URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Decembrie 2023, 17:11

Al treilea caz de rujeolă în Bihor, la o femeie vaccinată

Al treilea caz de rujeolă în Bihor, la o femeie vaccinată sursa foto: stirileprotv.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În plină epidemie de rujeolă la nivel național, în care a fost înregistrat și decesul unui sugar, în județul Bihor a fost descoperită a treia îmbolnăvire cu acest virus. În mod neobișnuit, este vorba despre o persoană adultă, vaccinată la timp, în copilărie.

„S-a vindecat foarte repede”, a spus BIHOREANULUI șefa Direcției de Sănătate Publică Bihor, dr. Daniela Rahotă.

Potrivit directoarei DSP Bihor, pacienta, o tânără de 28 de ani din Salonta, s-a prezentat la medicul de familie în urmă cu două săptămâni, deoarece avea dureri în gât. „A fost diagnosticată inițial cu angină eritematoasă și avea amigdalele umflate. Ulterior, tot la medicul de familie, i s-a pus diagnosticul de scarlatină”, explică dr. Rahotă.

Pentru că nu se simțea bine, femeia a fost internată în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean din Oradea. „În acea perioadă i-a apărut pe limbă semnul Koplik”, spune șefa DSP Bihor, făcând referire la o caracteristică a rujeolei care constă în apariția pe mucoasa bucală a unor pete albe sau gri, ca niște granule mici de sare.

După ce i s-a prelevat un exsudat naso-faringian, iar probele au fost trimise la Institutul Cantacuzino din București, rezultatul analizelor a confirmat diagnosticul de rujeolă pus de infecționiștii orădeni.

„Pacienta a primit un tratament și a fost externată, se simte foarte bine”, spune dr. Rahotă.

Faptul că tânăra de 28 de ani a făcut rujeolă, în ciuda faptului că a fost vaccinată în copilărie, este explicat de medici prin contagiozitatea extremă a virusului.

Rujeola - sau pojarul, cum mai este cunoscută în limbaj popular - este o afecțiune care poate fi prevenită prin vaccinare. La copiii mici, rujeola se poate solda cu deces, după cum s-a întâmplat deja în acest sezon în România, când un sugar, nevaccinat, din Brașov, a murit după ce luase virusul de la unul dintre frați.

Printre semnele debutului bolii sunt febra înaltă, tusea, rinoreea și conjunctivita, urmate de o erupție cutanată, cu pete roșii pe față, care apoi se răspândesc la nivelul gâtului, trunchiului, brațelor și picioarelor.

La începutul lunii decembrie, Ministerul Sănătății a declarat epidemie de rujeolă, până atunci fiind înregistrate peste 2.000 de îmbolnăviri. În ultima săptămână, potrivit Institutului Național de Sănătate Publică, au fost raportate 445 de cazuri confirmate, cele mai afectate județe fiind Mureș (711), Brașov (510) și Cluj (196).

În Bihor, precedentele două cazuri de rujeolă au afectat un adolescent de 15 ani din Ciumeghiu și un copil de 10 ani din Paleu, ambii fiind vindecați.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
era al doilea copil al unei mame minore, de 16 ani. Rezultă că primul copil, acum de 3 ani, l-a conceput la 12 ani, ca să percepeți etnia ei.
era al doilea copil al unei mame minore, de 16 ani. Rezultă că primul copil, acum de 3 ani, l-a conceput la 12 ani, ca să percepeți etnia ei.
Postat 21 Decembrie 2023, 00:11 de spaima_trepadusilor
Ne e silă de aceasta tagma lobotomizată sau vândută!
Referitor la sugarul decedat la Spitalul de copii Brașov pot să vă informez următoarele: era al doilea copil al unei mame minore, de 16 ani. Rezultă că primul copil, acum de 3 ani, l-a conceput la 12 ani, ca să percepeți etnia ei. Familia cu care locuia, în satul Apața, se compunea din 5 adulți și 7 copii într-o cameră de 16 m/p. Mai avusese deja o internare cu un sindrom de deshidratare grav. Fie copil neglijat fie boală metabolică cu dezechilibre minerale care de obicei conduc la afecțiuni grave. A făcut febra plus erupția. S-au prezentat la Spitalul de boli infecțioase pe 25 noiembrie și de acolo i-ar fi trimis la Spitalul Făgăraș. Erupția era moderată. Familia a refuzat oricum internarea. În 3 zile, starea bebelușului s-a agravat și a aparut insuficiența multiplă de organe, sepsis, cu deces, pe 28 noiembrie. După o săptămână, DSU și INSP s-au gândit să folosească acest caz ca pretext pentru a declara epidemia de rujeolă. Să spui public că bebelușul a murit de rujeolă este identic cu afirmația că a murit de covid. Minciuna stă cu regele la masă și nu mai pleacă! Vai de medicina noastră! Ne e silă de aceasta tagma lobotomizată sau vândută! - ne-au declarat sursele noastre.
Postat 21 Decembrie 2023, 00:10 de spaima_trepadusilor
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON