URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 05 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În situația în care cererea introdusă nu este timbrată, judecătorul îi va pune reclamantului în vedere că, în termen de maximum 10 zile de la data primirii notificării, are obligația să achite suma respectivă, sub sancțiunea anulării cererii. În această situație, însă, pe lângă plată, cetățeanul mai are două posibilități: fie să conteste modalitatea de stabilire a taxei, dacă aceasta este greșită, fie să formuleze o cerere de ajutor public judiciar, dacă se încadrează în limitele de venit legale pentru a obține această facilitate.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Octombrie 2023, 18:30

Adjuncta șefului ITM Bihor, Nadia Racz, nu a fost dusă la arestare. Ce măsuri au dispus procurorii DNA Oradea

Adjuncta șefului ITM Bihor, Nadia Racz, nu a fost dusă la arestare. Ce măsuri au dispus procurorii DNA Oradea foto: Facebook
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Adjuncta şefului ITM Bihor, Nadia Racz, reţinută vinerea trecută pentru 24 de ore pentru luare de mită, a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile şi are interdicţie să desfăşoare activităţi de control.

Măsuri similare au fost dispuse de procurorii DNA Oradea şi în cazul celor trei funcţionare de la Serviciul Control Relații de Muncă al ITM Bihor, inculpate deja în acelaşi dosar pentru luare de mită, după cum a transmis, la solicitarea BIHOREANULUI, Biroul de presă al DNA. 

Cele patru nu au mai fost prezentate în fața instanței cu propunere de arestare preventivă, dar, între altele, procurorii le-au interzis să-și exercite o parte din atribuțiile funcției.

„Concret, nu au dreptul să desfăşoare niciun fel de activitate de control în domeniul de competenţă al ITM", se arată în informare. 

După cum BIHOREANUL a relatat, adjuncta şefului ITM Bihor, Nadia Racz, care are calitate de suspectă, şi trei inspectoare de la Serviciul Control Relaţii de Muncă al ITM - Daniela Hriscu, Natalia Floruţa şi Aurica Buhaş -, care au deja calitatea de inculpate, sunt acuzate că, în perioada 14 februarie 2022 - 17 octombrie 2023, în contextul unor controale, ar fi pretins şi primit, în repetate rânduri, de la mai mulți oameni de afaceri, diferite sume de bani, cuprinse între 2.000 lei și 4.000 lei. 

Femeile acţionau în echipe diferite, spun procurorii, şi cereau mita pentru a nu sancţiona neregulile găsite la firmele afaceriştilor, printre care și pentru “munca la negru”, adică primirea la muncă a unuia sau a mai multor salariați în perioada în care aceştia au contractul suspendat.

Săptămâna trecută, procurorii DNA Oradea, au desfăşurat mai multe percheziţii în Oradea, inclusiv la sediul ITM Bihor, unde, marţea trecută, anchetatorii au stat 5 ore, ridicând acte de la Serviciul Control Relaţii de Muncă. 

Voia şefie cu prelungire

Nadia Racz este inspectoare șefă adjunctă a ITM Bihor de la mijlocul anilor 2000, iar potrivit ultimei sale declarații de avere, în cursul anului trecut a încasat de la ITM venituri de 113.713 lei, din care 43.340 lei în urma unor procese intentate pentru sporuri de confidențialitate, dar și pentru a obține o salarizare la limita superioară.

Culmea este că, anul trecut, femeia ar fi putut ieşi la pensie, căci împlinise vârsta şi avea stadiul minim de cotizare, însă a refuzat, cerând să fie menţinută în funcţie. 

Cum Ministerul Muncii și Protecției Sociale i-a respins cererile şi a emis ordinul de încetare a mandatului de conducere, Racz a deschis proces, cerând anularea dispoziţiei, cu argumentul că legea permite ca un funcționar public să poată fi menținut în funcție încă maximum 3 ani de la împlinirea vârstei de pensionare.

Deşi avocaţii Ministerului au arătat că prevederile legale nu sunt obligatorii, fiind la latitudinea conducătorului autorităţii sau instituţiei publice dacă are nevoie de menţinerea unei persoane pensionabile în unitate, instanţa a admis cererea lui Racz, obligând MMPS să o repună în drepturi, să o ţină în funcţie până în 2025, când va împlini 65 ani, dar şi să-i plătească toate veniturile de care a fost văduvită până la pronunţarea verdictului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
"Normal"
Pana la urma o vor scoate specialii si pe asta victima si va trebui sa-i platim despacubiri!
Postat 24 Octombrie 2023, 09:14 de Riviera
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.564 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON