URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 03 FEBRUARIE 2025
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De curând, prin zona Beiușului au apărut lupii, alți protejați, un fel de pensionari speciali ai regnului animal. Mănâncă vaci, porci, ba chiar și câinii care au curajul să-i latre. Aici treaba este și mai încurcată. Lupii sunt protejați și de ecologiști, dar și de votanții suveraniștilor, dacă aduc adeverință că sunt lupi dacici.
Zic şi eu
Adrian Cris
De vinerea trecută numai proștii, conspiraționiștii și haterii mai pot spune că șeful DGASPC Bihor, Călin Puia - despre care BIHOREANUL a dezvăluit că a patronat furtul unor mari cantități de carne de bizon donate pentru centrele de copii și adulți cu dizabilități, dar transformate în produse din carne de porc, mai ieftine și în cantitate mai mică -, ar fi „ținut în brațe” de cineva, că are „spate” politic, așa cum se laudă, pentru că are carnet de membru PNL (ca și cum în partide, inclusiv în PNL, n-ar fi și lichele).
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre măsurile de reducere a posturilor și eficientizare la Senatul României, care au stârnit vâlvă după ce au fost anunțate de Ilie Bolojan?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Zilele acestea se discută în spațiul public despre demararea, de către unele partide politice, a procedurii de suspendare a Președintelui României. În acest context, este important de înțeles cât de legală (constituțională) și mai ales cât de eficientă poate fi o asemenea procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Septembrie 2024, 20:19

Ai grijă de animalul tău! Orădenii îşi pot microcipa câinii gratuit până la sfârşitul lunii septembrie

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Orădenii îşi mai pot microcipa gratuit câinii de rasă comună din gospodărie până la sfârşitul lunii septembrie.

Municipalitatea orădeană a lansat anul trecut programul de subvenţionare a acţiunilor de microcipare şi sterilizare a câinilor cu stăpân, din rasa comună sau metişi, din Oradea, în baza HCL 519 din iunie 2023.

"Deţinătorii de câini de rasă comună sau metişi nemicrocipaţi mai au la dispoziţie luna septembrie pentru a beneficia de microcipare gratuită", a anunţat luni Primăria Oradea printr-un comunicat de presă.

Scopul programului este de a încuraja proprietarii de câini să îşi asume responsabilitatea pentru animalele lor. Odată identificaţi şi înregistraţi, aceştia pot fi recuperaţi mult mai uşor în caz de furt sau dispariţie.

"Ca urmare a programului de microcipare demarat în toamna anului trecut, până în prezent au fost microcipaţi gratuit un număr de 620 de câini", a transmis luni, printr-un comunicat de presă, Primăria Oradea.

Potrivit informării, orădenii îşi mai pot microcipa luna aceasta câinii din gospodărie în cabinetele medicilor veterinari Daiana Năşcan din strada William Shakespeare 11B (telefon 0770.491.488) şi Sandor Benyovski din strada Molidului 58 (telefon 0744.547.744 sau 0745.598.621).

Ulterior lunii septembrie, proprietarii de câini de rasă comună care, în ciuda facilităţilor oferite de Primăria Oradea, nu vor trece la microciparea lor riscă să fie amendaţi.

Poliţia Locală Oradea va face controale începând din luna octombrie, iar deţinătorii câinilor fără cip vor risca amenzi între 300 şi 500 lei, persoanele fizice, şi între 1.000 şi 1.500 lei, persoanele juridice.

Amenzi similare vor putea acorda şi angajaţii Direcţiei Sanitar Veterinare în baza normelor de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 155 din 2001. În acest caz, cuantumul amenzilor este mult mai mare, între 2.000 şi 5.000 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7959 RON
  • 1 EUR = 4.9767 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON