Cine şi-ar fi închipuit că noua lege a pensiilor, care a stârnit atâtea proteste şi nemulţumiri, poate fi salvatoare pentru câteva suflete bătute de soartă?
Este cazul celor patru copii din Bălaia rămaşi orfani după ce mama lor a murit de cancer la doar 26 de ani, fără să fi apucat să cotizeze destul la fondul de pensii. Abandonaţi şi de tată şi rămaşi în grija bunicilor, copiii abia îşi duceau traiul de pe o zi pe alta, în vreme ce cheltuielile îi copleşeau. Salvarea lor a venit de la noua lege, care stipulează că de anul acesta pot primi pensii minime şi urmaşii persoanelor care au murit din cauza afecţiunilor oncologice...
Loviţi de soartă
Luna trecută BIHOREANUL relata trista poveste a patru copii din satul Bălaia, comuna Tileagd, rămaşi orfani acum opt ani. La 26 de ani, mama le-a fost diagnosticată cu o tumoare pe creier, de care nici rugăciunile părinţilor, nici strădania doctorilor nu au scăpat-o. Ca şi cum nu era de ajuns, copiii s-au trezit părăsiţi de tatăl care, deşi locuieşte în acelaşi sat, se poartă ca şi cum n-ar exista.
Micuţii au crescut în casa sărăcăcioasă, dar curată, a bunicilor Ana şi Pavel Nemţuţ. La cei 17 ani, Mădălina e acum în clasa a XI-a la liceu, Natalia are 15 ani şi învaţă în a VIII-a, iar Alin are 13 ani, în clasa a VII-a. Micuţul David are 10 ani şi e în clasa a III-a.
Bunicii se mândresc cu toţi, pentru că niciunul n-a luat-o pe căi greşite şi-şi văd toţi de carte. Numai că, pe lângă rechizite, haine şi mâncare, copiii au nevoi. Mădălina face şcoala la Oradea, astfel că bunicii trebuie să-i plătească şi transportul, 120 de lei lunar, iar de anul viitor Natalia va naveta şi ea la oraş...
Familia trăieşte din pensia bunicilor şi din alocaţii, adică 41 de lei lunar pentru fiecare, plus un mic ajutor social de 388 de lei pe lună pentru toţi cei patru copii luaţi în plasament. Pensia bătrânei e abia de 400 de lei, în timp ce Pavel ia sub 900 de lei. Când funcţionarii de la Casa de Pensii i-au zis că nici unul dintre copii nu poate primi pensie de urmaş, deoarece mama lor n-a muncit destul, au primit vestea cu amărăciune. "Mi-or zâs că măcar 6 ani trebuia să aibă lucraţi. N-avea...", povesteşte bunicul.
"Bine-i bugăt!"
Izbăvirea a venit, neaşteptat, după intrarea în vigoare a noii Legi a pensiilor. Pentru că dacă până acum existau derogări de la regula potrivit căreia părintele decedat trebuia să aibă minimum 15 ani lucraţi doar pentru cei care au murit de boli profesionale sau în accidente de muncă, acum legea a fost completată.
"Noua lege modifică înscrierile la pensiile de invaliditate şi în cazul urmaşilor, în sensul că atunci când cauza decesului este o boală de tip neoplazie, deci cancer, nu mai trebuie o anumită vechime. De la 1 ianuarie urmaşii au drept la pensie indiferent de stagiul de cotizare", a explicat BIHOREANULUI directorul Casei Judeţene de Pensii, Leontin Ţîrle (foto), care s-a interesat de la început de o soluţie pentru acest caz. "Pentru că avem şi legea privind pensia minimă socială, de 350 de lei, fiecare copil va primi o pensie minimă socială, de 350 de lei", a completat directorul.
Pavel Nemţuţ a primit vestea chiar de la BIHOREANUL. "Îi bine aşe, mai ales de cum o fost. Luam numa' 380 de lei pentru toţi patru pruncii", zice el, bucuros că de acum va putea să le ofere mai mult nepoţilor, nu să le drămuiască fiecare bănuţ. Visează doar ca "pruncii" lui să reuşească-n viaţă, că atunci vor avea şi ei, la rândul lor, grijă de bunici...
MÂNĂ CU MÂNĂ
"Ajute-le Dumnezo!"
Povestea familiei Nemţuţ prezentată de BIHOREANUL i-a emoţionat pe cititori, astfel că mulţi le-au sărit în ajutor. Primii au fost membrii PDL Bihor, care le-au oferit mai multe alimente. "Ne-or adus fărină, ţucur, macaroane, ulei şi dulciuri la prunci", spune Pavel. În plus, echipa PDL le-a promis şi o maşină de lemne.
Şi poliţiştii au fost mişcaţi de cazul lor. "Nişte poliţişti din Oradea ne-or adus alimente şi dulciuri. Bugăte au fost, ajute-le Dumnezo la tăţi!", zice bunicul. O altă persoană care a venit în sprijinul familiei a fost primarul din Ineu, Dumitru Togor, care le-a plătit o căruţă de lemne. Semn că mai sunt şi destui oameni buni...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.