URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 04 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Ianuarie 2021, 18:31

Aleasă deputată PSD de Bihor, clujeanca Steluţa Cătăniciu a demisionat din partid, dar va activa "pe lângă". Ce spune Ioan Mang

Aleasă deputată PSD de Bihor, clujeanca Steluţa Cătăniciu a demisionat din partid, dar va activa 'pe lângă'. Ce spune Ioan Mang Steluţa Cătăniciu (stânga) va rămâne aproape de PSD Bihor, susţine Ioan Mang (dreapta)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cu sacii în căruţă, adică proaspăt câştigătoare a unui mandat de deputat PSD de Bihor, clujeanca Steluţa Cătăniciu s-a "rupt" de social-democraţie.

Alături de alţi patru parlamentari apropiaţi de Dan Voiculescu, Graţiela Gavrilescu, Vlad Popescu, Ana Loredana Predescu şi Laurenţiu Mihai, deputata va forma Gruparea parlamentară umanistă social-liberală, ce-i drept, afiliată grupului PSD.

Controlat de Voiculescu, PPUSL (Partidul Puterii Umaniste Social-Liberal) nu a intrat în Parlament, obţinând un minuscul scor de 1,1% la alegerile din decembrie. Ex-membrii săi, reorientaţi la PSD, încearcă acum să formeze un grup parlamentar, având nevoie de minimum zece deputaţi şi şapte senatori. Până atunci, cei cinci vor activa ca independenţi, scrie G4media.ro.

Impusă de la "centru"

Demisia lui Cătăniciu din PSD Bihor este o surpriză, aşa cum a fost şi poziţionarea ei pe un loc eligibil, la alegerile parlamentare. Originară din Cluj şi fără nicio legătură cu Bihorul, ea a fost impusă de conducerea PSD de la Bucureşti pe locul secund pentru Camera Deputaţilor, după preşedintele organizaţiei bihorene, Ioan Mang.

Surse din partid au explicat atunci că Mang a fost nevoit să o accepte pe Cătăniciu pe un loc eligibil, în defavoarea secundului său, preşedintele executiv al PSD Bihor, Emilian Pavel, acesta fiind preţul plătit de fostul vicepreşedinte al CJ Bihor ca să primească el însuşi un loc eligibil, după scorul prost obţinut de organizaţie la alegerile locale din 2020.

Cu toate acestea, PSD-iştii bihoreni s-au mobilizat, au făcut campanie alături de Cătăniciu, ajutând-o să-şi obţină mandatul dorit.

Cătăniciu este consdierată o traseistă deoarece, înainte de PSD, a mai fost membră în PNL şi ALDE. De asemenea, a fost validată parlamentar între 2016 şi 2020 în ciuda faptului că avea o sentinţă definitivă de conflict de interese, care îi interzicea şi să mai ocupe funcţii publice.

Pentru Mang, vestea e bună

Vestea că deputata deja a părăsit corabia PSD a stârnit nemulţumire printre unii social-democraţi bihoreni. Surse din interiorul organizaţiei susţin că unii membri i-au reproşat lui Mang că a irosit un mandat de parlamentar pentru o persoană care nici măcar nu avea de gând să rămână în partid.

Şeful PSD Bihor spune, însă, că retragerea lui Cătăniciu este chiar benefică pentru partid. "Doamna Cătăniciu n-a plecat de lângă noi, tot aici va fi, are cabinetul la partid, în locul cabinetului domnului Gherman (n.r. Dumitru Gherman, ex-deputat PSD de Bihor), dar în cadrul partidului s-a creat mişcarea social-liberală, cu cinci persoane care au fost şi înainte la mişcarea social-liberală. A fost o strategie gândită la nivel de partid şi este o treabă bună că la nivelul partidului se creează o mişcare mai de centru decât a PSD-ului", a declarat Mang, luni, pentru BIHOREANUL.

El însuşi deputat, preşedintele PSD Bihor a garantat că Steluţa Cătăniciu nu se va "desprinde" de Bihor. "Dânsa rămâne cu noi, în continuare vom lucra împreună, pentru tot ce am promis în campania electorală. E bine pentru PSD că există şi o mişcare social-liberală în cadrul partidului, la care pot să adere şi liberali nemulţumiţi sau membrii AUR sau de la alte partide", a mai spus Mang.

„Pur sânge” contra „frustrați”

Întrebat dacă el însuşi ar adera la această mişcare "bună", Mang a negat: "Eu nu, sunt social-democrat pur sânge".

Cât despre nemulţumiţii din organizaţie, şeful PSD Bihor n-a vrut să dea prea multe explicaţii: "Lăsaţi vocea aia. Ştiu şi eu, ştiţi şi dvs. cine sunt, doi-trei frustraţi că n-au prins un loc eligibil la alegerile parlamentare sau că n-au prins cei pe care i-au vrut ei un loc eligibil. Dar toţi primarii au înţeles cum stau lucrurile".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
lepre
mang parca traieste intr-o lume paralela. Din nou incearca sa ne ia de prosti si sa ne "faca" din limba. La el de fapt cred ca a fost un troc: ca sa il lase conducerea sa candideze dupa rezultatele dezastruoase, a trebuit sa manareasca lucrurile pe plan local pt a inghiti galusca/panarama cataniciu. Tare mi-ar place ca clasa politica sa anuleze aceste posibilitati de traseism, dar tare cred ca la toti le convine la un moment dat si de aceea se complac.
Postat 19 Ianuarie 2021, 13:13 de oradea_mea_si_a_ta
Legi facute de ei pentru ei
Este total ilogic ca un parlamentar votat de popor ca membru unui partid sa poata infiinta un alt grup parlamentar, cu alta orientare politica(cica!!!). Ce rost mai are votul atunci??? Normal ar fi sa-si piarda pozitia de parlamentar. Mai ales aici unde e premeditare clara...
Postat 19 Ianuarie 2021, 09:12 de ferfeleaga
Românie proastă
Cum e posibil așa ceva? Țara vrea în parlament un social democrat dar se pricopsește cu un umanist de care nu are nevoie. Asta da bătaie de joc! Maximă! E ca și cum ai tocmi un zugrav sa-ti decoreze pereți în locuință dar acesta în loc să pună mâna pe bidinea îl găsești în bucătărie la tigaie. Cică s-a redescoperit pe sine că meseria asta i se potrivește mai bine, și poate că tu ai mai multă nevoie de un bucătar. Iar tu, nu numai că nu poți să îl dai afară, ci trebuie să îl plătești pe toată durata contractului și să îl reconpensezi și cu pensie specială. Câți proști sunt în țara asta de avem o astfel de legislație?
Postat 19 Ianuarie 2021, 08:29 de User anonimizat
"pur-sânge"?! Mai degraba o gloabă, care a schilodit un partid si un județ!
Nu ai nicio treaba cu demnitatea! Pe lânga asta, mai ești și fudul! Un null!
Postat 18 Ianuarie 2021, 20:20 de vineri
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5814 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON