URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 19 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Foarte mulți s-au întrebat cum e posibil ca, statistic, Bihorul să stea cu salariile la un nivel sub Sălaj, de exemplu, dar totuși la noi să fie pline localurile și prețurile să se apropie de cele din Cluj. Explicația e simplă: în statistici nu sunt cuprinse veniturile nefiscalizate, iar de acest lucru beneficiază din plin nu doar bihorenii, ci în general orice județ care are norocul să aibă o vamă...
Zic şi eu
Adrian Cris
Să fie nici prea tânăr, nici prea în vârstă, dar și în putere, și carismatic, să aibă experiență, dar nu și cicatrici, moderat, dar și însuflețitor, să fie cunoscut, dar nu și cu schelete prin dulap, și mai ales să nu fie membru în niciun partid. Cam ăsta ar fi profilul creionat de popor pentru viitorul președinte.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În urma validării alegerilor parlamentare, mandatul Guvernului în funcție încetează și este nevoie de învestirea unui nou Guvern. Președintele României desemnează un candidat la funcția de prim-ministru în urma consultărilor cu partidele politice reprezentate în Parlament. Nu este obligatoriu ca acest candidat să provină de la partidul cu cele mai multe mandate în Parlament, desemnarea lui fiind atribuția exclusivă a Președintelui.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Noiembrie 2021, 11:28

Adio, PNL! Din modele administrative şi electorale, liberalii bihoreni au ajuns marginalizaţi în partid, după decizia conducerii de a guverna cu PSD

Adio, PNL! Din modele administrative şi electorale, liberalii bihoreni au ajuns marginalizaţi în partid, după decizia conducerii de a guverna cu PSD UMBRA LUI BRĂTIANU. Ilie Bolojan şi Florin Birta au ajuns minoritari în PNL-ul gata să bată palma cu PSD. De altfel, după ce în şedinţa de luni a conducerii partidului Birta a cerut vot nominal ca să se ştie cine sunt artizanii USL 2, joi a şi fost taxat în stil pesedist: la împărţirea banilor pentru subvenţionarea încălzirii, Oradea a primit de la Guvernul Cîţu abia 6% din suma solicitată 
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şapte ani le-au trebuit liberalilor, după stigmatul USL din 2012, pentru a se reabilita în ochii alegătorilor. Acum, după câteva luni în care au dat iluzia unei guvernări de dreapta cu USR, îi trădează cinic, aliindu-se taman cu acel "PeSeDe" pe care l-au demonizat, în speranţa că vor împărţi puterea în următorii şapte ani. 

Dominat la vârf de oportunişti din fostul PDL, iar la bază compromis prin racolarea unor primari din PSD, PNL a ajuns în derivă, iar vechii liberali, care au luptat şi cu unii, şi cu alţii, indezirabili în propriul partid. Este şi cazul preşedintelui PNL Bihor, Ilie Bolojan, şi al tânărului său ucenic, Florin Birta, primarul Oradiei, "vinovaţi" că preferă refacerea coaliţiei cu USR. 

De ce, totuşi, niciunul nu se revoltă public? Dacă ar ieşi la bătaie, susţin apropiaţii celor doi, ar periclita proiectele judeţului şi pe ale oraşului, şi tot n-ar avea certitudinea că pot schimba ceva.  

În viteză spre zid

În mai puţin de un an, PNL a distrus tot ce avea, propulsând lideri fără istoric, a căror singură "reuşită" a devenit pierderea guvernării. Obligând miniştrii USR să demisioneze şi refuzând apoi refacerea coaliţiei, a ajuns nu doar să atârne de UDMR, singurul partener rămas "loial", ci şi să ceară, umilitor, o majoritate cu PSD, contrar tuturor promisiunilor electorale. 

Începerea negocierilor cu ceea ce până mai ieri era "Ciuma Roşie" a fost dezbătută formal în Biroul Politic Naţional al PNL lunea trecută, într-o şedinţă întinsă pe patru ore. La capătul ei, relata presa centrală, doar 22 de membri au votat împotrivă, pe când 48 au aprobat propunerea preşedintelui Florin Cîţu, premierul demis prin moţiune de cenzură. 

Cei trei liberali bihoreni din BPN - Ilie Bolojan, Florin Birta şi Florica Cherecheş - s-au exprimat contra noului USL, la fel ca omologii din Bucureşti, Giurgiu, Braşov, Tulcea, Vrancea, Dâmboviţa, Bistriţa, Covasna ori Brăila. În schimb, filialele Cluj, Constanţa, Alba, Arad, Sibiu, Ilfov, Mehedinţi, Suceava şi multe altele au atârnat balanţa pentru o guvernare cu PSD.

"S-au sfârşit prost"

"Oamenii nu ne-au votat să batem palma cu PSD. Ce legătură este între PNL şi fostul partid comunist?", a vituperat fostul lider al partidului, Ludovic Orban. "Vom pierde o întreagă generaţie de votanţi PNL", avertiza şi Dan Motreanu, considerat unul dintre cei mai credibili liberali, reproşând unor Emil Boc (absent la şedinţă), Rareş Bogdan ori Gheorghe Flutur că s-au transformat din antipesedişti convinşi în avocaţii combinării cu acest partid. 

Primarul Oradiei, Florin Birta, a fost cel care a cerut vot nominal, "ca să se ştie mai târziu cine e responsabil pentru viitoarea guvernare cu PSD", dar propunerea a fost pur şi simplu ignorată. Bolojan a vorbit şi el în pustiu, pledând pentru refacerea coaliţiei cu USR. Preşedintele PNL Bihor a arătat că asocierea cu PSD nu este morală, acest partid împotrivindu-se oricărei modernizări, iar coaliţiile cu pesediştii "totdeauna s-au sfârşit prost". În plus, votanţii dezamăgiţi "se vor muta în zona USR", deci liberalii vor pierde pe termen lung.

De la mare...

Perspectiva USL 2, de altfel, nu e deloc pe placul liberalilor bihoreni, iar reacţiile de respingere au fost prompte. "USL nu lipseşte nimănui, în niciun caz nouă, liberalilor. (...) Eu cred în valorile liberale. Şi nu cred că PSD are prea multe în comun cu aceste lucruri. PSD+PNL înseamnă mizerie pentru români. Nu, unui Guvern PNL+PSD", a scris pe Facebook deputatul Ioan Cupşa (foto)

"Este evident că o eventuală coaliţie cu stânga populistă va duce la o pierdere masivă de electorat din acest segment, alături de electoratul urban educat care oricum ne tratează cu suspiciune după aventura USL. Şansele ca beneficiile politice ale unei guvernări alături de stânga să fie mai mari decât pierderile sunt reduse", s-a exprimat şi senatorul Adrian Hatos, în timp ce deputatul Janos Kiss a punctat: "Criza pandemică nu reprezintă un motiv pentru a ne abandona principiile. În mod cert prioritatea zero este învestirea unui guvern funcţional, însă aceasta nu ne dă dreptul să abandonăm promisiunile din campania electorală, să-i trădăm pe cei care ne-au acordat încrederea lor. Constat cu uimire cu câtă uşurinţă se vorbeşte despre alianţe cu partide care până mai ieri erau duşmani de moarte". 

... la mic 

Asocierea cu PSD e respinsă vehement atât de "veteranii", cât şi de tinerii din PNL Bihor. Criticând "veneticii" proveniţi din PDL şi confiscarea de către aceştia a partidului, fostul consilier judeţean Ioan Sala li s-a adresat retoric: "V-am dat aşternut, oleacă de îmbucătură, dar vouă nu v-a fost destul. Ne-aţi luat cheia de la casă şi v-aţi făcut stăpâni. Multe aş avea a vă spune. Un lucru doar vă spun: aşa cum conduceţi azi partidul, postul Paştelui nu ne prinde cu 10%. Ştiţi de ce? Pentru că minţiţi. Şi minţiţi la greu. Pentru că v-aţi aliat cu PSD".

Consilierul municipal Andrei Crăciun (foto), preşedintele TNL Oradea, s-a "descărcat" şi el: "Îmi amintesc cu groază de anul 2011 şi cum puneam la îndoială simpatia pe care am avut-o încă din adolescenţă faţă de PNL, urmărind oripilat construirea USL. Am exact acelaşi sentiment şi în acest moment. Oripilare. Am străbătut mare parte a străzilor din Oradea la protestele împotriva PSD, împreună cu zeci de mii de oameni uniţi de un singur scop: să punem capăt abuzurilor şi mârşăviilor PSD! Azi prefer să rămânem în opoziţie decât o alianţă cu PSD". 

În silenzio stampa

Spre deosebire de colegii lor, preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, şi prim-vicepreşedintele Florin Birta nu şi-au luat libertatea de a spune public ce gândesc. Ambii au refuzat să facă declaraţii BIHOREANULUI, iar pe paginile lor de Facebook au scris doar despre activitatea instituţiilor pe care le conduc, CJ Bihor şi respectiv Primăria Oradea. 

Explicaţiile le dau, în locul lor, alţii. Potrivit unor apropiaţi, la fel cum la Congresul din septembrie nu l-a susţinut nici pe Ludovic Orban, căruia i-a reproşat promovarea unor personaje fără performanţe, nici pe Florin Cîţu, pe care îl consideră un aventurier, Bolojan nu încearcă nici acum să "călărească" valul nemulţumirilor din PNL. 

Răbdare şi speranţă

Motivele? În partid nu există o "masă critică" pentru a-i schimba direcţia, iar dacă ar ieşi "la bătaie" cu conducerea centrală n-ar face decât să rişte blocarea unor proiecte ale judeţului şi ale Oradiei, care depind de tot felul de avize de la ministere, autorităţi şi agenţii naţionale. De la cele de anvergură, ca al drumului expres Oradea-Arad, până la cele mai modeste, precum al noului stadion municipal. De altfel, joia trecută, la trei zile după "îndrăzneala" lui Birta din BPN, din cei 60 milioane de lei ceruţi pentru subvenţionarea termoficării din Oradea, Guvernul Cîţu a aprobat doar 3,6 milioane lei. 

Pe de altă parte, crede un liberal bihorean, "vechiul" PNL ar mai avea o şansă, şi anume ca rezultatul negocierilor cu PSD să nu fie aprobat. Cum ar veni, Bolojan şi alţii ca el procedează ca în vechiul proverb indian: "Dacă stai pe malul râului şi ai destulă răbdare, mai devreme sau mai târziu vei vedea plutind în jos leşurile duşmanilor"...


PSD, PE CAI MARI
"Antivomitive ca să #rezistăm"

Perspectiva ca partidul său să revină la guvernare, pe poziţii net superioare unui PNL izolat şi disperat că pierde puterea, l-a "reanimat" pe preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang (foto). La o zi după BPN-ul liberalilor, acesta a scris pe blogul personal că intrarea la guvernare alături de PNL nu este "un act de trădare" a electoratului de stânga, ci responsabilitate, fiindcă "până la urmă, politica înseamnă dialog şi negociere, nu doar conflict".

