În locul urnei de vot pentru alegerile prezidențiale, mulți orădeni au ales duminică, în prima parte a zilei, drumul pieţei de vechituri. Chiar şi aici prezenţa printre tarabe a fost puţin peste 50% faţă de o zi obişnuită; oricum mai mare decât cea de la urne, care în jurul orei 13.30 era de puţin peste 20% în județ.
"Nu, mulţumesc..."
Duminică, puţin după ora 10, în jurul Pieţei 100, cozile de maşini se întindeau pe zeci de metri. Parcările erau deja pline, aşa că şoferii îşi lăsau maşinile pe trotuar, de-a lungul gardului aeroportului, chiar sub indicatorul "Parcarea interzisă", cu riscul unor amenzi usturătoare, ori pe câmpul de lângă Leroy Merlin, unde maşinile derapau „scuipând” noroi în „clisa” rămasă după topirea zăpezii.
În spatele gardului de beton, pe platforma comercială a orădeanului strâns la buzunar, atmosfera era plumburie. Aerul încă rece miroasea a langoşi cu usturoi, cauciucuri noi, haine vechi şi, uneori, a parfum arăbesc tare şi dulceag.
"3 bucăţi - 10 lei, la pulovăre", striga un bărbat cu gâtul tatuat. "Haine doamne la 2 lei, jaca la 10 lei", îi ţinea isonul o femei înfofolită în fâş.
De la tarabe răsunau manele pioase, începând cu versul "pe mine mă iubeşte Dumnezeu", şi colinde de inimă rea cu români cu plecaţi în lume care "se-ntorc acasă, că-i sara de Crăciun şi sărbătoarea noastră".
Cumpărătorii, trecuţi de prima tinereţe, îmbrăcaţi la fâşuri cenuşii sau haine reflectorizante cu numele firmei primite de la muncă, treceau printre tarabe înfriguraţi. Majoritatea refuzau să intre în vorbă cu vânzătorii. "Nu, mulţumesc", a căpătat valenţe de formulă de salut...
Prezenţă de 50%
Ziua alegerilor nu este cea mai bună zi pentru vânzări. Dacă într-o duminică obișnuită în Ocska Piac intră şi peste 3.000 de cumpărături, în duminica primului tur la Prezidențiale, până la prânz, numărul lor abia dacă a trecut de 1.500 de oameni.
Oricum, asta înseamnă o prezenţă de circa 50%, cu mult peste cea de la urne, care după orele prânzului abia dacă trecea de 20%. "Sâmbătă a fost frig, iar astăzi de dimineaţă a fost noros. Nu iese lumea din casă pe vreme rea", explică un angajat al pieţei.
Vânzătorii sunt nemulţumiţi. "Merge foarte prost", spune un vânzător de porumb. "Nu au oamenii bani", zice o vânzătoare de pantofi. Comercianţii speră la vremuri mai bune de sărbători. "Poate va fi ceva mişcare mai bună spre Miculaş", comentează un vânzător de haine.
Taxele şi langoşii
Reprezentativ pentru bunăstarea orădenilor, în piaţă se stă la coadă doar la plata taxelor de intrare - de către cei care vor să îşi vândă maşina - şi la langoşii cu 5-6 lei, care umplu armosfera cu miros de prăjeală.
Dacă vechiturile costă doar câţiva lei, preţul pentru o încălţăminte nouă începe de la 50 lei, iar o haină care să şi ţină la lapoviţă costă, ca în oraş, de la 100 lei. "Piaţa e tot mai scumpă", se cruceşte o femeie.
În ciuda vânzătorilor, cei mai mulţi cumpărători trec printre rânduri, aruncă o privire şi merg mai departe. Parcă nu ar fi duminică şi zi liberă. Trecătorii sunt preocupaţi. "Ai văzut ce e în Germania? Se închid toate... Aia ʼa veni şi la noi", vorbesc două doamne în drum printre tarabe.
"Lucrez 12 ore pe zi pentru motorină, mâncare şi cartea muncă", povesteşte un taximetrist unei cunoştinţe. "Bă, daʼ la 5 lei bucata e cam mult...", comentează doi bărbaţi aplecaţi peste câţiva mici cu muştar.
Campanie în piaţă...
Nimeni nu vorbeşte de politică. "N-am ce zice. N-ai pe cine alege", întrerupe rapid discuţia o vânzătoare fumând să se încălzească.
În ultimele săptămâni, prin piaţă au trecut echipe ale partidelor cum ar fi AUR şi USR, dar nimeni nu pare să îşi amintească de asta cu plăcere.
Nici echipa de campanie a candidatului independent pentru Camera Deputaţilor Dorin Curtean, care a intrat în piaţă în jurul orei 11, nu are mai mare succes. Echipaţi în neinspirate halate albe, susţinătorii candidatului trec printre tarabe împărţind fluturaşi de promovare.
Vânzătorii îi privesc cu reţinere, de parcă a fi o echipă sanitară venită la verificarea condiţiilor de igienă. Campania pentru prezidenţiale s-a încheiat vineri seară, dar, potrivit reglementărilor, candidaţii la alegerile parlamentare de duminica viitoare îşi pot continua propria promovare.
Curtean nu prea are, însă, cu cine discuta. "Oamenii nu sunt interesaţi de politică", admite el după primele luări de contact.
Munca de lămurire...
Echipa de campanie trece printre oameni fără entuziasm, făcându-şi munca de lămurire fără mare convingere. Ici şi colo agenţii electorali se opresc lângă pieţarii mai binevoitori care acceptă să îi asculte.
O doamnă în halat alb povesteşte minute în şir, plină de convingere, cu o vânzătoare de plăpumi, care o priveşte serioasă dând din când în când aprobator din cap. La sfârşit, se despart amical. Comercianta primeşte fluturaşul de campanie zâmbind şi îl strecoară în buzunar.
"Nu vă supăraţi, ce v-a spus doamna din echipa de campanie?", întreb curios. Femeia, între două vârste, mă priveşte interzisă. Nu zice nimic. Abia când e întrebată în limba maghiară se înseninează la faţă. Răspunde zâmbind cu o sinceritate dezarmantă: "Nem értettem semmit!" (Nu am înțeles nimic - n.r.).
Provenită din secuime, femeia nu este vorbitoare de limba română şi nu a înţeles nimic din discursul politic de care a avut parte. La fel ca mulţi dintre alegătorii chemaţi la urne. Căci nu e o problemă de „limbi străine”, ci una de lumi diferite...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.