Şapte ani le-au trebuit liberalilor, după stigmatul USL din 2012, pentru a se reabilita în ochii alegătorilor. Acum, după câteva luni în care au dat iluzia unei guvernări de dreapta cu USR, îi trădează cinic, aliindu-se taman cu acel "PeSeDe" pe care l-au demonizat, în speranţa că vor împărţi puterea în următorii şapte ani.
Dominat la vârf de oportunişti din fostul PDL, iar la bază compromis prin racolarea unor primari din PSD, PNL a ajuns în derivă, iar vechii liberali, care au luptat şi cu unii, şi cu alţii, indezirabili în propriul partid. Este şi cazul preşedintelui PNL Bihor, Ilie Bolojan, şi al tânărului său ucenic, Florin Birta, primarul Oradiei, "vinovaţi" că preferă refacerea coaliţiei cu USR.
De ce, totuşi, niciunul nu se revoltă public? Dacă ar ieşi la bătaie, susţin apropiaţii celor doi, ar periclita proiectele judeţului şi pe ale oraşului, şi tot n-ar avea certitudinea că pot schimba ceva.
În viteză spre zid
În mai puţin de un an, PNL a distrus tot ce avea, propulsând lideri fără istoric, a căror singură "reuşită" a devenit pierderea guvernării. Obligând miniştrii USR să demisioneze şi refuzând apoi refacerea coaliţiei, a ajuns nu doar să atârne de UDMR, singurul partener rămas "loial", ci şi să ceară, umilitor, o majoritate cu PSD, contrar tuturor promisiunilor electorale.
Începerea negocierilor cu ceea ce până mai ieri era "Ciuma Roşie" a fost dezbătută formal în Biroul Politic Naţional al PNL lunea trecută, într-o şedinţă întinsă pe patru ore. La capătul ei, relata presa centrală, doar 22 de membri au votat împotrivă, pe când 48 au aprobat propunerea preşedintelui Florin Cîţu, premierul demis prin moţiune de cenzură.
Cei trei liberali bihoreni din BPN - Ilie Bolojan, Florin Birta şi Florica Cherecheş - s-au exprimat contra noului USL, la fel ca omologii din Bucureşti, Giurgiu, Braşov, Tulcea, Vrancea, Dâmboviţa, Bistriţa, Covasna ori Brăila. În schimb, filialele Cluj, Constanţa, Alba, Arad, Sibiu, Ilfov, Mehedinţi, Suceava şi multe altele au atârnat balanţa pentru o guvernare cu PSD.
"S-au sfârşit prost"
"Oamenii nu ne-au votat să batem palma cu PSD. Ce legătură este între PNL şi fostul partid comunist?", a vituperat fostul lider al partidului, Ludovic Orban. "Vom pierde o întreagă generaţie de votanţi PNL", avertiza şi Dan Motreanu, considerat unul dintre cei mai credibili liberali, reproşând unor Emil Boc (absent la şedinţă), Rareş Bogdan ori Gheorghe Flutur că s-au transformat din antipesedişti convinşi în avocaţii combinării cu acest partid.
Primarul Oradiei, Florin Birta, a fost cel care a cerut vot nominal, "ca să se ştie mai târziu cine e responsabil pentru viitoarea guvernare cu PSD", dar propunerea a fost pur şi simplu ignorată. Bolojan a vorbit şi el în pustiu, pledând pentru refacerea coaliţiei cu USR. Preşedintele PNL Bihor a arătat că asocierea cu PSD nu este morală, acest partid împotrivindu-se oricărei modernizări, iar coaliţiile cu pesediştii "totdeauna s-au sfârşit prost". În plus, votanţii dezamăgiţi "se vor muta în zona USR", deci liberalii vor pierde pe termen lung.
De la mare...
Perspectiva USL 2, de altfel, nu e deloc pe placul liberalilor bihoreni, iar reacţiile de respingere au fost prompte. "USL nu lipseşte nimănui, în niciun caz nouă, liberalilor. (...) Eu cred în valorile liberale. Şi nu cred că PSD are prea multe în comun cu aceste lucruri. PSD+PNL înseamnă mizerie pentru români. Nu, unui Guvern PNL+PSD", a scris pe Facebook deputatul Ioan Cupşa (foto).
"Este evident că o eventuală coaliţie cu stânga populistă va duce la o pierdere masivă de electorat din acest segment, alături de electoratul urban educat care oricum ne tratează cu suspiciune după aventura USL. Şansele ca beneficiile politice ale unei guvernări alături de stânga să fie mai mari decât pierderile sunt reduse", s-a exprimat şi senatorul Adrian Hatos, în timp ce deputatul Janos Kiss a punctat: "Criza pandemică nu reprezintă un motiv pentru a ne abandona principiile. În mod cert prioritatea zero este învestirea unui guvern funcţional, însă aceasta nu ne dă dreptul să abandonăm promisiunile din campania electorală, să-i trădăm pe cei care ne-au acordat încrederea lor. Constat cu uimire cu câtă uşurinţă se vorbeşte despre alianţe cu partide care până mai ieri erau duşmani de moarte".
... la mic
Asocierea cu PSD e respinsă vehement atât de "veteranii", cât şi de tinerii din PNL Bihor. Criticând "veneticii" proveniţi din PDL şi confiscarea de către aceştia a partidului, fostul consilier judeţean Ioan Sala li s-a adresat retoric: "V-am dat aşternut, oleacă de îmbucătură, dar vouă nu v-a fost destul. Ne-aţi luat cheia de la casă şi v-aţi făcut stăpâni. Multe aş avea a vă spune. Un lucru doar vă spun: aşa cum conduceţi azi partidul, postul Paştelui nu ne prinde cu 10%. Ştiţi de ce? Pentru că minţiţi. Şi minţiţi la greu. Pentru că v-aţi aliat cu PSD".
Consilierul municipal Andrei Crăciun (foto), preşedintele TNL Oradea, s-a "descărcat" şi el: "Îmi amintesc cu groază de anul 2011 şi cum puneam la îndoială simpatia pe care am avut-o încă din adolescenţă faţă de PNL, urmărind oripilat construirea USL. Am exact acelaşi sentiment şi în acest moment. Oripilare. Am străbătut mare parte a străzilor din Oradea la protestele împotriva PSD, împreună cu zeci de mii de oameni uniţi de un singur scop: să punem capăt abuzurilor şi mârşăviilor PSD! Azi prefer să rămânem în opoziţie decât o alianţă cu PSD".
În silenzio stampa
Spre deosebire de colegii lor, preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, şi prim-vicepreşedintele Florin Birta nu şi-au luat libertatea de a spune public ce gândesc. Ambii au refuzat să facă declaraţii BIHOREANULUI, iar pe paginile lor de Facebook au scris doar despre activitatea instituţiilor pe care le conduc, CJ Bihor şi respectiv Primăria Oradea.
Explicaţiile le dau, în locul lor, alţii. Potrivit unor apropiaţi, la fel cum la Congresul din septembrie nu l-a susţinut nici pe Ludovic Orban, căruia i-a reproşat promovarea unor personaje fără performanţe, nici pe Florin Cîţu, pe care îl consideră un aventurier, Bolojan nu încearcă nici acum să "călărească" valul nemulţumirilor din PNL.
Răbdare şi speranţă
Motivele? În partid nu există o "masă critică" pentru a-i schimba direcţia, iar dacă ar ieşi "la bătaie" cu conducerea centrală n-ar face decât să rişte blocarea unor proiecte ale judeţului şi ale Oradiei, care depind de tot felul de avize de la ministere, autorităţi şi agenţii naţionale. De la cele de anvergură, ca al drumului expres Oradea-Arad, până la cele mai modeste, precum al noului stadion municipal. De altfel, joia trecută, la trei zile după "îndrăzneala" lui Birta din BPN, din cei 60 milioane de lei ceruţi pentru subvenţionarea termoficării din Oradea, Guvernul Cîţu a aprobat doar 3,6 milioane lei.
Pe de altă parte, crede un liberal bihorean, "vechiul" PNL ar mai avea o şansă, şi anume ca rezultatul negocierilor cu PSD să nu fie aprobat. Cum ar veni, Bolojan şi alţii ca el procedează ca în vechiul proverb indian: "Dacă stai pe malul râului şi ai destulă răbdare, mai devreme sau mai târziu vei vedea plutind în jos leşurile duşmanilor"...
PSD, PE CAI MARI
"Antivomitive ca să #rezistăm"
Perspectiva ca partidul său să revină la guvernare, pe poziţii net superioare unui PNL izolat şi disperat că pierde puterea, l-a "reanimat" pe preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang (foto). La o zi după BPN-ul liberalilor, acesta a scris pe blogul personal că intrarea la guvernare alături de PNL nu este "un act de trădare" a electoratului de stânga, ci responsabilitate, fiindcă "până la urmă, politica înseamnă dialog şi negociere, nu doar conflict".
Ce fel de "dialog" e limpede de pe acum: încă nici n-a fost parafată noua înţelegere, că PSD-istul şi-a şi umilit viitorii "parteneri", afirmând că "nu va fi simplu să lucrăm cu cei care până ieri ne înjurau pe unde apucau" şi că "va trebui să luăm multe antivomitive ca să #rezistăm!". Cum ar veni, în noul USL va exista un singur stăpân, şi acela nu va fi PNL.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.