Ce fel de "dialog" e limpede de pe acum: încă nici n-a fost parafată noua înţelegere, că PSD-istul şi-a şi umilit viitorii "parteneri", afirmând că "nu va fi simplu să lucrăm cu cei care până ieri ne înjurau pe unde apucau" şi că "va trebui să luăm multe antivomitive ca să #rezistăm!". Cum ar veni, în noul USL va exista un singur stăpân, şi acela nu va fi PNL.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Apropo domnilor....un pont !
Poate domnul Bolojan cu d-ul Andrica domnul piețelor navetist de Viena la întâlnirea cu duduia blondă, ne-ar putea îndruma să cumpărăm și noi câte un apartament în VEST, ca de exemplu Austria (VIENA),nu doresc să devin răutăcios, dar e vorba din popor, că am avea ANL prin Viena așa se zvonește, un semi cartier de locuințe, construite de....., mai bine verificați. Allo, DNA-ul recepționați ????
Postat 25 Noiembrie 2021, 03:05 de opiniastrazii
Desigur fostul Primar Ilie...
Desigur, fostul primar Ilie Bolojan în momentul de față ați definit bine cuvântul PARIA, este un PARIA în mijlocul țării, un om care nu mai știe apleca urechea uneori la alte șoapte ale cetățenilor, partidelor, trecând ca un impunător prin tolba cu surprize (ciolan), iată că ruptura de la sânul caracatiței îi va arăta tentaculele încet, încet tăiate de la rădăcina Orădeană. Ar mai trebui să mai plece puțin urechea să audă și de altele propuneri, nu doar la ceea ce visează noaptea și aplică ziua.
Postat 25 Noiembrie 2021, 02:52 de opiniastrazii
Fardi
Noi suntem problema, pt ca nu ne prezentam la vot si asa se ajunge la alianta. Si cand avem unul bun il blamam
Postat 15 Noiembrie 2021, 20:00 de Sandu2100
intrebare
As dori sa intreb pe toti care blameaza si infiereaza aceasta coalitie in formare,in primul rand :1. a rezistat cumva coalitia cu usr si nu stiu eu?;2.care coalitie a rezistat in Romania dupa 1989? si stiti de ce nu a rezistat niciuna?pt ca asa e firea romanului,este interesat doar de interese meschine,proprii,deci nu culoarea partidelor conteaza in coalitie ,drept dovada uitati-va in Germania,analfabetilor!
Postat 15 Noiembrie 2021, 17:55 de Fradi
Cele mai proaste și găunoase guvernări.
De departe, în ultimele decenii, se văd cele "gestionate" de PNL. Ca relevanță putem să vedem ce gândire au liberalii în materie de resurse umane, din cifrele actualizate la zi, conform situației raportate până la 31 octombrie 2021. Tot la doi dascăli din învățământ regăsim astăzi câte un polițist. La fiecare medic cu un asistent medical aferent regăsim câte trei funcționari ai fiscului. Băi, măscăricilor, care vă credeți liberali, pe ce lume trăiți de credeți că voi sunteți cei cu "reformele" ?!?
Postat 15 Noiembrie 2021, 16:52 de KP
Metoda
PNL este acum pe masa de operatie al FSN, aceasi metoda s-a aplicat si PNTCD-ului, adica cartitele FSN-iste s-au infiltrat in partid si au provocat o implozie. Asta e metoda invatata de "tatucul" Iliescu la KGB si aplicata in tara. Pana nu se curata tara de comunisti nu avem sanse la o viata normala.
Postat 15 Noiembrie 2021, 16:27 de JAM11
Lacrimi de crocodil pe catafalcul PNL-ului.
Băi, loazelor ... liberalii, de care parte ar fi ei, cu Orban sau Câțu, cu Bolojan sau Birta, tot niște "neterminați" rămân, cu "partidele" lor cu tot. S-a văzut în cei doi an de când guvernează cu președinte și "guvernul meu" ... că un popor întreg a sărăcit mai ceva ca după seceta din '46, că a fost dezbinat de nici dreacu' nu-l mai solidarizează curând, că e o adunătură de calici mincinoși și habarniști. Așa că, nu le mai găsiți scuze nici PNL-iștilor bihoreni, pentru că nu au făcut altceva decât să îndatoreze tot contribuabilul și să caute să edifice numai promisiuni și "investiții" trucate sau în veci nefinalizate corespunzător.
Postat 15 Noiembrie 2021, 14:42 de KP
Gloriile Bihorului, Rusinea Poporului
Doamne ce frumos e sa citesti parerile unor "liberali adevarati". Vezi Doamne iese dl Cupsa si ne spune el parerea sa. Pai pe cine crezi ca intereseaza? Daca erai un politician adevarat spuneai parerea in Parlament sau cel putin colegilor de partid la nivel national. Parca acum cateva saptamani era mega-sustinator Ludovic Orban. Sa intelegem ca urmeaza sa-si dea demisia din grupul PNL? Pe naiba, sta la ciolan si el. Alt mare "liberal adevarat" Andrei "Mos" Craciun care isi da cu parerea. Baiatule tu daca ai avea coloana nu ai face parte din masinaria de vot a PENELEULUI in Consiliul Local. Probabil ai impresia ca esti o viitoare speranta in politica, dar esti un simplu: YesMan. Te-ai nascut talent, ai murit speranta. Sunt surprins ca au primit aprobare din Parcul Traian sa isi spuna opinia aceste mini-trompete. Sunteti jalnici si sustineti incontinuare ABUZURILE din CLO, cat si CJB ...
Postat 15 Noiembrie 2021, 13:25 de bihooorel
Nu doar banii conteaza
Prefer lideri cu coloana vertebrala, onesti in fata noastra si in deciziile pe care le iau (in numele nostru) decat banii care vin lingusitorului fara principii ca recompensa pentru prostitutie politica (vezi Cluj). Mandria nu ne-o poate lua, oricate fonduri ne tau! In Oradea PSD nu mai are ce cauta, voturile au spus asta clar. Daca se reface USL, sper ca reprezentantii nostri sa alega USR.
Postat 15 Noiembrie 2021, 11:50 de alexcuce
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7397 RON
  • 1 EUR = 4.9755 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON