Orădeanul știe cel mai bine cum vrea să arate cartierul său. Pornind de la această idee, Primăria pune la bătaie 1,5 milioane lei în cadrul campaniei de bugetare participativă, aferentă anului 2024.
Cum bugetul maxim pe proiect este de 100.000 lei, la această a cincea ediție ar putea fi implementate cel puțin 15 propuneri cerute și votate de orădeni, dintr-un total de 48 de proiecte validate.
Mai mult verde
Până la termenul limită din 23 iunie, orădenii au depus în bugetarea participativă 66 de proiecte. Prin comparație cu anii anteriori, inițiativele sunt mai mature. „În majoritatea cazurilor, sunt propuneri concrete, pentru o zonă anume, care se încadrează în bugetul de 100.000 lei. Au dispărut propunerile de genul «vreau spații verzi»”, spune directorul economic al Primăriei, Eduard Florea (foto).
Cea mai solicitată categorie a fost cea referitoare la „amenajare de spații verzi și locuri de joacă”, pentru care s-au depus 11 proiecte. Printre altele, orădenii au cerut transformarea zonei pasajului subteran care leagă cartierele Oncea și Rogerius în zona Ștefan cel Mare într-un coridor verde, plantarea unei perdele verzi de-a lungul șoselei de centură în zona de case din Ioșia ori amenajarea accesului la insulița din Silvaș.
Imagine folosită de inițiatorii proiectului pentru perdeaua verde de pe Oneștilor, pentru a-și ilustra propunerea
Greutăți pentru Olosig
Alte 9 propuneri au fost făcute la categoria „infrastructură de sănătate și sport”, unde orădenii au cerut, printre altele, dotarea cu helcometre - aparate cu greutăți reglabile - a zonei sportive din Parcul Olosig, o pistă educațională pentru biciclete în Parcul Brătianu, pentru cei care nu știu încă să pedaleze, și un teren de tenis în strada Hațegului.
În domeniul „infrastructură stradală”, au fost depuse 8 proiecte care vizează, printre altele, acoperirea cu plante a stației de tramvai de la Piața Rogerius, iluminarea trecerilor pentru pietoni de pe drumul expres și montarea de bănci „inteligente”, cu posibilitatea încărcării telefoanelor, în spatele Teatrului Regina Maria.
Ciuperca live
În schimb, la categoria „infrastructură culturală”, s-au depus doar 4 proiecte, printre care realizarea de picturi murale pe zidul de pe malul Crișului Repede ori crearea unui ghid audio de identificare a obiectivelor turistice.
La fel, la capitolul „digitalizare” interesul a fost mai mic: au fost făcute doar 2 propuneri - montarea de camere de luat vederi cu transmisie online pe dealul Ciuperca și radiografierea tuturor copacilor din Oradea, pentru identificarea celor bolnavi.
La „infrastructură socială”, singurul proiect depus se referă la montarea de inscripții în limba minorității pe clădirile instituțiilor de învățământ cu predare mixtă.
Treimea respinsă
Până vinerea trecută, dintre cele 66 de propuneri depuse de orădeni au fost validate de Primăria Oradea 48. O treime - 18 proiecte - au fost refuzate. Comisia de evaluare a respins cererile care nu se încadrau în buget, depășeau limita orașului ori se află deja în planurile municipalității.
Au fost invalidate și scoase de pe portal proiecte precum amenajarea unei piste pentru biciclete între Oradea și Băile Felix, amenajarea unei benzi separate de tip „kiss and ride” pentru debarcarea elevilor la Școala Generală Dacia, achiziția de autobuze școlare ori închiderea traficului auto prin Piața Unirii peste weekend.
Lăsați cățeii să se plimbe!
Municipalitatea a respins și proiectul privind amenajarea unui parc pentru câini prin îngrădirea și minima amenajare, cu câteva bănci și o sursă cu apă potabilă, a unei zone deja verzi din șanțul Cetății, de pe malul Crișului Repede, parcurile Lotus ori Salca.
„Comisia mi-a transmis că Primăria va amenaja în fiecare parc nou un țarc pentru câini, dar nu este același lucru”, protestează inițiatoarea, Bokor Ágota. Țarcuri există și acum în unele parcuri, dar sunt murdare, fără umbră, fără apă și prea mici, ca patrupedele să se poată plimba în voie. „Un astfel de parc este necesar. În Oradea poți fi amendat dacă îți plimbi câinele fără lesă, chiar dacă nu este periculos”, spune orădeanca.
Inițiatoarea a contestat decizia de respingere și speră că, săptămâna aceasta, când va începe votul online al proiectelor, parcul pentru câini să fie printre opțiuni. Iar orădenii, care știu cel mai bine ce vor, să decidă dacă investiția merită sau nu...
Vocea străzii
Ce îi lipsește Oradiei, pentru a fi un oraș mai pe placul locuitorilor săi?
Șoselele sunt cam puse la punct, dar cetățeanul este lăsat pe ultimele locuri. Avem taxe prea mari pentru ce ni se oferă.
Adrian Stancu
Ne lipsește o investiție mare într-un loc care să aducă vizitatori 10 luni pe an, nu doar maximum 2-3 luni, cât ține vacanța de vară.
Mihai Barna
Noi, cei din Podgoria, am tot cerut canalizare și asfalt, și când ne-a venit rândul, ne trage autostradă prin cartier. Aveți grijă ce cereți!
Dan Bojoga
Ne lipsesc arta și cultura, investiție în universitate, parcuri mai verzi și nu „reabilitate” cu beton, investitori de dezvoltare, nu montare subansamble.
Anonim
Toalete publice, mai multe piste pentru biciclete, parcuri cu mai puține betoane, mai multă umbră și bănci mai confortabile.
Alina
Praful din oraș ar trebui aspirat mai des, iar țarcurile de gunoi actuale sunt inestetice și urât mirositoare, ar trebui altă soluție.
Andrea
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.