URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 18 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Foarte mulți s-au întrebat cum e posibil ca, statistic, Bihorul să stea cu salariile la un nivel sub Sălaj, de exemplu, dar totuși la noi să fie pline localurile și prețurile să se apropie de cele din Cluj. Explicația e simplă: în statistici nu sunt cuprinse veniturile nefiscalizate, iar de acest lucru beneficiază din plin nu doar bihorenii, ci în general orice județ care are norocul să aibă o vamă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
18 Decembrie 2024, 11:04

Agenția Fitch a revizuit la „negativă” perspectiva ratingului de țară: „Incertitudinea politică este la niveluri ridicate”

Agenția Fitch a revizuit la „negativă” perspectiva ratingului de țară: „Incertitudinea politică este la niveluri ridicate” sursa foto: www.energynomics.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenția de rating Fitch a revizuit la „negativă” perspectiva ratingului de țară, după ce în martie 2023 aceasta crescuse la „stabilă”. Ratingul actual este BBB-, iar reprezentanții Fitch subliniază că „incertitudinea politică a ajuns la niveluri ridicate, iar evaluarea noastră este că va avea probabil un efect negativ semnficativ asupra consolidării fiscale”. 

Hotnews.ro citează o informare a agenției Fitch, în care se subliniază că alegerile parlamentare desfășurate după primul tur al alegerilor prezidențiale au avut ca rezultat un parlament mai divizat, cu o creștere a partidelor de extremă dreaptă, anti-UE. Asta arată o polarizare în creștere a societății.

Aceeași agenție de rating pomenește și de anularea alegerilor de către CCR, din cauza unor presupuse ingerințe electorale străine/ruse, după victoria surprizătoare, în primul tur, a candidatului ultranaționalist Călin Georgescu. 

Același site central de știri detaliază că perspectiva de țară poate fi negativă, stabilă și pozitivă. În martie 2023, România fusese crescută de la negativă la stabilă. 

„Un guvern de coaliție pro-european format din 4 partide este probabil să se formeze înainte de sfârșitul anului 2024. Cu toate acestea, durabilitatea unei astfel de coaliții este incertă și noile alegeri prezidențiale, care ar putea fi programate cel mai devreme în martie 2025, vor menține incertitudinea politică și, în opinia noastră, va întârzia implementarea măsurilor de consolidare fiscală”, mai arată specialiștii Fitch.

Totodată, agenția estimează că deficitul bugetar va crește la 8,2% din PIB în 2024, peste prognoza din august de 7,2%. Deteriorarea fiscală mai mare reflectă creșterea cheltuielilor, inclusiv cu salariile din sectorul public și a pensiilor. Impactul majorării pensiilor din septembrie 2024 va crește presiunea fiscală în 2025, făcând consolidarea fiscală mai dificilă, conform aceleiași surse. 

Fitch pomenește și de datoria publică a României, aflată în creștere. Agenția anticipează că datoria publică va ajunge la 62% din PIB în 2026.

Reacția lui Marcel Boloș

Chestionat de jurnaliști pe această temă, ministrul bihorean al Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat că deocamdată este doar „un semnal de alarmă”, dar că e nevoie de măsuri de consolidare fiscal-bugetară.

„O perspectivă negativă cumva trage un semnal de alarmă asupra perioadei actuale pe care o parcurgem, generată de fărâmițarea deciziei în Parlament și de constituire a Guvernului. Deocamdată doar s-a tras semnalul de alarmă. Rămânem în continuare în categoria de rating BBB-minus și, sigur, asta trebuie să fie urmată de luarea măsurilor de consolidare fiscal-bugetară ca să menținem perspectiva stabilă pe care am avut-o înainte de această criză generată la nivel politic”, a spus el, potrivit Digi24.ro

Întrebat despre posibile măsuri ca impozitarea progresivă sau creșteri de taxe, Boloș a spus: „acestea urmează să fie discutate în coaliție”, adăugând că, la final de an, urmează să fie emisă „ordonanța-trenuleț”, care include mai multe măsuri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Tipic Boloș. Până acum nu a văzut situația, că era ocupat cu "slujba".
Ne spune liberalul făcut ministru de Helvig că "... este doar un semnal de alarmă, dar e nevoie de măsuri de consolidare fiscal-bugetară". Cam cât de prost poți fi să nu procesezi mesajul din prezent al Fitch, invocând ce ar trebui să facă probabil alții, în viitor. Cauza și efectul vin logic, la pachet în raportul Fitch ... la Boloș e invers, cauza urmând efectului. Mare idiot.
Postat 18 Decembrie 2024, 12:54 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7452 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON