URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Decembrie 2020, 17:55

Alegeri în pandemie. Doar 38 de alegători au votat pe listele suplimentare în „secția turiștilor” din Băile Felix (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Doar 38 de alegători au votat duminică până la ora 16 pe listele suplimentare în "secţia turiştilor" din Băile Felix.

Spre deosebire de alegerile prezidenţiale din noiembrie 2019, când Biroul Electoral Judeţean Bihor a fost nevoit să suplimenteze cu peste 800 numărul buletinelor de vot alocate secţiei 553 din Băile Felix, la care sunt alocaţi turiştii şi localnicii din staţiune, la alegerile de duminică secţia va returna mai bine jumătate din buletinele ca nefolosite.

Mai puţini ca niciodată...

"Până la această oră avem 160 de oameni care au votat, din 454 înregistraţi în listele permanente, iar pe listele suplimentare, ca niciodată, au votat doar 38 de alegători", a declarat BIHOREANULUI preşedintele Secţiei de Votare 553, Ioan Măduţa.

Potrivit preşedintelui, procentul mic al prezenţei la vot se datorează, pe de o parte, faptului că la alegerile parlamentare alegătorii îşi pot exprima opţiunea politică doar în judeţul de reşedinţă, iar pe de altă parte numărului mic de turişti pe fondul pandemiei de Covid-19.

"Pe listele suplimentare au votat oameni care încă mai lucrează în Băile Felix şi turişti care au venit la o plăcintă sau să vadă cum mai este în staţiune. Faptul că alegătorii din alte judeţe nu mai pot vota la noi este şi acesta un motiv", a spus Măduţa.

"Nu-i în Bihor ce-i în Constanţa..."

Duminică după-amiază, perechi de turişti făceau calea întoarsă de la secţie fără să fi putut să îşi exprime opţiunea electorală. "Nu am votat, din păcate. Noi suntem turişti în Băile Felix, domiciliul este în Bucureşti, nu ne-am informat suficient anterior, aşa că n-am putut vota", a declarat o turistă.

Unii, nemulţumiţi, au cerut explicaţii autorităţilor. "Eu sunt din Constanţa. Am sunat la Biroul Electoral Judeţean şi mi-au explicat că buletinele de vot au în căsuţa partidelor alte nume, în funcţie de judeţ. Nu-i în Bihor ce-i la Constanţa... Se presupune că nu-i ştiu pe politicienii de aici, aşa că n-am cum să votez", a explicat un bărbat.

"Să meargă tinerii..."

Pandemia de Covid-19 a afectat grav turismul în Băile Felix. Restricţiile sanitare, care interzic petrecerile şi orice activităţi în interior, au redus drastic numărul turiştilor cazaţi.

"Dacă săptămâna trecută erau în staţiune cam la 500 de turişti, acum sunt mai puţini de 100, şi aceia pe picior de plecare. De săptămâna viitoare va mai rămâne deschis doar hotelul Termal şi ştrandul Apollo. Până şi hotelul Lotus Therm, ăla luxos, se închide", a relatat un localnic.

De altfel, judecând după numerele maşinilor parcate în staţiune, majoritatea trecătorilor din staţiunea aflată în şantier erau bihoreni veniţi să profite de vremea neobişnuit de caldă pentru ziua de Sfântul Nicolae.

Duminică după-amiază se înregistrau 14 grade, iar vizitatorii se plimbau pe alei sau prin pădure. Nici măcar bătrânii nu erau interesaţi de vot. "Eu am fost la toate alegerile, inclusiv pe vremea lui Ceauşescu, dar acum nu mai merg, la cei 70 de ani ai mei nu mă mai bag. Să meargă tinerii...", a spus un bătrân cu năduf.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON