URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Iulie 2024, 19:31

Alege ce-ți dorești! Care sunt proiectele de bugetare participativă din Oradea ce urmează să fie votate (FOTO)

Alege ce-ți dorești! Care sunt proiectele de bugetare participativă din Oradea ce urmează să fie votate (FOTO) POFTĂ DE VERDE! Cele mai multe proiecte depuse în cadrul campaniei de bugetare participativă vizează amenajarea de spații verzi, cum ar fi cel de pe strada Secarei, din apropierea tunelului care leagă cartierele Oncea și Rogerius (foto). Parcul este, de fapt, un teren verde cu un mic loc de joacă, dar fără nicio facilitate utilă relaxării
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădeanul știe cel mai bine cum vrea să arate cartierul său. Pornind de la această idee, Primăria pune la bătaie 1,5 milioane lei în cadrul campaniei de bugetare participativă, aferentă anului 2024.

Cum bugetul maxim pe proiect este de 100.000 lei, la această a cincea ediție ar putea fi implementate cel puțin 15 propuneri cerute și votate de orădeni, dintr-un total de 48 de proiecte validate.

Mai mult verde

Până la termenul limită din 23 iunie, orădenii au depus în bugetarea participativă 66 de proiecte. Prin comparație cu anii anteriori, inițiativele sunt mai mature. „În majoritatea cazurilor, sunt propuneri concrete, pentru o zonă anume, care se încadrează în bugetul de 100.000 lei. Au dispărut propunerile de genul «vreau spații verzi»”, spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).

Cea mai solicitată categorie a fost cea referitoare la „amenajare de spații verzi și locuri de joacă”, pentru care s-au depus 11 proiecte. Printre altele, orădenii au cerut transformarea zonei pasajului subteran care leagă cartierele Oncea și Rogerius în zona Ștefan cel Mare într-un coridor verde, plantarea unei perdele verzi de-a lungul șoselei de centură în zona de case din Ioșia ori amenajarea accesului la insulița din Silvaș.

Imagine folosită de inițiatorii proiectului pentru perdeaua verde de pe Oneștilor, pentru a-și ilustra propunerea

Greutăți pentru Olosig

Alte 9 propuneri au fost făcute la categoria „infrastructură de sănătate și sport”, unde orădenii au cerut, printre altele, dotarea cu helcometre - aparate cu greutăți reglabile - a zonei sportive din Parcul Olosig, o pistă educațională pentru biciclete în Parcul Brătianu, pentru cei care nu știu încă să pedaleze, și un teren de tenis în strada Hațegului.

În domeniul „infrastructură stradală”, au fost depuse 8 proiecte care vizează, printre altele, acoperirea cu plante a stației de tramvai de la Piața Rogerius, iluminarea trecerilor pentru pietoni de pe drumul expres și montarea de bănci „inteligente”, cu posibilitatea încărcării telefoanelor, în spatele Teatrului Regina Maria.

Ciuperca live

În schimb, la categoria „infrastructură culturală”, s-au depus doar 4 proiecte, printre care realizarea de picturi murale pe zidul de pe malul Crișului Repede ori crearea unui ghid audio de identificare a obiectivelor turistice.

La fel, la capitolul „digitalizare” interesul a fost mai mic: au fost făcute doar 2 propuneri - montarea de camere de luat vederi cu transmisie online pe dealul Ciuperca și radiografierea tuturor copacilor din Oradea, pentru identificarea celor bolnavi.

La „infrastructură socială”, singurul proiect depus se referă la montarea de inscripții în limba minorității pe clădirile instituțiilor de învățământ cu predare mixtă.

Treimea respinsă

Până vinerea trecută, dintre cele 66 de propuneri depuse de orădeni au fost validate de Primăria Oradea 48. O treime - 18 proiecte - au fost refuzate. Comisia de evaluare a respins cererile care nu se încadrau în buget, depășeau limita orașului ori se află deja în planurile municipalității.

Au fost invalidate și scoase de pe portal proiecte precum amenajarea unei piste pentru biciclete între Oradea și Băile Felix, amenajarea unei benzi separate de tip „kiss and ride” pentru debarcarea elevilor la Școala Generală Dacia, achiziția de autobuze școlare ori închiderea traficului auto prin Piața Unirii peste weekend.

Lăsați cățeii să se plimbe!

Municipalitatea a respins și proiectul privind amenajarea unui parc pentru câini prin îngrădirea și minima amenajare, cu câteva bănci și o sursă cu apă potabilă, a unei zone deja verzi din șanțul Cetății, de pe malul Crișului Repede, parcurile Lotus ori Salca.

„Comisia mi-a transmis că Primăria va amenaja în fiecare parc nou un țarc pentru câini, dar nu este același lucru”, protestează inițiatoarea, Bokor Ágota. Țarcuri există și acum în unele parcuri, dar sunt murdare, fără umbră, fără apă și prea mici, ca patrupedele să se poată plimba în voie. „Un astfel de parc este necesar. În Oradea poți fi amendat dacă îți plimbi câinele fără lesă, chiar dacă nu este periculos”, spune orădeanca.

Inițiatoarea a contestat decizia de respingere și speră că, săptămâna aceasta, când va începe votul online al proiectelor, parcul pentru câini să fie printre opțiuni. Iar orădenii, care știu cel mai bine ce vor, să decidă dacă investiția merită sau nu...


Vocea străzii

Ce îi lipsește Oradiei, pentru a fi un oraș mai pe placul locuitorilor săi?

Șoselele sunt cam puse la punct, dar cetățeanul este lăsat pe ultimele locuri. Avem taxe prea mari pentru ce ni se oferă.

Adrian Stancu

Ne lipsește o investiție mare într-un loc care să aducă vizitatori 10 luni pe an, nu doar maximum 2-3 luni, cât ține vacanța de vară.

Mihai Barna

Noi, cei din Podgoria, am tot cerut canalizare și asfalt, și când ne-a venit rândul, ne trage autostradă prin cartier. Aveți grijă ce cereți!

Dan Bojoga

Ne lipsesc arta și cultura, investiție în universitate, parcuri mai verzi și nu „reabilitate” cu beton, investitori de dezvoltare, nu montare subansamble.

Anonim

Toalete publice, mai multe piste pentru biciclete, parcuri cu mai puține betoane, mai multă umbră și bănci mai confortabile.

Alina

Praful din oraș ar trebui aspirat mai des, iar țarcurile de gunoi actuale sunt inestetice și urât mirositoare, ar trebui altă soluție.

Andrea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Fiecare cu căprăria lui.
E grav că municipalitatea plătește 27 de consilieri locali doar ca să ridice mâna când partidul le-o cere. De ce trebuie să vină niște cetățeni, de prin cartiere, să spună ce ar trebui făcut prin zona lor de domiciliu? Viceprimarii ar trebui să se ocupe de identificarea problemelor prin intermediul celorlalți 25 de consilieri rămași, care în loc să aibă repartizat câte o bucată din harta orașului, freacă menta absolut degeaba pe o indemnuzație lunară netă cât salariul minim pe economie. Și asta la nivelul a maxim 5-6 ore de prezență, lunar. Putorile de consilieri ar trebui să se miște prin cartiere și să identifice toate nevoile, astfel ca edilii (primarul cu cei doi adjuncți și directorii de direcții sau servicii) să ierarhizeze și să prioritizeze toate proiectele. Nu de aceea se fac alegeri locale, pentru ca cetățenii să facă treaba primăriei și consiliului local. La muncă, putorilor ... mișcați-vă fundul și vorbiți cu oamenii, interesați-vă de necesitățile orașului în tot timpul mandatului, nu doar o dată la 4 ani să vă înscrieți financiar pe lista internă de partid, ca să prindeți un loc în structurile alese ale comunității. Iar dacă nu vă convine, marș acasă, că nu sunteți buni de nimic.
Postat 11 Iulie 2024, 08:12 de KP
dupa modelul altor tari, iubitorii de caini
in cativa ani o sa ceara spitale publice si asigurari de sanatate ptr caine, iar veganii interzicerea consumului de carne, ca si porcu e viu. :)
Postat 10 Iulie 2024, 20:31 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON