Precipitaţiile din ultimele zile au crescut riscul de inundaţii inclusiv în Bihor, unde mai multe râuri sunt vizate de coduri portocaliu şi galben de scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide, pe râurile mici, cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri, cu posibile depăşiri ale cotelor de apărare.
O situaţie critică a apărut duminică dimineaţă pe Crişul Pietros, în Drăgăneşti, în amonte de podul de pe DN 76, în zona exploatărilor ilegale de balast dezvăluite de BIHOREANUL, unde debitele mari au generat eroziuni pe malul drept.
"Duminică, 26 decembrie, s-a creat un punct critic pe Crişul Pietros, în localitatea Drăgăneşti, judeţul Bihor. Debitele mari au generat eroziuni pe malul drept, amonte de podul rutier DN 76 aflat în construcţie", arată un comunicat al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, instituţie care ani la rând a ignorat dezastrul ecologic din zonă.
"De la primele ore ale dimineţii, echipa Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor oferă suport tehnic primăriei pentru a se interveni cu piatră brută în zonele cu eroziuni de mal. Intervenţia se află în curs de desfăşurare şi se realizează în colaborare cu Instituţia Prefectului Bihor şi cu Consiliul Judeţean Bihor", a declarat şeful ABA Crişui, Pásztor Sándor, citat în document.
Sursa video: ABA Crișuri
Sursa video: Bogdan Dumitraș
BIHOREANUL a avertizat în repetate rânduri că statul va plăti 2,5 milioane lei ca să salveze podul de pe DN 76 din Drăgăneşti, distrus de săpăturile ilegale practicate de balastiera unui apropiat al PSD din Tărcaia, Viorel Ile. Afaceristul e anchetat încă din 2016 pentru exploatările ilegale, dar a continuat să încalce legea.
Aşa cum ziarul nostru a relatat, pornind chiar din zona podului de pe DN 76, de la Drăgăneşti, pe cursul Crişului Pietros care coboară şi se varsă în Crişul Negru, apoi pe râu în jos, spre Tărcaia şi spre Finiş, în multe locuri, valea a fost adâncită în asemenea hal încât apa bălteşte, iar malurile au fost lărgite forţat, locul pietrişului şi nisipului caracteristic râului fiind luat de mâl. Exploatările ilegale de balast au distrus albia Crişului Negru pe kilometri întregi, în unele locuri distanţa dintre maluri s-a triplat, flora şi fauna au dispărut cu totul.
Situaţia pe râurile din bazinul Crişuri
În ce priveşte situaţia tuturor râurilor din zonă, ABA Crişuri anunţă că în noaptea de sâmbătă pe duminică, 25 pe 26 decembrie, s-au înregistrau depăşiri ale cotelor de atenţie pe opt cursuri de apă din Bihor şi din judeţele învecinate: Crişul Negru, Galbena, Crişul Pietros şi Valea Roşie (judeţul Bihor), Crişul Alb (judeţele Hunedoara şi Arad), Valea Satului, Iosei, Sebiş (judeţul Arad). De asemenea, pe parcursul nopţii, pe Valea Moneasa s-a depăşit cota de inundaţii aferentă codului portocaliu.
De altfel, potrivit postărilor de pe reţelele de socializare, pe podul de pe DN 76, se circulă, duminică, pe un singur fir, circulaţia fiind dirijată de poliţişti.
sursa foto: Facebook / grupul INFO TRAFIC jud. Bihor / Jurca Codrut
La Sudrigiu, Crişul Negru a ieşit din matcă, iar la Beiuş este la limită.
Video din satul Cusuiuș: Bogdan Dumitraș
Evitați zonele vizate!
"Având în vedere prognoza meteorologică pentru următoarele 48 de ore, avertizarea cod galben a fost prelungită până marţi, 28 decembrie, ora 24:00 iar avertizarea cod portocaliu până luni, ora 24:00", mai arată ABA.
Reprezentanții instituției le recomandă cetăţenilor să nu circule prin zonele aflate sub incidenţa avertizării hidrologice şi să nu desfăşoare activităţi în ape sau în preajma apelor.
Așa cum BIHOREANUL a arătat, duminică dimineață, un bărbat a fost salvat de pompierii beiușeni, după ce a fost surprins de creșterea bruscă a apei în zona Stației de Epurare a Apei din Ioaniș.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.