Principala arteră a Parcului Libertăţii din Oradea, care traveresează zona verde de la restaurantul Crinul Alb spre strada Iosif Vulcan, va purta de acum numele "Aleea Anna Marossy – biolog".
Decizia a fost luată joi, în şedinţa Consiliului Local, la propunerea florarului Marius Sabău, care deţine buticul din parc. În luna octombrie a anului trecut, Sabău a depus la Primărie o cerere pentru redenumirea simbolică a acestei alei, dar şi semnăturile a 848 de cetăţeni care au susţinut iniţiativa.
Propunerea a fost agreată de specialiştii Primăriei, dar şi de Comisia Judeţeană pentru Atribuirea de Denumiri din subordinea Instituţiei Prefectului judeţului Bihor, iar joi a fost votată de aleşii orădenilor. Aşadar, de acum, aleea pe care Anna Marossy obişnuia să se plimbe îi va purta numele.
Apărătoarea naturii
Născută pe 12 martie 1931 la Beiuş, Anna Marossy a fost unul dintre cei mai reputaţi biologi români. Licenţiată a Universităţii Babeş Bolyai în 1954, şi-a început cariera ca profesor de biologie la Ştei, unde s-a remarcat pentru faptul că, indiferent de starea vremii, îşi scotea elevii din clase, învăţându-i să iubească şi să respecte natura, chiar în natură. Din 1966 până în 1988 a fost muzeograf la secţia de Ştiinţe Naturale a Muzeului Ţării Crişurilor, unde şi-a făcut cercetările care aveau s-o consacre, studiind atent nufărul termal, floarea preferată, dar şi nenumărate alte specii de plante din nord-vestul ţării.
Fără să i-o fi cerut altcineva decât propriile convingeri, Anna Marossy a fost un avocat devotat al naturii. Convinsă că fiecare copac contează pentru sănătatea noastră, doamna Marossy s-a opus vehement tăierilor de arbori din Oradea. Biologul a murit pe 18 octombrie 2015, într-un azil din Borş, pe care singură şi l-a ales ca ultimă casă, neavând copii sau nepoţi.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.