URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
03 Februarie 2022, 15:53

Aerul pe care îl inspiră Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Poluarea reprezintă o provocare tot mai mare pentru orice comunitate urbană. Inclusiv pentru Oradea. Mediul este tot mai acid, temperaturile extreme sunt tot mai frecvente, iar realitatea schimbărilor climatice e tot mai greu de ignorat.

Eforturile Primăriei Oradea au generat noi coridoare și perdele verzi în oraș, dorința fiind aceea de a crește, constant, suprafața de spațiu verde de calitate. Sunt convins că această preocupare va continua să dea roade, iar noi zone verzi multifuncționale vor apărea, în anii ce vin.

Inclusiv parcurile și zonele verzi din zona centrală vor cunoaște îmbunătățiri substanțiale - estetic, funcțional, recreațional. Extinderea constantă a zonelor pietonale dotate cu mobilier urban și material vegetal intră în aceeași logică a mediului prietenos cu omul, ferit de poluarea cu noxe și cu decibeli auto.

Calitatea aerului depinde și de fluența traficului. Orice mare intersecție semaforizată încarcă orașul cu noxe. De aceea, Oradea pasajelor rutiere înseamnă și un oraș cu aer mai ușor respirabil. Sincronizarea inteligentă a semafoarelor servește aceluiași scop, în condițiile unui trafic tot mai dens. Orașul va avea și o rețea cu stații de încărcare pentru mașini electrice, agenda fiind completată de viitoarea parcare cu panouri fotovoltaice, de lângă noua sală polivalentă.

Înnoirea flotei OTL și darea în folosință a noii linii de tramvai Cantemir - Universitate - Calea Aradului subliniază angajamentul pentru dezvoltarea sustenabilă a orașului, prin oferirea unor servicii de calitate.

Sunt preocupări cărora li se adaugă cele privind eficiența energetică a clădirilor și folosirea surselor curate de energie. De aceea, Primăria Oradea își propune să accelereze programul de reabilitare termică a blocurilor, iar proiecte precum Nufărul geotermal sunt prioritare în 2022.

Calitatea vieții este legată ombilical de calitatea mediului în care trăim. E motivul pentru care municipalitatea acționează, în continuare, ca aerul pe care îl inspiră Oradea să denote respectul purtat orădeanului.

Călin Corpaș
Consilier al primarului Florin Birta

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Suna ok, este mai bine ca în alte orase românești dar...
...poluarea mai vine și de la masini care lasa-n urma rotocoalele de fum prin oras, de la mașinile de mare tonaj care ies din zone de șantier cu rotile pline de noroi și îl împrăștie pe străzile orașului, de la cei ce cara pietriș, beton sau gunoaie si le împrăștie pe sosele, de la cei ce stau in case vechi și pun toată iarna pe foc plastice și polistiren pentru că n-au bani de dat pe lemne sau gaz, etc. Din păcate astea-s mai greu de depistat din birouri iar camere de supraveghere care sa surprindă astfel de lucruri nu-s sau n-are cine se uită la ele.
Postat 03 Februarie 2022, 22:09 de Doru2019
Semaforizarea sincronizata inteligent este o gluma
Sincronizarea inteligenta a semafoarelor? Asta ce gluma proastă mai e? Bulevardul Cantemir, proaspăt renovat are niște timpi de semaforizare execrabili. Am verde la un semafor, că atunci când ajung la următorul în 200m să prind rosu și să trebuiască să opresc și să aștept și acolo să se facă verde. Nu știu cine e responsabil (instituție) de semaforizarea din oraș, dar habar nu are ce face.
Postat 03 Februarie 2022, 16:38 de Gigi_Manivela
Bla bla bla
Abia aștept să-i văd pe funcționarii care militează pentru un oraș nepoluat, că circulă doar cu OTL sau cu bița, ca să fie un bun exemplu pentru țaranii ajunși la oraș și care merg și la budă cu mașina!
Postat 03 Februarie 2022, 16:04 de oradeanbihor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON