URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Iulie 2023, 15:55

Ai o idee de proiect pentru Oradea? Înscrie-o în bugetarea participativă!

Ai o idee de proiect pentru Oradea? Înscrie-o în bugetarea participativă! RESTANȚE. Primăria mai are în lucru proiecte din sesiunile anterioare ale bugetării participative, inclusiv unul aprobat anul trecut, care prevede transformarea zidurilor „plictisitoare”, cum e cel de la parcarea de pe strada Tudor Vladimirescu, în „pânze” pentru artiștii urbani
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În plină vacanță de vară și perioadă de concedii, Primăria îi pune pe orădeni să se gândească la ce-și doresc pentru orașul lor. Luni începe a patra sesiune a procesului de bugetare participativă, cu un buget de 1,5 milioane de lei, care va acoperi investițiile pentru 15 proiecte a câte 100.000 de lei fiecare.

Bani sunt!

Orădenii vor putea propune proiecte pentru îmbunătățirea cartierelor în care locuiesc între 17 iulie și 3 septembrie, potrivit calendarului anunțat de Primărie. Condițiile pentru inițiatori sunt să fie persoane fizice cu domiciliul sau reședința în Oradea ori care lucrează sau învață în oraș. Vârsta minimă a persoanei care face propuneri trebuie să fie de 16 ani.

Bugetul alocat de municipalitate pentru această ediţie se ridică la 1,5 milioane lei. Fiecare proiect depus poate obţine o finanţare de maximum 100.000 lei, inclusiv TVA. „Selecţia proiectelor se va face în funcţie de numărul de voturi obţinute prin platforma online şi la întâlnirile publice, până la epuizarea sumei”, a comunicat Primăria.

Ce condiții sunt

Doritorii vor trebui să depună proiectele în platforma online dedicată bugetării participative (activ.oradea.ro), iar o persoană poate înscrie, dacă dorește, mai multe idei.

Important este ca acestea să fie de interes local și să nu vizeze activități cu scop comercial, publicitar, de natură politică sau etnică, să poată fi asimilate unei investiții aflate în competența Primăriei și să se refere la un spațiu public, deschis, la care cetățenii au acces neîngrădit.

De asemenea, proiectele trebuie să se refere doar la lucrări publice constând în dotări, modernizări, reparații ale bunurilor proprietate publică, să nu fie contrare sau incompatibile cu planuri sau investiții ale municipalității aflate deja în derulare.

Proiectele depuse până pe 3 septembrie vor fi verificate și validate între 4 și 17 septembrie, apoi va începe votarea online (18 septembrie - 29 octombrie). Votul fizic se va face între 7 și 27 noiembrie, când vor avea loc întâlniri publice pe această temă.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Care judete? Kp
15 judete unul mai amarat ca altul. Cu Vaslui , Teleorman, ca la nivelul asta suntem si noi. Hopa s-a lovit de calculul hartiei ca nu e cu cine sa zbori.
Postat 24 Iulie 2023, 05:53 de Petre93
Propunere de vânzare a companiei aeriene Fly Bolo Fly Air ...
... către grupul de 15 județene care vor să participe la constituirea unui operator de zbor interjudețean. Dacă în realitate operatorul bihorean e pe minus de la bun început, în teorie se pot face bani mulți din vânzare, de la alți prăduitori ai banului public.
Postat 23 Iulie 2023, 07:53 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON