URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Iulie 2020, 18:15

Admiterea la Universitatea din Oradea: Peste 4.200 de tineri s-au înscris până acum la facultăţi (FOTO)

Admiterea la Universitatea din Oradea: Peste 4.200 de tineri s-au înscris până acum la facultăţi (FOTO) Pentru prima oară, la Universitatea din Oradea a avut loc o conferinţă de presă în campusul central, în aer liber, astfel încât universitarii şi jurnaliştii orădeni să poată sta la distanţă unii faţă de alţii. Evenimentul a decurs bine, până când o ploaie de vară i-a determinat pe toţi cei prezenţi să se adăpostească într-o sală de şedinţe
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă atipică, ţinută în campusul Universităţii din Oradea, în aer liber, rectorul Constantin Bungău, preşedintele Senatului academic, Aurel Căuş, şi trei prorectori ai instituţiei – Anca Dodescu, Gabriel Bendea şi Sorin Borza – au prezentat detalii despre sesiunea de admitere pentru următorul an universitar.

Datele sunt provizorii, deoarece admiterea s-a încheiat doar pentru şase facultăţi orădene, din totalul de 15. De altfel, Bungău a precizat că nu va mai exista sesiune de admitere de vară şi alta de toamnă. „Procesul este continuu, nu mai avem sesiune de vară şi de toamnă. Facultăţile care doresc prelungirea perioadei de admitere o pot obţine. Sunt facultăţi care închid la această săptămână, sunt altele care vor face înscrieri şi în august”, a declarat rectorul.

Fireşte, încheie perioada de admitere facultăţile care și-au ocupat o mare parte din locurile disponibile, în timp ce specializările unde tinerii nu s-au înghesuit ţin ofertele pe mese.

Mai mulţi ca anul trecut

Potrivit lui Aurel Căuş, care este şi preşedintele comisiei de admitere din Universitate, până joi s-au înscris, la studii de licenţă, peste 3.200 de candidaţi, iar la masterat aproximativ 1.000. „Mai sunt candidaţi care s-au înscris online şi ai căror dosare nu au fost încă procesate”, a declarat Căuş.

În premieră, din cauza pandemiei de Covid-19, Universitatea a pus la dispoziţia viitorilor studenţi o platformă online, unde pot să-şi încarce cererea de înscriere şi actele necesare. Majoritatea tinerilor au preferat, însă, tot varianta tradiţională, adică să meargă la secretariatele facultăţilor, cu dosarele în mâini.

Numărul înscrişilor la facultăţile orădene este mai mare decât anul trecut. „Chiar dacă numărul candidaţilor înscrişi pare mai mic (n.r. anul trecut au fost circa 5.000 de candidaţi înscrişi), în acest an Facultatea de Medicină nu a organizat admitere în luna iulie, aşa că numărul candidaţilor este, de fapt, mai mare”, a declarat Căuş.

În 2019, de exemplu, la Medicină s-au înscris 1.900 de candidaţi. Anul acesta, examenul de admitere la FMF Oradea va avea loc pe 2 septembrie.

Griji pentru viitor

Constantin Bungău a precizat că nu poate oferi niciun detaliu privind felul în care se vor desfăşura cursurile şi seminariile din toamnă. „Vor fi prioritare sănătatea şi securitatea colegilor, angajaţilor Universităţii şi studenţilor. Nu avem o regulă cum se va întâmpla acest lucru, nu pot să vă spun nimic cu privire la ce va fi de la 1 octombrie. Probabil vom şti la jumătatea lunii septembrie”, a spus rectorul.

Cu prilejul conferinţei de presă, cei trei prorectori, aflaţi pentru prima oară în faţa jurnaliştilor de când au preluat mandatele, au menţionat succint câteva obiective. Responsabil de managementul academic, prorectorul Gabriel Bendea a spus că îşi propune să îmbunătăţească performanţele academice ale Universităţii, în timp ce colegul său Sorin Borza (responsabil de relaţiile internaţionale şi vizibilitatea Universităţii) are în vedere o deschidere mai mare a facultăţilor orădene spre mediul social şi regional.

Prorector pentru probleme economice şi administrative, Anca Dodescu a declarat că va face o evaluare a serviciilor suport din Universitate, va încerca să le îmbunătăţească, inclusiv prin modificări de organigrame, şi îşi doreşte valorificarea patrimoniului instituţiei şi atragerea de finanţări suplimentare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON