URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 17 SEPTEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Indiscutabil că piețele volante din Oradea au succes. Poate și pentru că tradiționalele piețe încep să dispară, Nufărul și Ioșia fiind deja două mari cartiere lipsite de așa ceva. Pe de altă parte, nici piețele care au mai rămas încă în picioare nu sunt întotdeauna pe placul mușteriilor. Mare parte dintre țăranii care vând în Rogerius sau la Cetate nu sunt decât niște reselleri, adică revând cu un preț mai mare marfa adusă de la West Market...
Zic şi eu
Adrian Cris
Controversele asupra Inelului Metropolitan de Nord al Oradiei au revenit în actualitate, așa cum era de așteptat, după ce în campania pentru alegerile locale un grup de proprietari din Podgoria și Paleu au organizat nu mai puțin de 5 proteste, lacom instrumentate politic de USR și PSD.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?










De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
O asemenea reglementare exista și înainte, însă doar cu privire la cazurile de violență familială (sau domestică, cum îi spunea actul normativ), ordinele de protecție provizorii „domestice” fiind foarte des întâlnite în practică. Ceea ce au făcut, de fapt, guvernanții noștri acum a fost „extinderea” aplicării acestor dispoziții legale și la situațiile în care nu există o legătură de rudenie sau conviețuire între victimă și agresor.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
10 Septembrie 2024, 17:00

Adjunctul Poliției Bihor: Prevenirea consumului de droguri printre elevi rămâne prioritatea 0. Câte cazuri au fost descoperite în anul școlar precedent

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După debutul anului școlar, adjunctul Poliției Bihor, comisarul șef Radu Șandru, a susținut marți o conferință de presă în care a subliniat că polițiștii bihoreni vor fi cu ochii pe școli, pentru a preveni violențele, bullyingul ori consumul de droguri. Totodată, fiecărei școli îi va fi atribuit câte un polițist care va ține legătura cu profesorii, părinții și chiar va putea participa la ședințele cu părinții. 

La conferință au luat parte și comisarul șef Ioana Indrieș, de la Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, și inspectorul principal Ștefan Ghinea de la Biroul de Siguranță Școlară.

„Prioritatea 0”

În acest context, dar și ținând seama că, în prima parte a anului 2023, prefectul de atunci, Dumitru Țiplea, le cerea public polițiștilor să aibă „o activitate mai intensă în școli, pe problema traficului de droguri și bullyingului școlar”, BIHOREANUL a vrut să afle cât de răspândit este fenomenul drogurilor, cel puțin cât apare în datele oficiale. 

„Legat de consumul de droguri în școli, în anul școlar 2023-2024 în județul Bihor am avut trei infracțiuni de consum de substanțe psihoactive în trei unități distincte de învățământ. Pe lângă activitățile preventive pe care le desfășurăm, angrenăm și colegii de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate, tot cu prezență fizică în școli, și organizăm în proximitatea școlilor anumite acțiuni punctuale în locuri și medii unde ar fi posibil să se consume sau să se facă trafic de substanțe. Rămâne în continuare o prioritate pentru noi, poate chiar prioritatea 0. Nu am avut nicio sesizare ori constatare, nici noi, nici colegii de la Crimă Organizată, legată de vânzarea de droguri în unități de învățământ”, a răspuns comisarul-șef de poliție Radu Șandru, adăugând că, din punctul său de vedere, în cel mai recent an școlar, polițiștii au făcut ceea ce a cerut prefectul Țiplea.

Adjunctul Poliției Bihor a mai spus că cele trei infracțiuni au fost descoperite după ce respectivilor elevi li s-a făcut rău în școală, iar analizele ulterioare au relevat că aceștia consumaseră substanțe interzise. Întrebat dacă se știe ce fel de droguri consumau, adjunctul a răspuns doar că acele cazuri au fost preluate de polițiștii de la Crimă Organizată, care au continuat cercetările. 

„Tăcerea e tot violență”

Radu Șandru a subliniat că activitățile de prevenție sunt decise în așa numitul Grup de lucru interinstituțional pentru prevenirea consumului de droguri în județul Bihor. Din acel grup fac parte reprezentanți ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ, alături de reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bihor, ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, ai Penitenciarului Oradea, ai Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor și ai Direcției de Sănătate Publică Bihor.

De săptămâna viitoare, va începe o nouă serie de întâlniri cu elevii din Bihor, tocmai pentru ca aceștia să învețe despre consecințele și riscurile consumului de droguri. Printre altele, a punctat comisarul șef Ioana Indrieș, vor continua activități precum cele în care elevii se întâlnesc cu foști consumatori, care le povestesc despre consecințe, și chiar cu deținuți, care se spun cât de mare e prețul care trebuie plătit pentru infracțiuni din această sferă. 

În perioada următoare, polițiștii bihoreni vor desfășura șapte campanii de prevenire, unele preluate de la nivel național, altele locale, printre care se numără una denumită „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, prin care elevii sunt încurajați să semnaleze la numărul special 119 violența școlară și traficul de droguri. Detalii în acest sens se pot găsi și pe portalul sigurantascolara.ro. 

Pe de altă parte, adjunctul IPJ Bihor a subliniat că, înainte de debutul anului școlar, polițiștii au verificat toate cele 134 de microbuze destinate transportului școlar, precum și pe șoferii acestora, iar odată cu începerea cursurilor au demarat și controalele în trafic, pentru siguranța elevilor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Alo, Birta!
Lasa echipa de baschet, scumpa si inutila, in seama privatilor. Sa se ocupe ei de bugetul mare al acesteia. In calitate de primar, ocupa-te de oradeni, de copii si de viitorul lor.
Postat 10 Septembrie 2024, 18:37 de Riviera
Alo, Birta!
Lasa copiii sa faca sport gratuit! Tine copiii departe de strada si de problemele ei! Nu-ti mai bate joc de banii si de viitorul oradenilor cu echipa aia de baschet, scumpa si inutila! Sportul de masa, gratuit, pt copii. Asta e secretul. Pe langa scoala, copiii trebuie sa aiba si o alta preocupare serioasa. Cultura si sportul sunt cele care umplu acest gol.
Postat 10 Septembrie 2024, 18:32 de Riviera
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.4737 RON
  • 1 EUR = 4.9743 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON