În prima conferință de presă pe care a susținut-o în calitatea de președinte al PNL, Ilie Bolojan a spus că a stabilit marți, alături de colegii din „conducerea restrânsă”, „ce le propunem românilor, în afara programului pregătit de PNL pentru alegerile parlamentare”, enumerând apoi o serie de măsuri, printre care reducerea numărului de parlamentari, de miniștri, eliminarea sinecurilor, realizarea de investiții în infrastructură și susținerea companiilor românești.
„Nu le vom face niște promisiuni care sună bine, ci vom încerca să le spunem corect lucruri despre care credem că sunt necesare”, a afirmat Ilie Bolojan.
El a subliniat că votul de la alegerile prezidențiale a fost unul de blam la adresa lumii politice: „Acest lucru este dat de calitatea lumii politice, de prestația în funcții și de modul în care funcționează serviciile statului român”.
Mai puțini parlamentari
În acest context, Ilie Bolojan a anunțat că aleșii PNL din Parlament vor propune, după alegeri, un set de măsuri „pentru reforma statului și a lumii politice”. Toate propunerile urmează să fie aprobate vineri, într-o ședință online a Biroului Politic Național al PNL.
Astfel, PNL „va propune în primele 6 luni reducerea numărului de parlamentari, conform referendumului, la 300”. Ilie Bolojan a spus de asemenea că este nevoie de reducerea cheltuielilor cu demnitarii, „în sensul în care să avem mai puțini demnitari, miniștri, secretari de stat, șefi de agenții, cu toate structurile adiționale, consilieri, cabinete etc”.
De asemenea – a anunțat Ilie Bolojan – PNL va susține reducerea subvențiilor pentru partidele politice, fiindcă „între campanii, partidele nu au nevoie de sume atât de mari”.
„Sinecurile pe care le avem trebuie eliminate. Niciun om care este pe un post de conducere nu trebuie să ocupe acest post decât dacă este competent și face ceva pentru banii pe care îi primește”, a mai spus președintele interimar al liberalilor.
El a vorbit apoi despre o necesară „reformă a statului”, care înseamnă reforma Guvernului, debirocratizarea, simplificarea și descentralizarea și creșterea administrației publice locale.
La nivel central, „cred că putem fuziona, de exemplu, agenții de reglementare”. „Noi avem pentru fiecare rețea de gaz, de telecomunicații, autoritate separată. Țări mai mari decât România au o singură autoritate. Specialiștii vor rămâne, dar consiliile și șefii vor fi mai puține”.
El a spus că „este nevoie să reducem numărul de ministere, instituții deconcentrate”. „Specialiștii rămân, structurile piramidale ineficiente trebuie reduse”, a precizat Bolojan.
Fără reforme „ne vom duce în zid”
Președintele PNL a spus că este nevoie, totodată, de descentralizare și de creșterea eficienței administrației publice locale. „Dacă nu mutăm aceste decizii către autoritățile locale, care știu cel mai bine ce probleme au, lucrurile vor ieși prost”, a declarat Bolojan, dând exemplul „păcănelelor” și spunând că, printr-o lege adaptată, acestea ar putea să fie mutate doar în anumite zone ale orașelor sau numărul lor să fie limitat.
Ilie Bolojan a subliniat că „o țară nu se schimbă din București, ci din miile de localități”. El a spus că se poate face fie reorganizarea unor UAT-uri, să fie mai puține localități, sau să se mențină actualele structuri, dar cu organigrame mai mici. „Nu cred că la o comună cu 1.000 de locuitori primarul trebuie să aibă doi consilieri personali...”, a exemplificat liderul PNL.
Prin toate aceste măsuri se vor face „economii importante”, a subliniat Bolojan. Iar dacă nu se fac, a mai spus el, „ne vom duce în zid”. „România va lua credite să ducă banii în investiții, nu în consum, iar banii economisiți (n.r. – în urma reformelor menționate) vor merge către sistemele principale care trebuie să ofere servicii mai bune: de sănătate, de educație, ordinea publică; pentru salarii mai mari, dotări mai bune” – a detaliat el.
„Dacă vă duceți la Oradea...”
Ilie Bolojan a spus, de asemenea, că și în domeniul pensiilor sunt necesare schimbări importante. „Cred că suntem singura țară din Europa care ne pensionăm judecătorii la 50 de ani. Când este un om înțelept, când ia o decizie bună? După ani de zile de meserie, indiferent ce meserie are”, a punctat președintele interimar al liberalilor. „Sunt convins că se poate adopta o decizie cât mai repede posibil ca să revenim la valorificarea experienței acestor oameni (...) și încrederea în justiție va crește”, a adăugat acesta.
El a mai vorbit despre faptul că tinerii nu au încredere în sectorul public și din cauza unor concursuri aranjate pentru funcții la stat. În acest context, Ilie Bolojan a admis că tinerii sunt dezamăgiți și votează revoltați și pentru că „noi, cei care suntem în partidele normale, nu am făcut ceea ce trebuie”.
Vorbind despre calificare și meritocrație, Bolojan a mai spus: „De anul viitor, dacă eu voi fi președinte, PNL va avea cursuri, își va pregăti oamenii. Am făcut asta în instituțiile pe care le-am condus, i-am respectat pe oamenii pe care i-am găsit acolo și cu cei din sectorul public - mult hulit -, cu foarte mulți oameni care-și fac datoria, s-au făcut toate proiectele pe care, dacă vă duceți la Oradea, o să le vedeți”.
„Dacă PNL nu va susține asta, voi demisiona”
O altă măsură vizează verificarea concediilor medicale, căci, a subliniat Bolojan, se cheltuiesc anual 2 miliarde de euro pentru acoperirea acestora: „Cred că cunoașteți cazuri de oameni care se îmbolnănesc exact când fac punte între Crăciun și Revelion, între Paștele catolic și cel ortodox. Nu mă refer aici și am toată considerația și tot respectul pentru bolnavii cronici”.
Ilie Bolojan a spus că folosirea cumpătată a banilor publici este esențială, fiindcă se vede apoi în investiții.
Pe de altă parte, el a spus că PNL va „susține politicile de creștere economică”, fiindcă altfel societatea nu poate prospera. „Investițiile urmează infrastructura. PNL trebuie să susțină și în anii următori proiectele de infrastructură. Trebuie să avem investiții de conectare (n.r. – în autostrăzi, alte tipuri de drumuri, centuri, drumuri radiale etc.). Ele sunt ca arterele care duc sângele economic către toate zonele”.
Printre altele, noul președinte al PNL a enumerat susținerea companiilor românești care fac export, dar și – pe de altă parte - susținerea agriculturii, prin irigații, procesarea și depozitarea produselor, pentru a avea în magazine produse autohtone.
Ilie Bolojan a mai spus că, dacă grupurile de parlamentari PNL nu vor susține toate măsurile menționate, „eu voi demisiona din funcția de președinte”. „Dar am discutat cu colegii noștri, știm ce am convenit, știm ce ne asumăm”, a spus el înainte să preia întrebări de la jurnaliști.
Discuții cu Lasconi
La acest capitol, el a confirmat că a vorbit scurt cu Elena Lasconi doar pentru a o anunța de susținerea PNL în turul al doilea, fără negocieri, și că probabil urmează alte discuții în zilele următoare. Întrebat dacă i s-a propus și a acceptat să-i fie prim-ministru, Bolojan a reiterat că: „Premierul este rezultatul unei majorități parlamentare”, adăugând un apel la votanți: „Cei care doresc ca valorile liberale să fie susținute puternic trebuie să știe că soluția este votul pentru PNL cu noua conducere. În rest, sunt doar discuții...”.
Pe de altă parte, despre înscrierea lui Eduard Hellvig, fostul șef al SRI, în PNL, Bolojan a spus că „este binevenită”. „Cred că orice om care are o expertiză într-un domeniu trebuie să fie valorificat”, a spus liderul liberalilor.
Președintele Consiliului Județean Bihor a fost ales în funcția de președinte interimar al PNL luni seara, după demisia lui Nicolae Ciucă, determinată de scorul slab de la alegerile prezidențiale.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.