URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
Scandalul începutului de an este, în Oradea, conflictul preotului Ciprian Mega cu episcopul Sofronie Drincec, unul în care ortodocșii, și nu doar ai locului, se împart de o parte și de alta. Preotul, suspendat de la amvon pentru o lună, dar și de la șefia parohiei, iar în plus trimis în „cercetare disciplinară bisericească” cu riscul caterisirii, își acuză ierarhul de păcatul sodomiei, căci l-ar prigoni de dragul unui consilier „iubit”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
05 Decembrie 2024, 15:50

Alegerile prezidenţiale provoacă turbulenţe în mediul de afaceri bihorean. Vezi despre ce este vorba!

Alegerile prezidenţiale provoacă turbulenţe în mediul de afaceri bihorean. Vezi despre ce este vorba! Îngrijorați de incertitudinea politică, tot mai mulți orădeni și-au schimbat în ultima perioadă rezervele în valută, lucru care a dus la creșterea presiunii pe cursul valutar și aprecierea monedei europene (foto generic)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Alegerile prezidenţiale de duminică şi incertitudinea privind evoluţia sistemului politic din România într-un derapaj izolaţionist, în afara zonei de influenţă a UE, provoacă turbulenţe în mediul de afaceri bihorean.

Semne rele!

Potrivit publicaţiei Ziarul Financiar, în urma primului tur de scrutin pentru alegerile prezidenţiale care l-a adus în mod surprinzător în marea finală de duminica viitoare pe candidatul independent Călin Georgescu, cu orientări pro-ruse, în faţa candidatului pro-european Elena Lasconi, a costat deja economia românească 10 miliarde euro.

Bursa de valori a înregistrat după 22 noiembrie o scădere de 2,5 miliarde euro, lucru care s-a reflectat apoi în reducerea cu circa 400 milioane lei a randamentului Pilonului II de pensii.

Mai mult, miercuri, ministrul Finanţelor, orădeanul Marcel Boloş a anunţat că România a trebuit să acceseze în ultimele două luni 6 miliarde de euro din rezerva sa de finanţare pentru a-şi putea onora plăţile, pentru că ţara avea dificultăţi de creditare.

"Lumea se teme"

Actorii economici au remarcat o creştere a tendinţei bihorenilor de securizare a economiilor în valută. "În ultimele zile tot mai mulţi clienţi vin să îşi schimbe rezervele din lei. Se cumpără euro pentru că oamenii se tem de o explozie a cursului", a explicat miercuri pentru BIHOREANUL patronul unei case de schimb valutar.

Cererea în creştere a pus presiune pe cursul valutar. Conform datelor oficiale afişate pe site-ul BNR, în ultima lună moneda europeană a cunoscut o apreciere lentă, dar constantă în raport cu cea naţională. Paritatea dintre euro şi leu a crescut de la 4,974 lei pe 4 noiembrie la 4,977 lei în ultimele două zile.

La fel, cursul monedei americane a crescut de la 4,564 lei, în urmă cu o lună, la 4,739 lei în prezent, creşterea fiind constantă în ultima săptămână.

Potrivit acestuia, fluctuaţia valutei este dată de incertitudinea politică din această perioadă, precum şi zvonurile alarmiste privind evoluţia inflaţiei. "Întotdeauna alegerile politice au adus incertitudine, iar oamenii au încercat să îţi ţină rezervele în siguranţă. Lumea se teme că se va ajunge ca BNR să intervină pe piaţă să oprească cursul euro să nu ajungă la 5 lei. Să fim serioşi, asta se întâmplă deja de un an de zile", a declarat orădeanul.

Alegerile şi bursa

Jucătorii experimentaţi pe bursă se aşteptau, însă, la această fluctuaţie. "Pe bursă există foarte multă emoţie. Incertitudinea politică îi face, de fiecare dată, pe jucători să vândă acţiunile în care nu speră la mai bine şi să stea pe cash aşteptând să vadă ce se întâmplă", a explicat pentru BIHOREANUL un antreprenor orădean obişnuit cu tranzacţiile pe bursă.

Proprietar al mai multor companii în IT, cripotomonede şi alte domenii conexe, orădeanul spune că pieţele sunt cuprinse de nelinişte.

"Oamenii sunt speriaţi. Presa internaţională vorbeşte despre România în termeni de «dezastru», «ruşi», «fasciştii» şi «boţi» pe care străinii îi văd, ne judecă şi reacţionează în consecinţă", a spus acesta.

În ciuda curentului general, antreprenorul evită orice apreciere panicardă. "România are o mare capacitate de rezilienţă. Chiar dacă va ieşi în alegeri candidatul pro-rus, nu cred că este atât de uşor să ne scoată din NATO şi din UE. Situaţia se va stabiliza mai ales dacă va exista un guvern de uniune naţională, aşa cum se preconizează", a apreciat acesta.

Mai mult, actuala criză care a provocat scăderea burselor ar putea fi chiar o oportunitate.

"Sună a glumă, dar dacă iese în alegeri candidatul anti-european, în mod cert bursa va merge în cap. Marţi şi miercuri ar fi cea mai bună zi de cumpărat acţiuni", a zis antreprenorul.

Economia locală a trecut pe stand-by!

Pentru Oradea, incertitudinea politică se reflectă în faptul că potenţialii investitori şi-au pus toate planurile în stand-by. "Companiile şi finanţatorii şi-au pus planurile în aşteptare. Este evident că scade încrederea în noi ca destinaţie pentru afaceri, iar multinaţionalele şi-au făcut planuri de rezervă pentru eventualitatea că vor trebui să aleagă alte destinaţii", a declarat pentru BIHOREANUL city-managerul Oradiei, Mihai Jurca.

Coordonator al Agenţiei de Dezvoltare Locală Oradea, care gestionează parcurile industriale orădene, Jurca trage un semnal de alarmă. "Nu pot intra în detalii din discuţiile pe care le avem cu partenerii, dar s-a conturat deja certitudinea că un anumit rezultat al alegerilor (n.r. - suveranistul Călin Georgescu) ne va duce într-o sferă de izolare care avea impact imediat aspra investitorilor cu care negociem să vină în Oradea", a spus city-managerul.

Potrivit acestuia, reducerea atractivităţii Oradiei în ochii companiilor se va traduce rapid nu doar în scăderea ritmului de creştere economică al oraşului, ci şi în reducerea activităţii firmelor deja existente, dispariţia de locuri de muncă şi scăderea veniturilor populaţiei.

Politicul şi economia

De altfel, oamenii de afaceri bihoreni sunt deja îngrijoraţi. Temerile generate de incertitudinea politică vin deja pe un fond cimentat. "Prognozatele modificări fiscale de anul viitor creează nelinişti mult mai mari decât alegerile în sine. Deja anunţate, acestea nu au fost nuanţate, ca să le putem aprecia impactul. Ştim doar că va urma creşterea impozitului pe venit, a TVA-ului, a impozitului pe dividende, a celui pe profit, că va creşte salariul minim şi multe altele", a declarat preşedintele Asociaţiei Firmelor Bihorene, Octavian Dan.

Temerile sunt împărtăşite de toţi reprezentanţii întregului mediu de afaceri bihorean. "Cu sau fără aceste alegeri, politicul a influenţat deja mediul de afaceri. Acum nu putem decât să aşteptăm să vedem până unde va merge această depreciere", a spus preşedintele Federaţiei Patronilor Bihor, Marius Verigoi.

Mediul antreprenorial priveşte cu îngrijorare anunţata majorare a salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie. "Companiile româneşti vor avea cheltuieli mai mari, dar fără să aibă venituri mai mari. Asta le va afecta profitabilitatea. Multe firme vor fi obligate să îşi facă rezerve încă de anul acesta pentru a face faţă provocărilor din 2025 şi depinde dacă vor avea din ce", a spus Verigoi.

Astfel, incertitudinea dată de perioada electorală se suprapune unui context economic oricum dificil. Iar efectele se vor resimţi până la nivelul orădeanului de rând.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
7 Comentarii
Turbulente...
.... au apărut când partidul P. U.P.U. n-a fost mulțumit de votul poporului și a făcut agitație peste tot.
Postat 06 Decembrie 2024, 09:06 de georgemarian
Maikeltroll
Și Bolojan le rectifica. Asta iti spun, dar nu înțelegi.
Postat 05 Decembrie 2024, 22:23 de Sandu2100
Mediul de afaceri din România provoacă tutbulențe de 35 de ani!
Ce au de declarat?
Postat 05 Decembrie 2024, 20:27 de Maikeltroll
Iar ați dat cu bâta-n baltă la Bihoreanul.
Dacă în România sunt turbulențe în plan economic, atunci acestea sunt rezultatul performanțelor guvernelor PNL din 2019 încoace, respectiv al celui PSD care, împreună din 2022 până acum, au îndatorat țara cu aproape 200 miliarde și au generat un deficit de 8% din PIB, cel mai ridicat din traseul "drumului european". Numai proștii și slugile sistemului, denumit Statul Paralel, poate crede că simpla prezență a lui Georgescu, un pro-americano-republican recunoscut ca atare în toate cercurile politice din SUA, a influențat anticipat economia României.
Postat 05 Decembrie 2024, 18:15 de KP
Panica
De un timp traim pe datorii, si nimeni nu s-a revoltat. De ce asa panica pentru nota de plata? Este drept ca o parte din panica este si pentru faptul ca D-l Georgesu vrea sa se prinda la coruptie, si la averile nemeritate. Si cum coruptie este enorma multi tremura.
Postat 05 Decembrie 2024, 17:41 de Piranda
"Prognozatele modificări fiscale de anul viitor creează nelinişti mult mai mari decât alegerile în sine.
Pai si cine fac majorarile astea? PSD PNL USR UDMR. Deci cine creaza instabilitate?
Postat 05 Decembrie 2024, 16:38 de CivisUlpianum
temeri ptr tartorii din bihor
"Temerile sunt împărtăşite de toţi reprezentanţii întregului mediu de afaceri bihorean" darai ales ca vor trebui sa plateasca puleanlui angajat cu vreo 200 de lei in plus la salariu:"Mediul antreprenorial priveşte cu îngrijorare anunţata majorare a salariului minim pe economie începând cu 1 ianuarie."
Postat 05 Decembrie 2024, 16:26 de florea
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON