Una din caracteristicile cu care Universitatea orădeană nu se poate mândri e incapacitatea de a se curăţa singură de "rebuturi", iar cel mai elocvent exemplu este, probabil, al fostei decăniţe de la Textile-Pielărie, Daniela Ionescu.
Condamnată penal acum 13 ani pentru plagiat, femeia nu doar că n-a fost niciodată trasă la răspundere de şefii instituţiei ci, dimpotrivă, a avansat continuu. Aberaţia a fost stopată abia de actualul ministru al Educaţiei, Mircea Dumitru, care i-a retras titlul de conferenţiar, deschizând astfel poarta pe care a fost dată afară din Universitate.
În faţa unei alte dileme morale, universitarii orădeni par să aştepte tot o soluţie de sus. Deşi a recunoscut că a semnat angajamente cu fosta poliţie politică comunistă, decanul de la Teologie, Dumitru Megheşan, a fost păsuit pe post până la toamnă, sub pretextul că trebuie consultat şi episcopul Sofronie. Altfel spus, treaba murdară s-o facă tot altul...
Protejata
Despre Daniela Ionescu (foto) a auzit tot oraşul, dar nu pentru merite de cercetătoare eminentă, ba din contră, din cauza imposturii acesteia. Fostă locotenent de Securitate şi soţie a liderului sindical al Universităţii, Gheorghe Constantin Ionescu, în 2003 femeia a devenit primul universitar român condamnat penal, pentru plagierea cărţii de specialitate a unei ieşence.
Deşi ruşinoasa sentinţă ar fi trebuit să-i pună capăt carierei academice, Ionescu a promovat neîncetat. În 2005 a devenit conferenţiar, între 2006 şi 2008 a condus Facultatea, iar la începutul acestui an a fost aproape de a ajunge la cel mai înalt grad didactic, cel de profesor. În ianuarie, Departamentul de Textile-Pielărie i-a pregătit un concurs cu dedicaţie, cu o comisie de evaluare anume "croită" cu prieteni ai soţului ei, din sindicate. După dezvăluirea de către BIHOREANUL a preparativelor, Ionescu s-a retras totuşi din concurs, la fel cum au făcut şi evaluatorii ei.
Ministru decis
Femeia a rămas conferenţiar, cel mai probabil sperând că într-o zi va scăpa de ochii presei şi va putea să ajungă în vârful piramidei academice. Planul i-a fost spulberat în urmă cu două săptămâni, când, pe neaşteptate, ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru (foto), a emis un ordin prin care i-a retras primul titlu obţinut nelegal, cel de conferenţiar.
După ce i-a retras titlul de doctor fostului premier PSD Victor Ponta, dovedit ca plagiator, ministrul a ieşit la vânătoare de hoţi intelectuali. Însă, la fel ca în cazul Ponta, şi în privinţa Danielei Ionescu, n-a făcut de fapt decât să pună capăt unui scandal mai vechi: în urma unei sesizări din 2012, Consiliul Naţional de Etică (CNE) constatase evidenţa, şi anume că Ionescu nu fusese penalizată pe linie universitară pentru plagiat, stabilind trei sancţiuni: nerecunoaşterea ca autor al lucrării plagiate, retragerea titlului de conferenţiar, precum şi desfacerea contractului de muncă, primele două sarcini revenind Ministerului, iar cea de-a treia Universităţii.
Afară!
Pretextând că i-a fost comunicată cu întârziere şi fără avizul juridic al Ministerului, rectorul Constantin Bungău n-a pus în aplicare decizia CNE de acum 4 ani. Colac peste pupăză, nici Ministerul n-a făcut publică decizia până anul acesta, pe 19 iulie, când Mircea Dumitru a semnat ordinul privitor la Daniela Ionescu.
De ce au aşteptat oficialii de la Bucureşti atât timp e greu de spus, dar nu puţini universitari orădeni sunt convinşi că explicaţia stă în influenţa pe care a avut-o în sistem sindicalistul Gheorghe Constantin Ionescu. Aşa s-ar explica şi de ce, deşi semnat în 19 iulie, ordinul a ajuns la Universitate abia pe 2 august, după ce BIHOREANUL a aflat despre el.
Cum rectorul Bungău şi-a luat concediu până în septembrie, sarcina de a-l aplica i-a revenit prorectorului Marcel Roşca (foto). Timp de 6 zile, acesta a ezitat să facă o mişcare, dar pe 8 august a semnat, totuşi, decizia prin care femeii i-a fost desfăcut contractul de muncă. "Nu există o bază legală pentru reîncadrarea sa, pentru că în lege se spune că posturile se ocupă prin concurs", a explicat Roşca BIHOREANULUI. Altfel spus, retrogradată ca şef de lucrări, Ionescu nu mai poate preda decât dacă participă la un nou concurs pentru această poziţie şi îl câştigă. Ceea ce, fireşte, pe viitor nu ar fi exclus...
Decanul turnător
Aceasta n-a fost singura dilemă a prorectorului Marcel Roşca în ultimele săptămâni. Aşa cum BIHOREANUL a dezvăluit, preotul Dumitru Megheşan, reconfirmat la începutul verii ca decan la Teologie, a fost declarat colaborator al Securităţii de către judecătorii Curţii de Apel Bucureşti. Sentinţa nefiind definitivă, Megheşan a atacat-o la Înalta Curte, dar a intrat în dificultate când a trebuit să semneze, aşa cum legea îi obligă pe toţi cei care ocupă funcţii de conducere în instituţii publice, declaraţia pe proprie răspundere prin care să arate dacă a colaborat sau nu cu fosta poliţie politică comunistă.
Ca să nu fie acuzat că minte - mai cu seamă că în faţa judecătorilor nu doar că şi-a recunoscut notele informative găsite de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, fiind chiar plătit pentru ele - dar nici să recunoască în scris că a fost colaborator, Megheşan pur şi simplu n-a tăiat nici una din cele două variante disponibile pe declaraţia tipizată. În schimb, a adăugat cu pixul o menţiune: "Am semnat o adeziune cu Securitatea în condiţii de şantaj, pentru a pleca la studii în străinătate".
Dacă era onest până la capăt, preotul ar fi bifat varianta că a fost colaborator. Cum acest lucru l-ar fi făcut automat incompatibil, Codul de Etică al Universităţii interzicând deţinerea unor funcţii de conducere de către turnători, e lesne de înţeles motivul pentru care decanul a preferat evaziunea, ambiguitatea.
"Restant" pe toamnă
Deocamdată, trucul funcţionează. Roşca i-a cerut lui Megheşan să dea o nouă declaraţie, de data aceasta clară, dar sub pretextul că, la fel ca toate cadrele didactice, în august este şi el în concediu, acesta a amânat momentul. Bineînţeles, cu acordul şefilor. "Situaţia se va lămuri în septembrie", spune Roşca.
De ce prorectorul a preferat amânarea în locul unei decizii ferme poate fi, iarăşi, lesne de înţeles: peste trei săptămâni, rectorul Bungău revine din concediu şi, ca urmare, va fi obligaţia sa să decidă viitorul decanului-turnător, pe care, de altfel, el însuşi l-a numit în funcţie.
Sursele BIHOREANULUI afirmă că Megheşan ar fi acceptat deja să demisioneze, scutindu-se de ruşinea de a fi concediat, ca un "şoptitor" de duzină. A cerut însă o păsuire până la toamnă, pentru ca episcopul ortodox Sofronie, cel care trebuie să dea binecuvântare unui nou decan, să-i găsească un înlocuitor. Amânare care îi asigură încă un salariu nemeritat, de decan. Palid premiu de consolare...
NU VĂD, NU AUD
Speranţa în Bucureşti
Universitatea din Oradea a rămas fără reacţie şi într-un alt caz grav de impostură, poate cel mai grav, al fostului decan al Facultăţii de Medicină şi Farmacie, acum prodecan, Florian Bodog (foto).
Deşi BIHOREANUL a demonstrat că senatorul PSD a devenit ilegal profesor universitar şi conducător de doctorate, neîndeplinind criteriile minime obligatorii stabilite de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), referitoare la numărul minim al lucrărilor ştiinţifice elaborate, şefii Universităţii s-au făcut că plouă. Nici rectorul Constantin Bungău, nici prorectorii nu au făcut un demers oficial pentru a verifica cele relatate.
Neoficial, unii dintre şefii instituţiei au recunoscut că impostura lui Bodog este flagrantă, dar înainte de a lua vreo măsură de sancţionare a acestuia aşteaptă un verdict din partea CNATDCU, for sesizat de BIHOREANUL.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.