Săptămâna trecută a adus o nouă pată pe obrazul Poliţiei Bihor, după ce un rutierist, Cosmin Flavius Fodor, a fost arestat pentru că a pretins mită de la un orădean cercetat pentru un accident provocat cu o alcoolemie de peste 2 la mie în sânge.
Ancheta procurorilor, realizată împreună cu poliţiştii Direcţiei Generale Anticorupţie, a scos la iveală că "omul legii" s-a lăsat "uns" uşor, acceptând şpaga de 1.200 lei de la un individ pe care îl cunoscuse de doar câteva minute, într-o crâşmă!
Un pic reţinut
Agentul şef adjunct Cosmin Flavius Fodor, 33 de ani, de la Serviciul Poliţiei Rutiere Bihor (SPR), a fost reţinut luni şi arestat marţi, după ce cerut mită.
"Inculpatul, în calitate de agent şef adjunct de poliţie în cadrul IPJ Bihor - Serviciul Poliţiei Rutiere, în exercitarea atribuţiunilor de serviciu, i-a pretins denunţătorului K.M. suma de 1200 lei, din care a primit 900 lei, pentru a tergiversa cercetările într-un dosar penal în care acesta era cercetat pentru săvârşirea unei infracţiuni la regimul circulaţiei rutiere, asigurându-l că-i va facilita obţinerea unei soluţii favorabile", anunţa, sec, comunicatul Parchetului Bihor.
Negocieri în uniformă
Potrivit referatului în baza căruia procurorii au obţinut arestarea, denunţătorul, Marius Klein, l-a interpelat pe Fodor în septembrie 2013, într-un local din apropierea SPR, unde agentul intrase îmbrăcat în uniformă. Klein avea permisul de conducere suspendat şi i-a povestit rutieristului păţania sa, întrebându-l dacă ar putea să-şi "rezolve" permisul mai repede. "Dau oricât", i-a spus el lui Fodor, care, deşi nu îşi cunoştea interlocutorul, n-a avut nicio reţinere să-i promită că îl ajută şi să-i spună şi preţul serviciului: 1.200 lei.
Peste câteva zile, şoferul i-a şi adus prima tranşă, de 700 lei. "Se poate rezolva", l-a asigurat poliţistul, însă va trebui aşteptat întrucât "situaţia este gravă, din cauza alcoolemiei de peste 2 la mie". În decembrie Klein i-a mai dat încă 200 lei. Dar pe 13 ianuarie, după ce nu mai primise nicio veste de la poliţist, l-a denunţat la DGA Bihor.
"Poate e înregistrat"
De atunci cei doi au discutat mai mult faţă în faţă. "Îţi dai seama că pe telefon nu pot să discut lucrul ăsta... Poate e înregistrat, ştii cum îi", îi explica şoferului subofiţerul, pus deja sub urmărire. Şi, cum "clientul" îşi pierduse răbdarea, Fodor i-a explicat: "Dacă se făcea atunci, într-o lună, două, trei, deja acum era în instanţă, pa! Te condamna la... îţi dădea cu... deci nu te condamna cu executare, de aia cu suspendare. Şi aveai nevoie de condamnare cu permis anulat?".
"Ţi-am zis să ai răbdare puţin... şi mie mi s-o spus că de ce îl ţin şi nu îi dau drumul. Pentru ca aici îi invers la noi, ştii? Când sunt genuri de infracţiuni de asta cu alcool şi cu alcoolemie depăşită, atunci pe loc imediat trebe făcut (soluţionat dosarul - n.r. ), imediat în maxim 3 luni de zile. Mă simt foarte prost, în sensul că ai inţeles greşit că nu se poate exact pe moment. Îl ţin pentru că îi în avantajul tău şi dacă se ducea... era mai rău", spunea poliţistul.
A returnat din şpagă
La un moment dat, subofiţerul a returnat, din omenie, o parte din şpaga încasată. "Poftim, ia-i ăştia înapoi!... Amu nu mai dau pentru nimic altceva, numai aşa că na, eşti un om şi...", îi zicea Fodor lui Klein.
Şi totuşi, poliţistul a continuat să-l ajute, învăţându-l să-i mintă pe anchetatori că alcoolemia mare a fost cauzată de faptul că a băut mult nu înainte să urce la volan, ci după accident. "Vă dirijez eu cum să faceţi! Măcar cât îs aici... că aţi consumat şi după ce a avut loc incidentul, nu înainte!... Şi înainte, da' mai mult după! După, da?".
Poliţistul a recunoscut chiar că luase bani pentru a rezolva problema orădeanului. Când acesta l-a întrebat dacă mai trebuie să "pluseze", Fodor a refuzat însă categoric.
Klein: Aşa ai zis că până-n 15 februarie mă suni. No, după ce mi-ai dat banii ăia am crezut că nu mai faci nimic.
Fodor: E, nici vorbă... Da nu mai trebe, ţi-am zis.
Klein: C-o mai rămas ăia 400, mai trebe ceva sau nu? Că io dau...
Fodor: Nici vorbă.
Şpagă din compasiune
Motivul refuzului a ieşit la iveală zilele trecute, când Fodor a încheiat urmărirea penală, propunând procurorilor - culmea - trimiterea în judecată a clientului său! Chemat la Parchet să dea şi el socoteală, agentul a pretins în schimb că nu i-a cerut nimic orădeanului şi că a încercat să-l ajute "din compasiune".
"Inculpatul a manifestat o gravă vulnerabilitate la corupţie. Aşa cum rezultă din materialul de urmărire penală, faptul că inculpatul şi denunţătorul nu se cunoşteau deloc, iar întâlnirea are loc întâmplător într-un local, nu i-a împiedicat să discute despre lucruri atât de grave ca "rezolvarea" unei cauze penale aflate în curs de cercetare, reliefându-se în acest fel lipsa oricăror reţineri vis-a-vis de posibilitatea ca acţiunile lor ilicite să fie descoperite", se precizează în încheierea prin care Flavius Cosmin Fodor a fost arestat pentru 10 zile.
În aceeaşi zi, subofiţerul, care până acum nu a avut vreo abatere, a fost suspendat din funcţie şi pus la dispoziţie de conducerea Poliţiei până la soluţionarea cazului, fără alte comentarii. Dar oare ce ar mai fi de spus?
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.