URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 02 NOIEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când fostul primar Ilie Bolojan a introdus supraimpozitarea imobilelor nerenovate cu 500%, au intrat la bugetul local bani cu nemiluita, mai ales pe seama unor fabrici sau clădiri monumentale.Poșta Română are în buricul târgului o hardughie care zace în paragină de ani buni. Și cam tot de atunci, onor Poșta plătește anual un milion de lei bugetului local, ca taxă de dărăpănătură.
Zic şi eu
Adrian Cris
Șeful DGASPC Bihor este cercetat de comisia de disciplină a Consiliului Județean. După cum BIHOREANUL arăta recent, Călin Puia a fost acuzat de o angajată de abuz. Speța e următoarea: în primăvară, Camera de Conturi a constatat că Direcția a fost prejudiciată cu 325.000 lei prin „decontarea unor cheltuieli de personal care nu reflectă realitatea”, dar directorul n-a făcut mare tam-tam pe chestia asta, ci, ca să se răzbune pe câteva funcționare „vinovate” că au „colaborat” cu predecesoarea lui în perioada 2018-2023 a inventat un alt „caz”.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Credeți că lărgirea la patru benzi a străzilor Armatei Române, Universităţii, Ceyrat, Thurzó Sándor şi Atelierelor din Oradea este necesară și oportună?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum arătam săptămânile trecute, în sistemul de drept românesc accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, cu titlu prealabil, trebuie să vâri, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
26 Martie 2024, 19:55

Adio, procese verbale pe hârtie şi pixuri! Poliţiştii din Bihor vor ieşi pe teren cu tableta

Adio, procese verbale pe hârtie şi pixuri! Poliţiştii din Bihor vor ieşi pe teren cu tableta foto:generic
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Toţi poliţiştii cu atribuții de verificare și control, adică atât agenţii rutieri cât şi poliţiştii de ordine publică din Bihor, vor fi dotaţi cu tablete şi smartphone-uri care vor fi conectate la bazele de date ale Poliției Române.

Anunţul a fost făcut marţi, de şeful Poliţiei Bihor, chestorul Alin Haniş, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, în care s-a analizat activitatea Poliţiei Bihor, precum şi cea a Poliţiei de Frontieră Oradea, pe anul care a trecut.

"În Bihor sunt deja 111 tablete şi circa 150 de smartphone-uri, iar în prezent se derulează o nouă procedură de achiziţie. Ne dorim ca toţi poliţiştii cu atribuţii de verificare şi control să le primească. Toate aceste funcţii vor permite creşterea gradului de eficienţă şi debirocratizare a activităţii", a spus şeful Poliţiei Bihor.

Verificări pe loc

Sistemul PolGIS, instalat pe noile dispozitive, permite, pe de o parte, conectarea cu bazele naționale de date ale Poliției Române, iar pe de alta, întocmirea procesului verbal pe o tabletă și listarea documentului, în cazul unei contravenții. Cele două componente nu vor fi activate pe același dispozitiv, deoarece nu toți polițiștii întocmesc documente.

Într-o primă etapă, polițiștii bihoreni vor fi dotați cu dispozitive ce permit verificarea persoanelor şi a autovehiculelor oprite, în bazele de date ale Ministerului Afacerilor Interne cu persoanele dispărute, cele date în urmărire, cu autovehicule sustrase sau implicate în comiterea de infracțiuni.

"Aceste dispozitive vor fi operaţionale din 1 aprilie, data aderării la Spaţiul Schengen (aerian și maritim n.r.), şi vor fi în dotarea tuturor patrulelor de Poliţie, dar şi la Punctele de control acces. Practic, documentele de identitate sunt scanate, iar datele sunt comparate cu cele din bazele de date ale Ministerului Afacerilor Interne - Permise, Evidenţa Populaţiei, respectiv, Sistemul de Informații Schengen, care conţine date privind persoane și obiecte urmărite. La fel se va întâmpla şi în cazul autovehiculelor. Cu datele de identificare ale acestora, vom putea stabili, pe loc, dacă maşina e furată ori a fost folosită la infracţiuni", a explicat şeful Poliţiei Bihor.

Agenţii rutieri se digitalizează

Într-o a doua etapă, patrulele vor fi dotate cu tabletele ce vor permite și întocmirea în format digital a proceselor verbale de constatare a contravenţiei. Acestea vor ajunge la Poliţia Bihor tot în cursul acestui an.

"Gata cu pixul! Poliţiştii pot întocmi pe loc şi procesele verbale de constatare a contravenţiilor, aplicaţiile permiţând şi stocarea automată în bazele de date. Documentul este emis pe loc, cu o imprimantă mobilă", a mai spus chestorul Alin Haniş.

Dispozitive similare vor primi şi reprezentanţii Jandarmeriei Bihor, dar şi poliţiştii de frontieră.

"Deja avem patrule care lucrează cu astfel de smartphone-uri conectate la bazele naționale de date, pentru verificarea persoanelor, indiferent dacă sunt la punctele de frontieră sau în localităţi", a declarat şeful Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea, comisarul-şef Marin Bondar. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
?!
Daca gresesc, sa fiu corectat de MAI, hanis, etc! Scula nu este nimic altceva decat o imprimanta mobila, legata la net beneficiind de aproape toate facilitatile care decurg din asta. Si numai faptul ca pvcc va fi LIZIBIL (speram!), va fi o realizare. In rest, tot cu pixul in mana vor fi militistii! Motivul e og2/2001, art.17: ,,Lipsa menţiunilor privind numele, prenumele şi calitatea agentului constatator, numele şi prenumele contravenientului, iar în cazul persoanei juridice lipsa denumirii şi a sediului acesteia, a faptei săvârşite şi a datei comiterii acesteia sau a Semnăturii Agentului Constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constată şi din oficiu." Hanis vorbeste sa nu taca!
Postat 27 Martie 2024, 11:12 de pinonel
Ce se bucura unii baieti
Cu un device micut in buzunar tabletele si smartfoanele devine neoperationale aproape instant. Daca e si putin mai destept, poate sa scoata la imprimanta aia PV de amenda cu suma micsorata. Sau chiar cu avertisment. Digitalizarea e buna, dar nu cand ai suport de la dnsc, sts si sri. Si acuma sa ma caute repede serviciile ca scriu din 2 tari in acelasi timp si nu e ieftin serviciul :)) unii sunt mai bine daca raman la.pix si hartie. Dar asa poate nu mai e obligatoriu echipajul din 3: unu scrie, unu citeste si al treilea e poliglot.
Postat 26 Martie 2024, 20:48 de poiu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5757 RON
  • 1 EUR = 4.9745 RON
  • 1 HUF = 0.0122 RON