URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Februarie 2021, 19:31

Alerte în Bihor: Cod galben de vânt în tot judeţul şi cod galben de inundaţii pe Crişul Negru

Alerte în Bihor: Cod galben de vânt în tot judeţul şi cod galben de inundaţii pe Crişul Negru Codul galben de vânt este valabil în mai multe judeţe din ţară
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Două alerte de tip cod galben vor fi valabile joi în Bihor. Meteorologii au avertizat că în tot judeţul vor fi intensificări temporare ale vântului, cu rafale ce vor ajunge la 55-60 km/h, iar hidrologii au instituit o atenţionare pentru râul Crişul Negru, unde s-ar putea forma viituri rapide.

Atenţie, vânt!

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, codul galben de vânt este valabil joi, 4 februarie, între orele 6 şi 21. Pe arii restrânse, vântul ar putea atinge chiar viteze de 70-80 km/h. "Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor le recomandă cetăţenilor, ca pe timpul manifestării acestor fenomene meteorologice, să nu se deplaseze în apropierea copacilor, a panourilor publicitare sau a clădirilor aflate în construcţie sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt", se arată într-un comunicat ISU.

Codul galben de inundaţii, emis de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, este valabil de joi, ora 6, până vineri, la ora 18, pe râul Crişul Negru. Potrivit INHGA, vor avea loc scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.

Sfaturile ISU Crişana

În acest context, ISU Crişana le mai recomandă bihorenilor să cureţe şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale, să construiască bariere pentru a opri pătrunderea apei în casă, în caz de inundaţie şi să nu arunce la întâmplare resturi menajere şi vegetale în albiile apelor curgătoare.

Dacă sunt surprinşi de o viitură, bihorenii trebuie să se deplaseze spre o zonă înaltă, iar dacă au timp, să mute şi obiectele importante la etajele superioare. Aparatele electrice trebuie deconectate, iar întrerupătorul general de energie electrică decuplat. "Nu atingeţi echipamentele electrice dacă sunteţi ud ori staţi în apă", avertizează pompierii. De asemenea, trebuie întrerupte instalaţiile de alimentare cu apă şi gaze, uşile şi ferestrele trebuie încise şi protejate pentru a nu fi sparte de vânt, curenţi de apă sau posibile obiecte.

Dacă trebuie să părăsiţi locuinţa în timpul unei inundaţii, nu vă deplasaţi prin curenţi de apă şi nu mergeţi cu maşina în zona inundată. În caz de inundaţie, la înălţimea de circa 20 centimetri apă, apa poate pătrunde în vehicul şi poate cauza pierderea controlului, la apă de 40 centimetri, vehiculul pluteşte, iar dacă nivelul urcă la 60 cm, majoritatea vehiculelor sunt luate de apă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON