URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 16 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
A fost o perioadă în care tramvaiul a intrat în dizgrație, nu doar la noi, ci cam peste tot în Europa. Și în Oradea am pierdut linii importante, pentru că e mult mai ușor să tragi un asfalt peste șine decât să deschizi trasee noi, care presupun săpături, traverse, muncă multă.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
La data de 5 octombrie 2024, Curtea Constituțională a admis o contestație formulată de doi cetățeni și a anulat o Decizie a Biroului Electoral Central prin care se dispusese înregistrarea candidaturii pentru funcția de Președinte al României a doamnei Diana Ivanovici Șoșoacă.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Octombrie 2024, 13:02

Ai nevoie de adeverință de vechime în muncă? ITM Bihor lămurește cum o poți obține

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În contextul noii legi a pensiilor, care îi obligă pe mulți cetățeni să scotocească arhivele pentru dovezi ale activităților prestate la muncă și, mai ales, a veniturilor realizate, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor a transmis o serie de precizări privind obligațiile angajatorilor de a furniza aceste adeverințe angajaților sau foștilor angajați.

În primul rând, toți angajatorii trebuie să știe că au obligația să furnizeze adeverințe angajaților, care să ateste activitatea, durata ei, salariul, vechimea în muncă şi în specialitate, obligație prevăzută de Hotărârea de Guvern 905/2017. În plus, conform Legii 53/2003 (Codul muncii), această adeverință se eliberează în cel mult 15 zile de la data solicitării.

Pentru firmele în insolvență, faliment sau lichidare, obligația eliberării adeverinței revine administratorului judiciar sau, după caz, lichidatorul judiciar, în termen de maximum 60 de zile calendaristice.

ITM Bihor a mai anunțat că în cazul firmelor care nu mai există, adeverințele se vor solicita unității care le-a preluat arhiva, în cazul angajatorilor cu capital de stat și mixt, sau inspectoratului teritorial de muncă în a cărui rază teritorială a avut sediul social angajatorul, în cazul angajatorilor cu capital privat, în schimbul unei taxe de 20 lei/document.

Succesorii angajatorilor desființați au obligația să elibereze adeverințe în termen de cel mult 60 de zile.

Dacă activitatea unei întreprinderi sau a unei firme desființate nu a mai fost continuată de nicio altă societate, obligația de a elibera adeverințe revine firmelor specializate în prestarea de servicii arhivistice. Pentru a identifica firma de arhivare care deține actele unei companii, cetățenii trebuie să se adrese Serviciului Județean al Arhivelor Naționale.

Tarifele, o zonă gri

Problema principală de care se lovesc cetățenii când ajung să-și ceară adeverințe de vechime, mai ales cei care au lucrat în întreprinderi de stat înainte de 1989, este că trebuie să plătească taxe pentru eliberarea acestor documente. Adesea, taxele nu sunt deloc mici, cu sume care încep de la 1.000 de lei în sus.

Conform legislației în vigoare, firmele de arhivare au dreptul să ceară aceste taxe și nici nu există niveluri prevăzute de lege pentru aceste cheltuieli. Oficiali din Ministerul Muncii s-au rezumat să facă apel la firmele de arhivare, solicitându-le să nu taxeze scump aceste servicii.

Mai mult, taxe de eliberare pot solicita și companiile care continuă activitatea întreprinderilor care funcționau în regimul comunist, chiar dacă ele nu sunt propriu-zis firme de arhivare, ci fac în continuare producție.

Legea în vigoare nu prevede sancțiuni decât pentru angajatorii sau succesorii în drepturi ai acestora care refuză eliberarea documentelor, care pot fi reclamați Inspecției Muncii. În schimb, firmele de arhivare pot fi reclamate Serviciilor Județene ale Arhivelor Naționale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5603 RON
  • 1 EUR = 4.9755 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON