URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 27 IUNIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Imediat după Revoluție, din punct de vedere cultural, Oradea a intrat în Evul Mediu. Banii, atâți câți erau pe la Primărie, se împărțeau după criterii strict politice. Veneau udemeriștii cu ONG-urile lor, pediștii la fel, mai pupau ceva bănet pesediștii și liberalii și cu asta, gata. Când a ajuns Bolojan la Primărie s-a trecut în extrema cealaltă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Plicticoasa campanie electorală s-a animat abia pe final, când am avut parte și de o adevărată „lovitură de imagine”, amintind de marile dezvăluiri ce făceau „deliciul” confruntărilor politice din anii 90. Prefectului liberal Dumitru Țiplea i-a fost „extras”, din debaraua în care-l credea bine ascuns, un schelet încă urât mirositor, datând din perioada studenției...
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, o companie românească a anunțat, la Oradea, că își amână lansarea zborurilor dinspre și către București, vestită inițial, acum o lună, pentru toamna acestui an, așa încât ele vor începe nu pe 15 septembrie, ci pe 1 martie. Un fost controlor de trafic aerian pe aeroportul de aici vestea pe Facebook, nu fără satisfacție, că „Gata cu AnimaWings la Oradea! I-ați crezut? Campania s-a terminat!”...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ați votat la alegerile locale și europarlamentare?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Săptămâna trecută am arătat că, pentru a se justifica în fața electoratului că au închis păcănelele la sate, guvernanții noștri au călcat efectiv legea în picioare și au revocat autorizațiile valabile ale unor comercianți, aspect care va conduce într-un viitor nu foarte îndepărtat la plata de compensații serioase către acești comercianți.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Diabetul zaharat se definește ca un exces permanent de zahăr în sânge, adică hiperglicemie cronică, determinată de o rezistență progresivă a organismului la acțiunea insulinei, un hormon produs de către pancreas (care face să scadă glicemia).
03 Iunie 2024, 11:03

Alertă meteo în Bihor: Cod portocaliu de vijelii, grindină și ploi torențiale

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Meteorologii au emis o nouă avertizare de tip cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă pentru întreg judeţul Bihor începând din după amiaza zilei de luni, până în cursul dimineții de marți.

Concret, avertizarea este valabilă de la ora 15 până marţi ora 3.

Fenomenele vizate sunt "intensificări ale vântului (rafale în general de 60...80 km/h), vijelii, grindină de medii şi posibil mari dimensiuni, ploi torenţiale şi frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 30...40 l/mp şi izolat de peste 50...60 l/mp", au transmis specialiştii Administraţiei Naţionale de Meteorologie.

Ca atare, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor a transmis printr-un comunicat mai multe sfaturi pentru cetăţeni.

ISU Crişana le recomadă acestora ca pe timpul acestor fenomene meteorologice să nu se deplaseze în apropierea copacilor, a panourilor publicitare sau a clădirilor aflate în construcţie sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt.

Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanţă sigură faţă de  copaci sau stâlpi de electricitate.

Totodată, ISU le recomandă bihorenilor să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcţie aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.

De asemenea, pentru prevenirea şi limitarea efectelor ploilor abundente, pompierii bihoreni le recomandă cetăţenilor să cureţe şanţurile şi rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale.

În cazul în care furtuna este iminentă: 

- Întrerupeţi orice activităţi în aer liber;

- Intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism;

- Închideţi ferestrele şi uşile;

- Evitaţi duşurile ori sălile de baie deoarece conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate;

- Deconectaţi aparatele şi echipamentele electrice, întrucât acestea se pot defecta ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.

În timpul unei furtuni:

- Dacă sunteţi în spaţii deschise, aşezaţi-vă ghemuit la pământ: puneţi-vă mâinile pe urechi şi cap, iar capul între genunchi şi reduceţi contactul cu pământul încercând să deveniţi o ţintă cât mai mică;

- Nu vă întindeţi pe pământ;

- Evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă, motociclete, biciclete etc.;

- Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi;

- Dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă, precum o vale;

- Dacă sunteţi pe un lac, încercaţi să ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă imediat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6557 RON
  • 1 EUR = 4.9769 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON