru pe fiecare bandă), pe marginile DJ 768A și DJ 709A.

Un al doilea tronson, cel dintre Sâmbăta și Dobrești, va avea o lungime de 9,71 km și va urma terasamentul fostei căi ferate, iar cel de-al treilea tronson, de 44,85 km, între Sudrigiu și Ic Ponor, va fi amenajat pe marginea DJ 763, cu o lățime de 2 metri (câte 1 m pe fiecare bandă).

Proiectul pistelor pentru bicicliști din Bihor face parte din proiectul Velo Apuseni, care mai prevede și amenajarea a 33,5 km de piste pe teritoriul județului Alba și a altor 92,4 km de piste pe teritoriul județului Cluj.

Contractul de finanțare cu fonduri din PNRR a fost semnat de președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, în luna martie a anului trecut.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
..........
Un * pe bat! Renunți definitiv la a putea vreodată reinvia acea cale ferată acum când în toată Europa investițiile pe cale ferată sunt pe val și chiar se pot lua bani europeni cu niste proiecte bune (chiar verzi cu trenuri hibrid sa dea bine la Talibanii verzi) pt un * de pista.Intr-un viitor oarecare daca am fi refăcut legatura feroviară chiar și mocănița cu zona Beiuș ar fi un real salt pt turism pe toată porțiunea străbătută de calea ferata plus că o legătură mai facila între Oradea-Felix-Munte ar genera niste pachete turistice cu adevărat atractive.
Postat 29 Martie 2024, 19:21 de Robert
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON