Talida Maria Varga, adolescenta de 15 ani din comuna Popeşti, a murit sâmbătă dimineaţă la secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă a Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea. Adolescenta intrase în comă în 29 octombrie şi era menţinută în viaţă de aparate.
"Pacienta a murit în jurul orei 9.30 la secţia de Terapie Intensivă. Nu a mai putut fi salvată. Era ţinută în viaţă de aparate, iar la un moment dat activitatea cerebrală a încetat", a declarat dr. Ovidiu Laurean Pop, managerul spitalului.
Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, tânăra a acuzat primele simptome de boală pe 11 octombrie, când s-a prezentat la medicul de familie din Popeşti cu o durere de cap. Medicul i-a prescris algocalmin, dar, pentru că starea fetei s-a înrăutăţit, pacienta a fost trimisă la spitalul din Marghita, unde i-a fost prescris un tratament pentru fiere. Şi de aici a fost însă trimisă acasă, dar după trei zile, starea de rău i s-a agravat şi a fost transferată la Spitalului Municipal Dr. Gavril Curteanu, la secţia de Boli infecţioase, unde a fost diagnosticată cu meningo-encefalită acută. O săptămână mai târziu, adolescenta a fost transferată la secţia ATI a spitalului, unde a intrat în comă.
Mama tinerei o acuză pe doctoriţa Dobrescu, medic la ATI, de neglijenţă, susţinând că aceasta ar fi refuzat să-i asigure fiicei sale efectuarea unor investigaţii amănunţite cu aparatul RMN, după ce şi investigaţia CT ar fi decis-o cu întârziere. Femeia crede că atitudinea doctoriţei s-ar datora faptului că nu i-ar fi oferit bani, motiv pentru care Claudia Munteanu a depus joi o sesizare la DSP Bihor pentru un posibil caz de malpraxis.
Managerul Spitalului Municipal exclude însă vreo culpă medicală şi spune că evoluţia foarte rapidă a bolii a fost determinată de imunitatea foarte slabă a tinerei, iar drept urmare organismul acesteia nu a răspuns pozitiv la tratamentul aplicat. În plus, nu era nevoie de investigaţia cu RMN.
Comisia de malpraxis a DSP "va studia acest caz în următoarele zile şi, dacă este cazul, săptămâna viitoare vom sesiza Colegiul Medicilor, pentru a stabili o eventuală vinovăţie a personalului medico-sanitar", a declarat vineri doctoriţa Daniela Rahotă, şefa DSP Bihor.
Citiţi detalii despre cazul fetei, în articolul: "Mama unei adolescente aflată în comă la Spitalul Municipal Oradea acuză un posibil caz de malpraxis"
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.