URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 30 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu cred că există un cetățean care ar dori să-și vadă casa distrusă numai pentru că acolo trebuie să treacă un drum ori să se facă un pasaj sau un sens giratoriu. Și chiar dacă sumele oferite drept despăgubire sunt generoase, ceea ce nu e cazul la scârțara Primărie Oradea, tot mai rămâne disconfortul de a-i scoate pe oameni din rutina zilnică.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Septembrie 2021, 14:13

Al doilea an școlar în pandemie: În Oradea, școala a început cu multe flori și zâmbete sub măști (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

A fost forfotă luni dimineaţa în Oradea. Pentru al doilea an consecutiv, şcoala a debutat sub influenţa restricţiilor date de pandemie. Din această cauză, festivităţile au fost organizate din nou în condiţii speciale, cu mai puţini elevi şi părinţi în curţile şcolilor. Chiar şi aşa în jurul insitituţiilor de învăţământ a fost aglomeraţie, traficul în anumite zone fiind dirijat de poliţişti.

De la picii din clasele pregătitoare până la elevii de liceu, toţi au trebuit să poarte măşti de protecţie odată ce ajung în instituţiile de învăţământ, iar înainte de a intra în clase li s-a cerut să-şi dezinfecteze mâinile.

Mai puţini în curtea şcolii

Spre deosebire de anul trecut, când părinţii nu au avut voie să intre în şcoli, anul acesta li s-a permis să-şi însoţească copiii în curte dacă aceştia urmau să participe la festivitate. "Mami, crezi că anul acesta vom merge mai mult la şcoală?", a întrebat o copilă, în timp ce aştepta să intre în clasă.

La Şcoala Gimnazială Dacia, peste 100 de pici de clasa pregătitoare şi părinţii lor se aflau în curtea şcolii la ora 9.

"Dragi părinţi, vă rog să conştientizaţi că la şcoală copiii dumneavoastră primesc o educaţie de cea mai bună calitate. Aici învaţă să socializeze, să descopere lumea din jurul lor şi dobândesc calităţi care vor dăinui în timp, precum cinstea, hărnicia, onoarea sau bunătatea", a spus directoarea şcolii, Carmen Cosman.   

În tot acest timp, colegii lor mai mari se aflau deja în clase, alături de cadrele didactice. În clasa a II-a D, micuţii au fost aşteptaţi de învăţătoare cu o clasă împodobită cu multe decoraţiuni galbene şi albastre și cu figurine minions, personaje de desene animate galbene şi jucăuşe.

Un an cu provocări

Puţini elevi au fost şi în curtea Colegiului Naţional Onisifor Ghibu, care a decalat festivităţile de deschidere pe parcursul a mai multor ore, pentru a evita aglomeraţia.

În faţa elevilor de clasele a V-a şi a IX-a a vorbit, între alţii, şi comisarul şef Ioana Indrieş de la IPJ Bihor. "E o bucurie să mă aflu aici în mijlocul vostru la un nou început de an şcolar cu multe provocări. Venim după o perioadă foarte grea, un an şcolar în pandemie, şi doar împreună putem face ca şi acest an şcolar să se desfăşoare în siguranţă. Siguranţa copiilor reprezintă o prioritate pentru oamenii legii", a spus Indrieş.

Cadouri şi manuale

Emoţii au fost şi în rândul copiilor care nu au avut parte de festivităţi.

În clasa a III-a B elevii au fost aşteptaţi cu manuale noi, dar şi cu o clasă colorată, cu panglici şi cu mici cadouri făcute de învăţătoarea Iuliana Kocsis.

În prima zi cei mici au povestit cu "doamna" despre ultima carte citită la finalul clasei a II-a, "Black beauty", dar şi despre aventurile lor din timpul verii. "Eu am fost la mare în Egipt cu părinţii şi sper că voi mai ajunge acolo", a spus una dintre eleve.

"Abia am aşteptat să revin la şcoală, chiar dacă nu e la fel ca acum doi ani. Acum pot măcar să stau şi să povestesc cu colegii mei", a completat un băieţel.

Structura anului şcolar

Noul an şcolar va avea 34 de săptămâni. Semestrul I va dura 14 săptămâni şi se va încheia pe 22 decembrie. Semestrul al II-lea, cu 20 de săptămâni de cursuri, se va derula între 10 ianuarie 2020 şi 10 iunie 2022.

Pentru clasele terminale din învăţământul liceal (clasa a XII-a, clasa a XIII-a seral şi frecvenţă redusă), anul şcolar, cu 32 de săptămâni, se va încheia pe 27 mai 2022.

Evaluarea naţională pentru elevii claselor a VIII-a a fost programată pentru perioada 14 - 17 iunie.

Absolvenţii de liceu se vor înscrie la examenul de Bacalaureat între 23 şi 27 mai. Acesta va debuta cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (6 – 8 iunie), evaluarea competenţelor lingvistice în limba maternă (8 – 9 iunie), competenţele digitale (9 – 10 iunie) şi evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (13 – 15 iunie).

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6036 RON
  • 1 EUR = 4.9747 RON
  • 1 HUF = 0.0123 RON